15 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.10.2024 23:15 | Son Güncelleme: 14.10.2024 23:25

Biden İran'ı uyardı: Trump'a suikast savaş sebebi

Fox News'ın haberine göre ABD Başkanı Joe Biden, İran'a eski Başkan Donald Trump'ın hayatına yönelik herhangi bir girişimin savaş nedeni olarak görüleceğinin bildirilmesi için Ulusal Güvenlik Konseyi'ne (NSC) talimat verdi
Biden İran'ı uyardı: Trump'a suikast savaş sebebi

ABD, 2020'de General Kasım Süleymani'nin öldürülmesi nedeniyle eski başkanı İran'ın misillemesinden korumak için eşi benzeri görülmemiş bir çaba sarf etti. Politico'ya göre, eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD Merkez Komutanlığı'nın eski başkanı Orgeneral Kenneth McKenzie gibi yetkilileri korumak için yılda yaklaşık 150 milyon dolar harcandı.

Seçimlere bir aydan az bir süre kala ise Trump'ın seçim ekibi, eski başkanın seçim bölgelerinde güvenli bir şekilde seyahat edebilmesi için füzeleri vurma kapasitesine sahip askeri uçaklar talep etti.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Sean Savitt, “Bunu en yüksek önceliğe sahip bir ulusal ve iç güvenlik meselesi olarak görüyoruz ve İran'ı bu küstah tehditlerinden dolayı şiddetle kınıyoruz” şeklinde konuştu. Savitt, İran'ın Süleymani'yi öldürdüğü için uzun süredir Trump'tan intikam almak istediğini doğruladı.

Savitt sözlerini şöyle sürdürdü:

“İlgili kurumların eski başkanın güvenlik birimlerine, sürekli ve hızlı bir şekilde gelişen tehdit bilgilerini sağlamasını temin ettik. Ayrıca Başkan Biden, Birleşik Devletler Gizli Servisi'nin eski başkana yönelik bu gelişen tehditleri ele almak için gereken her türlü kaynak, kabiliyet ve koruyucu önlemi alması yönündeki direktifini yineledi”

Hem Trump hem de 2020'de saldırı emrini veren üst düzey yetkililer, kısa süre önce Trump'ın kampanyasına siber saldırı düzenleyen ve Demokratlara ve medyaya bilgi sızdırmaya çalışan İran'dan gelen ölüm tehditleriyle karşı karşıya kaldı.

Trump, Biden'ı İran'a, ABD'li bir siyasetçinin zarar görmesi halinde İran'ın paramparça olacağını söylemeye teşvik etti ve şu ifadeleri kullandı:

“Ben başkan olsaydım, tehdit eden ülkeye, bu durumda İran'a, bu kişiye zarar verecek herhangi bir şey yaparsanız, en büyük şehirlerinizi ve ülkenin kendisini paramparça edeceğimizi söylerdim”

Trump Temmuz ayındaki bir mitingde bir suikast girişiminden kurtuldu ve Gizli Servis Eylül ayında Florida'daki golf sahasında bir diğerini engelledi. Trump bu girişimlerin İran'la bağlantılı olabileceğini tahmin ediyor; ancak bu iddialar yetkililer tarafından doğrulanmadı.

Trump'ın seçim ekibi; askeri bir uçağa ek olarak, genellikle görevdeki başkanlara tahsis edilen zırhlı araçlar, miting meydanları ve çevresindeki konutları üzerinde daha fazla uçuş kısıtlaması ve Gizli Servis ile yerel kolluk kuvvetlerinin kendisini koruması için daha fazla bütçe talep etti.

Biden Trump'ın F-15 talebine mesafeli

Başkan Biden Cuma günü yaptığı açıklamada Trump'ın taleplerine ilişkin "F-15 talep etmediği sürece olur. Bakanlığa (Pentagon'a), ona ihtiyacı olan her şeyi vermesini söyledim, kendisi eski bir başkan, neye ihtiyacı varsa verin. Eğer talebi bu kategorideyse tamamdır, değilse almamalı" değerlendirmesini yaptı.

İran Trump'ı öldürme niyetini gizlemedi. İran'ın dini lideri Ayetullah Humeyni, 2022 yılında Trump'a golf sahasında insansız hava aracıyla ateş açıldığını gösteren bir animasyon klibi yayınlamıştı. Bu video geçtiğimiz günlerde internette yeniden ortaya çıktı.