29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.12.2023 17:57 | Son Güncelleme: 17.12.2023 18:00

Biden 'Rusya NATO'ya saldıracak' dedi, Putin'den sert tepki geldi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı kazanması halinde bir NATO ülkesine saldıracağı yönündeki sözlerini tamamen saçmalık olarak niteleyerek reddetti ve böyle bir niyetinin olmadığını söyledi
Biden 'Rusya NATO'ya saldıracak' dedi, Putin'den sert tepki geldi

Ukrayna'daki savaş, Moskova'nın Batı ile ilişkilerinde 1962 Küba Füze Krizi'nden bu yana yaşanan en derin krizi tetikledi ve Biden geçen yıl NATO ile Rusya arasında doğrudan bir çatışmanın Üçüncü Dünya Savaşı'nı tetikleyeceği uyarısında bulundu.

Biden: Putin durmayacak

Bu ayın başlarında Cumhuriyetçilere daha fazla askeri yardımı engellememeleri çağrısında bulunan Biden, Putin'in Ukrayna'ya karşı zafer kazanması halinde Rus liderin durmayacağı ve bir NATO ülkesine saldıracağı uyarısında bulundu.

Reuters'ın haberine göre Pazar günü Rossiya devlet televizyonu tarafından yayınlanan röportajında Biden'ın sözleri üzerine konuşan Putin, "Bu tamamen saçmalık" dedi ve Biden'ın Rusya'ya yönelik kendi yanlış politikasını haklı çıkarmaya çalışıyor gibi göründüğünü sözlerine ekledi.

Rusya'nın NATO'ya saldırması için neden yok

Putin, "Rusya'nın NATO ülkeleriyle savaşmak için hiçbir nedeni, hiçbir çıkarı (ne ekonomik, ne siyasi ne de askeri hiçbir jeopolitik çıkarı) yoktur" ifadelerini kullandı.

ABD liderliğindeki NATO ittifakı 1949 yılında Sovyetler Birliği'ne karşı Batı'nın güvenliğini sağlamak amacıyla kuruldu. Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasından sonra bazı eski Sovyet ve Varşova Paktı ülkelerini de kapsayacak şekilde genişletildi.

Putin, Soğuk Savaş sonrası NATO'nun genişlemesini, Batı'nın Rusya'nın güvenlik kaygılarını kibirli bir şekilde ele aldığının kanıtı olarak defalarca gösterdi.

NATO anlaşmasının 5. Maddesi uyarınca, "Taraflar, Avrupa veya Kuzey Amerika'da bir veya daha fazlasına karşı yapılacak silahlı bir saldırının hepsine karşı yapılmış sayılacağı konusunda mutabıktırlar" ifadeleri söz konusu.

Finlandiya'nın üyeliği

Putin, Finlandiya'nın Nisan ayında NATO'ya girmesinin Rusya'yı kuzey Rusya'da sınırlarına yakın "belirli askeri birlikleri yoğunlaştırmaya zorlayacağını söyledi.

Ukrayna'nın bu yılki karşı taarruzunun başarısızlığa uğraması, Batı'da ve Ukrayna içinde, Ukrayna ve Batı'nın Ukrayna'daki Rus güçlerini yenme hedeflerinin ne kadar gerçekçi olduğu konusunda soru işaretleri yarattı.

Putin: Avrupa bizimle hesaplaşmak zorunda 

Moskova ve Batı'daki yetkililer defalarca Rusya ve Çin'in bir tarafta, Batı'nın ise diğer tarafta yer aldığı "yeni bir Soğuk Savaş"tan söz ettiler. Putin, her iki tarafın söylemleri göz önüne alındığında Batı ile nasıl ortak bir zemin bulunabileceği sorusu üzerine şunları söyledi: "Ortak bir zemin bulmak zorunda kalacaklar çünkü bizimle hesaplaşmak zorunda kalacaklar"

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, geçen ay Putin'in Kasım ayında ABD'de yapılacak seçimlerin sonuçlarını öğrenmeden barış yapmayacağını söylemişti.

Putin, Batı'nın 1991'de Sovyetler Birliği'nin çöküşüyle başlayan değişimin boyutlarını anlamakta başarısız olduğunu ve bunun da Rusya ile Batı arasında bir çatışma için gerçek bir ideolojik temeli ortadan kaldırdığını söyledi. Eski bir KGB ajanı olan ve 1999'da iktidara gelen Putin, 2000 yılında dünyaya ilişkin izlenimleri hakkında "Gerçekten naif bir izlenimim vardı" dedi.

Putin, "Gerçek şu ki, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra Rusya'yı tamamen yok etmek için biraz beklemeleri gerektiğini düşündüler" dedi.

Rusya ve Çin'i başlıca tehditler olarak sunan Batı, Rusya'yı yok etmek gibi bir planı olmadığını söylüyor. Ukrayna ise son Rus askeri de topraklarından atılana kadar rahat etmeyeceğini söylüyor.