24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.08.2022 15:30 | Son Güncelleme: 31.08.2022 15:59

Adalet Bakanlığı: Trump baskınında bazı belgeler gizlenmiş olabilir

Adalet Bakanlığı, Donald Trump'ın Florida'daki evine yapılan baskında elde edilen belgelerin bir kısmını yayınlandı. Bakanlık yetkililer aynı zamanda hazirandaki baskın sırasında bazı belgelerin saklamış olabileceğini iddia etti
Adalet Bakanlığı: Trump baskınında bazı belgeler gizlenmiş olabilir

Trump'ın Mar-a-Lago'daki evinde yapılan baskınla ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Ele geçeriler gizli belgeler arasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un özel hayatına ait skandal içerikli bilgiler olduğu konuşulurken New York Times; 36 sayfalık arama listesinde ele geçirilenler arasında, eski ABD Başkanı'nın ofisindeki masalarda 3 adet özel sınıflandırılmış belge, konutta bazıları çok gizli olmak üzere sınıflandırılmış 13 kutu veya 100'den fazla belgenin bulunduğunu yazdı.

Adalet Bakanlığı'nın 30 Ağustos 2022 tarihli mahkeme dosyasına dahil ettiği Fotoğraf (The New York Times)

Bu, eski Trump'ın avukatlarının, hükümetin talep ettiği tüm materyalleri iade ettiklerini iddia ederken teslim ettikleri gizli belgenin iki katı olduğu anlamına geliyor. Adalet Bakanlığı, mahkeme dosyasına eski Başkan Donald J. Trump'ın Florida'daki evinden ele geçirilen belgelerin bir fotoğrafını da ekledi ve bu da basınla paylaşıldı.

Trump'ın hükümet belgelerini alıkoyduğuna ilişkin soruşturma, Ulusal Arşiv yetkililerinin 2021'de belgeleri geri almak için gerçekleştirdikleri nispeten basit bir girişim olarak başlamıştı.

BBC'nin haberine göre ise bakanlık yetkilileri mahkemeye yaptıkları başvuruda ise  hazirandaki baskında "hükümetin soruşturmasını engellemek için çaba gösterilmiş olmasının muhtemel olduğunu" kaydetti. Bakanlık arama sırasında FBI ajanlarının depo olarak kullanılan bir odaya girmesinin engellendiğini iddia ediyor ve buradan bir takım belgelerin "gizlice kaçırılmış olabileceğini" kaydediyor.

Adalet Bakanlığının 54 sayfalık başvurusu bugün açıklandı ve yarın mahkeme tarafından değerlendirilecek

Mahkemeye yapılan başvuruda, bakanlığın karşı istihbarat dairesi başkanı Jay Bratt, FBI'ın, arama sırasında Trump ekibinin, daha önce yapılan çağrılara rağmen teslim etmemiş olduğu bir kısım gizli belgeyi bulmayı başardığını kaydetti. Bratt, "FBI'ın birkaç saat içerisinde, eski başkanın avukatı ve diğer yardımcılarının teslim ettiğinin iki misli 'gizli' damgalı belge bulmuş olması ... bu konuda (soruşturmaya) ne ölçüde yardımcı olunduğu konusunda şüpheye yol açmaktadır" dedi.

 Dosyada Haziran ayında yapılan arama konusunda daha geniş ayrıntı verilerek "Eski başkanın avukatının, açıkça hükümet görevlilerinin depo olarak kullanılan odada kalan kutulardan hiçbirini açmasına ya da içine bakmasına izin vermemesi, görevlilere burada gizli damgalı herhangi bir belge kalmadığını doğrulama imkanı tanımaması hayati önem taşımaktadır" denildi.