27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.02.2024 11:48 | Son Güncelleme: 13.02.2024 11:54

Biden’dan daha liberal ve öngörülemez: Harris seçimlerin en önemli konusu

Biden’ın bilişsel sağlığına dair raporun ortaya çıkmasının ardından WSJ'ye “Hizmet etmeye hazırım” diye cevap veren Kamala Harris, başkanlık koltuğuna göz kırptı. Stratejistler Harris’in seçimlerin en önemli konusu olduğunu vurguluyor ve Biden’dan daha öngörülemez olduğunu düşünüyor
Biden’dan daha liberal ve öngörülemez: Harris seçimlerin en önemli konusu

Başkan Yardımcısı Kamala Harris geçen hafta başında Air Force Two'daki bir uçuş sırasında kampanya için önceliklerini detaylandırırken kendisine Demokrat aday adaylığı konusunda hassas bir soru soruldu. Harris’in Biden’ın yaş tartışmalarının ortasında seçmeni etmesi gerekiyor mu? Harris "Hizmet etmeye hazırım. Buna hiç şüphe yok," diye açık yüreklilikle cevap verdi. Harris, kendisini iş başında gören herkesin ‘liderlik kapasitesinin farkında olarak yanından ayrıldığını’ söyledi.

Hafızası zayıf yaşlı adam

Harris’in The Wall Street Journal röportajındaki bu yanıt, Biden'ın gizli belgeleri ele almasıyla ilgili özel bir danışman raporunun 81 yaşındaki görevdeki kişinin akli dengesine ilişkin endişeleri artırmasından önce geldi. Raporda Biden'ın mülakatlarda "azalan yetiler" sergilediği belirtilmiş ve "hafızası zayıf yaşlı bir adam" olarak nitelendirilmişti.

Biden üzerindeki bu bulgular, Beyaz Saray’ın ilk siyahi kadın başkan yardımcısı olan 59 yaşındaki Harris üzerindeki spot ışıklarını yoğunlaştırdı. Harris'in başkanlık koltuğuna oturup oturamayacağına dair sessiz sedasız yapılan tartışmalar günyüzüne çıkmış durumda.

“Rapor bu anı hızlandırdı”

Hillary Clinton'ın 2016 kampanyasında çalışan Jennifer Palmieri, “2024 kampanyasında her zaman Harris’in üzerinde çok fazla inceleme ve baskı olacaktı ve şimdi o an geldi. Özel danışman raporunun bu anı hızlandırdığını düşünüyorum” dedi.

Gazze’de yüksek profilli bir rolü var

Harris son aylarda daha büyük ve daha kamusal sorumluluklar üstlendi. Kürtaj hakları konusunda yönetimin baş habercisi haline geldi, Beyaz Saray'ın yeni Silah Şiddetini Önleme Ofisi'nin başına getirildi ve yönetimin Gazze'deki savaşı ele alışında daha yüksek profilli bir rol oynuyor. İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmelerde Biden'a katılan ve Dubai'de çatışmayla ilgili güçlü bir konuşma yapan Harris, yönetimi Filistinlilerle daha fazla empati kurmaya ve çatışma sonrası bir Gazze planına odaklanmaya itti.

Demokrat yetkililer, önseçim için son başvuru tarihlerinin çoktan kapandığına işaret ederek, bu yılki başkanlık yarışında Biden'ın yerini alacak ciddi bir isim olmadığını söylüyor. Biden'ın Demokratların adayı olarak çekilmesi durumunda Harris'in ağustos ayında yapılacak parti kurultayında Biden'ın yerini almak için gerekli delegeleri kazanması gerekecek. Kurultay’dan sonra böyle bir durum gerçekleşirse, kurallara göre Demokratik Ulusal Komite'nin özel bir toplantısı partinin başkanlık adayını belirleyecek.

Harris’in kürtaj hareketi Demokratları öne geçirdi

Harris'in müttefikleri, Harris’in görevinin başlarında Beyaz Saray tarafından yeterince kullanılmadığını ve şimdi özellikle kürtaj hakları konusunda kilit Demokrat seçmenleri harekete geçirerek başkanlık adaylığı için değerini gösterme konumunda olduğunu söylüyor. Anketler, 2024 seçimleri öncesinde Demokratların avantajlı olduğu birkaç konudan birinin bu olduğunu gösteriyor. Biden yönetiminin Orta Doğu'daki savaşı ve göçmen politikasını ele alış biçimine karşı çıkan, başkanın ruh ve beden sağlığından endişe duyan ve ekonomiden hala memnun olmayan pek çok seçmen varken, Demokratlar sadık seçmenleri, bağımsızları ve kadınları harekete geçirmek için kürtaj haklarına güveniyor.

Daha liberal ve öngörülemez

Cumhuriyetçiler Harris'in merkezi kampanya rolünü ele geçirerek onu Biden'dan daha liberal ve öngörülemez olarak nitelendirdiler. Eski Güney Carolina Valisi Nikki Haley, "Başkan Biden'a verilen bir oy, Kamala Harris'e verilen bir oydur" dedi. Özel danışman raporunun açıklanmasıyla birlikte Cumhuriyetçilerin Harris'in hazır olma durumunu daha da büyük bir saldırı hattı haline getirmesi bekleniyor. Parlamento stratejistlerinden Scott Jennings "Harris seçimlerin en önemli konusu olabilir" diyor.