03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.05.2023 17:34 | Son Güncelleme: 10.05.2023 17:51

ABD'li milletvekili George Santos gözaltına alındı

ABD'de, 8 Kasım 2022 ara seçimlerinde kampanya sürecinde yasa dışı faaliyetlerde bulunduğu ve Temsilciler Meclisine yanlış bilgiler sunduğu iddialarıyla gündeme gelen Cumhuriyetçi Milletvekili George Santos, gözaltına alındı
ABD'li milletvekili George Santos gözaltına alındı

ABD New York Doğu Bölgesi Savcılığı'ndan yapılan açıklamaya göre, elektronik dolandırıcılık, kara para aklama, kamu fonlarının çalınması ve yanlış beyanda bulunmak gibi suçlamaların yöneltildiği Cumhuriyetçi Milletvekili George Santos, New York'un Long Island bölgesindeki bir federal mahkemede gözaltına alındı.

Santos, hakkındaki iddialardan suçlu bulunsa dahi milletvekilliği görevinden alınması için Temsilciler Meclisi'nin üçte ikisinin oyu gerekiyor.

Kara para aklama, kamu fonlarının çalınması ve Temsilciler Meclisi'ne önemli ölçüde yanlış beyanda bulunma gibi suçlamalar içeren 13 maddelik bir iddianamenin yöneltildiği Santos'un bugün mahkemeye çıkması bekleniyor.

8 Kasım 2022 ara seçimlerinde New York'tan Kongre üyesi seçilen Cumhuriyetçi Santos, seçim kampanyası boyunca Baruch Koleji ve New York Üniversitesi'nden (NYU) mezun olduğunu iddia etmişti. New York Times gazetesinin haberine göre ise NYU yetkilileri, üniversite arşivlerinde Santos'un kaydının olmadığını duyurmuştu.

"Yahudi sayılırım demiştim"

Santos'un, seçim kampanyasında dile getirdiği Wall Street bünyesindeki Goldman Sachs ve Citigroup'ta çalıştığı iddiaları da yalanlanmıştı. Seçim döneminde onurlu bir Yahudi olduğunu ileri süren ancak Katolik olduğu ortaya çıkan Santos, "Katolik'im. Anne tarafımın Yahudi kökeni olduğunu öğrendiğim için 'Yahudi sayılırım' demiştim" ifadesini kullanmıştı.

Ayrıca Federal Seçim Komisyonu'na (FEC) kayıtlı olmadan seçim kampanyası için bir grubun para toplaması ve 2020-2022 döneminde kişisel servetindeki ani artışa ilişkin bilgilerin ortaya çıkması, Santos'un finansman yasalarını ihmal etmiş olabileceği iddialarını gündeme getirmişti. Demokratların yanı sıra seçim bölgesindeki parti üyelerince istifa çağrıları yapılan Santos ise istifa etmeyeceğini ve iddialardan etkilenmeyerek görevine devam edeceğini söylemişti.

Hakkında taciz iddiası da bulunuyor

Santos, 31 Ocak'ta, yeni atandığı Temsilciler Meclisi Küçük İşletmeler Komitesi ile Uzay ve Teknoloji Komitesi üyeliklerinden işler yoluna girene kadar geçici olarak ayrılacağını duyurmuştu. Son olarak Santos'un ofisinde kısa süre çalıştığını söyleyen Derek Myers, milletvekilinin kendisine cinsel tacizde bulunduğunu öne sürmüştü. Santos, bir süredir Temsilciler Meclisi Etik Komitesi'nce soruşturuluyordu.

Kaynak: AA