13 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.10.2024 19:06 | Son Güncelleme: 13.10.2024 19:08

ABD'li yetkililerden 'misilleme' açıklaması: İsrail İran'da askeri ve enerji altyapılarına odaklandı

İsrail'in İran'a karşı yapacağı misilleme beklenirken ABD'li yetkililer İsrail'in İran'daki hedeflerini daralttığını, askeri ve enerji altyapılarının odak noktada olduğunu kaydetti
ABD'li yetkililerden 'misilleme' açıklaması: İsrail İran'da askeri ve enerji altyapılarına odaklandı

İsrail'in nükleer tesisleri hedef alacağına ya da suikastlar düzenleyeceğine dair bir işaret yok, ancak ABD'li yetkililer İsraillilerin nasıl ve ne zaman harekete geçecekleri konusunda nihai bir karar vermediklerini vurguladı.

Tüm dünya, İsrail'in İran'a yapacağı misillemeyi bekliyor. İran'ın 1 Ekim'de yaptığı saldırı İsrail üzerinde sınırlı bir hasara yol açmıştı.

İsrail her an misilleme yapabilir

cnbc'nin haberine göre ABD'li yetkiler İsrail'in cevabının ne zaman geleceğini bilmese de, İsrail ordusunun hazır olduğunu ve emir verildiğinde her an harekete geçmeye hazır olduğunu kaydetti.

ABD'li yetkililer yanıtın bugün verileceğini gösteren bir bilgiye sahip olmadıklarını vurgularken, İsrail'in kendileriyle belirli bir zaman çizelgesi paylaşmadığını ve İsrailli yetkililerin de henüz bir zaman çizelgesi üzerinde anlaşmaya varmadıklarını itiraf ettiler.

Yetkililer, İsrail'in misilleme hakkında ABD ile daha fazla bilgi paylaştığını, ancak operasyonel güvenlik endişeleri nedeniyle birçok ayrıntıyı sakladıklarını söyledi. ABD, bölgedeki varlıklarını İran'dan gelebilecek herhangi bir karşı saldırıya karşı korumaya hazır olsa da operasyona doğrudan askeri destek sağlaması beklenmiyor.

Gallant sessizliğini koruyor

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin dün gece İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile görüştü ve İsrail'in vereceği karşılık hakkında genel hatlarıyla konuştular. Ancak Gallant somut bir ayrıntı vermedi. Görüşme İsrail Kabinesi'nin misillemeyle ilgili toplantısının ardından gerçekleşti ancak Gallant bu toplantıda ele alınan belirli hedefleri paylaşmadı.

ABD'li yetkililer İsrail hükümetini, askeri hedeflere bağlı kalarak ve petrol, gaz ve nükleer tesislerden kaçınarak tepkilerini orantılı hale getirmeye teşvik etmeye devam ettiler.

ABD'li yetkililer, Başkan Joe Biden ve Başbakan Binyamin Netanyahu'nun bu hafta yaptıkları telefon görüşmesinde de ayrıntıları ele almadıklarını söyledi.

Biden Netanyahu'yu Gazze ve Lübnan'daki insani duruma odaklanmaya ve çatışmalara son vermeye çağırdı. ABD Başkanı ayrıca İsrail'in Lübnan'daki savaşı başarılı bir şekilde yürütmenin ne kadar zor olacağını ve İran'dan gelen ikinci bir cephede güçlü bir tehditle karşı karşıya kalacağını düşünmesi gerektiğini vurguladı.