ABD, kendi envanterinden yapacağı askeri yardım kapsamında Ukrayna'ya misket bombası desteği verecek. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Ukrayna'yı savunmasız bırakmayacaklarını belirterek Ukrayna'ya misket bombası verilecek olmasının gerekçelerinden bahsetti.
Rusya'nın savaşın başından beri Ukrayna'ya saldırmak için misket bombası kullandığını söyleyen Sullivan, Rusya'nın kullandığı misket bombalarının hata oranlarının yüzde 30-40'larda olduğunu öne sürdü. Sullivan, "Bu ortamda Ukrayna, kendi egemen bölgesini savunmak için misket bombası talep ediyor" dedi. Sullivan, ABD'nin sağlayacağı misket bombalarının hata oranının yüzde 2,5'ten yüksek olmayacağını ifade etti.
"Ukrayna güvence verdi"
Sullivan, misket bombalarının sivillere zarar verme riskinin farkında olduklarını belirterek bu konudaki kararı bu nedenle ellerinden geldiğince ertelediklerini kaydetti. Diğer yandan, Rusya'nın daha fazla Ukrayna topraklarını ele geçirme riskine de işaret eden Sullivan, Ukrayna'nın bu cephaneleri yabancı ülkelerin topraklarında değil, kendi topraklarını savunmak için kullanacağına dikkati çekti. Sullivan, Ukrayna'nın misket bombalarını sivillere yönelik herhangi bir riski en aza indirmeyi amaçlayacak şekilde çok dikkatli bir şekilde kullanacağına dair yazılı güvenceler verdiğini söyledi.
"Kolay bir karar olmadı"
ABD Savunma Bakanlığının askeri yardım paketinin detaylarını duyuracağını kaydeden Sullivan, misket bombaları konusunda müttefiklerle yakın istişarelerde bulunduklarını aktardı. Ukrayna'ya misket bombaları vermenin kolay bir karar olmadığını kaydeden Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden'ın ulusal güvenlik ekibinin tavsiyesi ve müttefikler ile Kongre üyeleriyle istişare ederek bu konuda ilerleme kararı verdiğini ifade etti.
Biden: İkna olmam zaman aldı
ABD Başkanı Joe Biden da CNN'e verdiği mülakatta, Ukrayna'ya misket bombası desteği vermenin çok zor bir karar olduğunu söyledi. Biden, bu konuda müttefiklerle ve Kongre'deki milletvekilleriyle görüştüğünü aktardı. Ukrayna'nın cephanelerinin bittiğine işaret eden Biden, cephanelerin üretimiyle ilgili yeterli kapasiteye ulaşılıncaya dek bir geçiş dönemi olarak bu desteğin sağlandığını belirtti. Misket bombalarının yasaklanmasıyla ilgili sözleşmeye taraf olmadıklarını hatırlatan Biden, "Ancak bu kararı vermeye ikna olmam biraz zaman aldı" dedi. Biden, önemli olanın, Rusya'ya karşı mücadelesinde Ukrayna'nın ihtiyacı olan silahlara sahip olması olduğu mesajını vurguladı.
Demokrat Kongre üyelerinden eleştiri
Demokrat Kongre üyeleri Betty McCollum ve Barbara Lee, Biden hükümetinin Ukrayna'ya misket bombası desteği verecek olmasını eleştirdi. Minnesota'nın Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi McCollum, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Ukrayna'ya misket bombası desteği verilmesine yeşil ışık yakmasının korkunç bir hata olduğunu söyledi. McCollum açıklamasında, "Biden yönetiminin misket bombalarını Ukrayna'ya transfer etme kararı gereksiz ve korkunç bir hatadır" ifadesini kullandı.
Misket bombalarının sonucunun acı ve ölüm olduğunu vurgulayan McCollum, "ABD, Vietnam Savaşı'ndan kalma misket bombalarını Laos'tan çıkarmak için yılda on milyonlarca dolar ödüyor çünkü bu savaş kalıntıları sivilleri öldürmeye ve sakat bırakmaya devam ediyor" dedi. McCollum, misket bombalarının Ukrayna'ya depolanmak yerine ABD stoklarından imha edilmesi" gerektiğini savundu.
Bir diğer Demokrat Kongre üyesi Lee de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Biden hükümetinin Ukrayna'ya misket bombası desteğinin endişe verici olduğunu söyleyerek söz konusu bombaların kalıntılarının yıllarca siviller için tehlike oluşturmaya devam edeceğini vurguladı.
Rusya'dan savaş suçu hatırlatması
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin Ukrayna’ya misket bombası desteği verecek olmasına karşılık, Beyaz Saray’ın daha önce bu bombanın kullanılmasının savaş suçu olduğu açıklamasını hatırlattı. Zaharova, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, eski Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki’nin 28 Şubat 2022’de “Misket bombası kullanmak savaş suçudur" ifadelerini kullandığını belirtti. Bir buçuk yıl sonra ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın Beyaz Saray’daki basın toplantısında Ukrayna’ya misket bombası gönderme niyetlerini açıkladığını anımsatan Zaharova, Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre’nin açıklamasını beklediklerini ifade etti.
Misket bombası nedir?
Misket bombası ya da salkım bombası, bomba içinde bomba olarak bilinen bir çeşit silahtır. Bomba havada açılır ve içindeki küçük bombalar dağılarak patlar ve bu yüzden de etki alanı çok geniştir. Patlamayan, toprağa gömülü kalan bombacıklar ise mayın etkisine yol açar. ABD, Rusya ve Ukrayna, misket bombalarının kullanımının yasaklanmasını öngören uluslararası anlaşmaya imza atan 120 ülke arasında yer almıyor.
Kaynak: AA