05 Aralık 2025, Cuma
Haber Giriş: 16.10.2025 18:08 | Son Güncelleme: 16.10.2025 18:24

Beyaz Saray'daki Zelenski görüşmesine beş kala: Trump'la Putin bugün telefonda görüşecek

Beyaz Saray'da yarın Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'yi ağırlayacak ABD Başkanı Trump'ın, bugün de Rusya lideri Putin'le bir telefon görüşmesi gerçekleştireceği öğrenildi
Beyaz Saray'daki Zelenski görüşmesine beş kala: Trump'la Putin bugün telefonda görüşecek
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün telefon görüşmesi yapacağı belirtildi. Amerikan Axios haber sitesinde yer alan ve konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynağa dayandırılan habere göre, Trump ile Putin bir görüşme gerçekleştirecek. Trump-Putin telefon görüşmesinin, ABD Başkanı ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin yarın Beyaz Saray'da yapacağı görüşmenin hemen öncesinde olması dikkati çekerken, Trump'ın Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesine yönelik öncelikli başlıkları gündeme taşıması bekleniyor.

Ukrayna'nın Tomahawk talebi

Zelenski dün yaptığı açıklamada, görüşme için ayrıntılı şekilde hazırlandıklarını söylemişti.  Geçen günlerde ABD Başkanı ile telefonda görüştüğünü belirten Zelenski, Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu "PATRIOT" hava savunma sistemleri ile "Tomahawk" seyir füzelerine ilişkin de konuştuklarını ifade etti.

Ukrayna lideri, eylül sonunda Amerikan Axios sitesine verdiği demeçte, Trump'tan "Tomahawk" uzun menzilli füze yardımı istediğini belirtmişti. ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Fox News kanalına verdiği röportajda, Ukrayna'nın bu talebini değerlendirdiklerini söylemişti. Trump da Putin'in, Ukrayna'da devam eden savaşı sonlandırmak için anlaşmaya varmaması halinde "onun adına iyi şeyler olmayacağını" belirterek, "Açıkçası, Rusya ile Tomahawk füzeleri hakkında görüşmem gerekebilir. Tomahawk füzelerinin kendilerine doğru fırlatılmasını isterler mi? Sanmıyorum." ifadelerini kullanmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün Kommersant gazetesine verdiği röportajda, ABD'nin Ukrayna'nın Tomahawk talebine olumlu yanıt vermesi ihtimali için, "Bu durum, Rusya ile ABD arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ve Joe Biden yönetimi tarafından bu ilişkilerin sürüklendiği çıkmazın çözülmesi ihtimaline muazzam bir zarar verecektir" demişti.