18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.03.2024 12:06 | Son Güncelleme: 12.03.2024 12:21

Bloomberg: Rusya'nın elitleri yeni kabineden yer kapmaya çalışıyor

Putin'in yeniden seçilmesinin ardından önemli bir hükümet değişikliği yapacağı düşünülüyor. Bloomberg'e göre Rusya'nın elit kesimi de bu fırsattan yararlanmak ve kabineden pozisyon kapmak için yarışıyor. Kaynaklar bazı tartışmalı isimlerin kabinede yer bulabileceğini söylüyor
Bloomberg: Rusya'nın elitleri yeni kabineden yer kapmaya çalışıyor

Kremlin'in elit kesimi Vladimir Putin'in yeni dönem seçimlerini kazanması beklerken kabineden yeni poziyon kapma telaşına düştü. Buna karşılık Putin de Ukrayna'daki savaşını sürdürmek için etrafını kendisine sadık isimlerle dolduruyor. Hükümete yakın kaynaklara göre Putin, seçim sonrasında 2020'den bu yana ilk kez önemli bir hükümet değişikliği gerçekleştirebilir. Kremlin henüz bir isim ve atama listesine son şeklini vermemiş olsa da kaynaklar Rus liderin 6 yıllık yeni iktidarında birkaç potansiyel değişikliğin muhtemel olduğunu söyledi.

Siyaset ve iş dünyasının elitleri tedirgin

Putin, Kremlin tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilen seçimleri kazanmaya hazırlanırken siyasi ve iş dünyasının elitleri arasında hükümet değişikliğine ilişkin tedirginlik artıyor. Putin için en önemli olan şey ise Ukrayna'da zafer kazanmak. Petersburg Siyaset Vakfı Başkanı Mikhail Vinogradov, Kremlin'in taze kana ihtiyacı olduğunu söylerken hükümetteki tüm pozisyonlarda değişim beklentilerinin arttığını ancak spekülasyonların üst düzey liderlerin dikkatini askeri konulardan uzaklaştırma riski taşıdığını söyledi.

Tartışmalı finansör kabineye girebilir

Kaynaklara göre 72 yaşındaki Enerji Bakanı Nikolai Shulginov istifa edebilir. Şulginov'un yerine geçebilecek isimlerden biri, bu hafta Inter RAO'nun genel müdürlüğünden istifa etmesi beklenen Boris Kovalchuk. Kovalchuk'un babası Yuri, ABD Hazinesi tarafından Putin ve diğer üst düzey Rus yetkililer için "kişisel bankacı" olarak tanımlanan yaptırımlı bir finansör.

Kaynaklar Putin'in güçlü güvenlik konseyi sekreteri Nikolai Patrushev'in oğlu 46 yaşındaki Tarım Bakanı Dmitry Patrushev'in de yeni bir pozisyon için sırada olabileceğini söyledi. Rusya'nın son yıllardaki en büyük başarılarından biri olan tarım sektöründeki büyüme nedeniyle, Patrushev'in başbakan yardımcılığına terfi ettirilerek ödüllendirilmesi ihtimali üzerinde duruluyor.

Kaynaklar, Rusya'nın Uzak Doğu bölgesinin kalkınmasından sorumlu başbakan yardımcısı Yury Trutnev'in de daha büyük bir rol alabileceğini söyledi. Ayrıca 46 yaşındaki Kovalchuk alternatif olarak devletin elindeki büyük enerji holdinglerinden birine atanabilir ya da Rusya'nın OPEC+ müzakerecisi Alexander Novak'ın görevini devralabilir.

Şoygu'nun akıbeti

Putin'in Şubat 2022'deki işgal emrinden bu yana yaptırımların vurduğu Rus ekonomisini ayakta tutmaya yardımcı olan bir başka teknokrat olan 60 yaşındaki Maliye Bakanı Anton Siluanov'un da görevine devam edebileceği söyleniyor. Yetkililer Novak'ın yeni hükümette nasıl bir rol oynayacağını ve bu ay 74 yaşına girecek olan Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un 20 yıldır sürdürdüğü görevine devam edip etmeyeceğini öğrenmek için bekliyor. 2012'den bu yana görevde olan 68 yaşındaki Savunma Bakanı Sergei Şoygu'nun akıbeti de yakından izlenecek.

Rus merkez bankasında istifa çıkmazı

Öte yandan, Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina'nın beş yıllık görev süresinin dolmasına daha üç yıldan fazla zaman varken, bankanın liderliğine ilişkin spekülasyonlar yeniden gündeme geldi. 2013'ten beri bu görevi yürüten Nabiullina, işgalin başlamasının ardından istifa etmeye çalışmış ancak Putin görevinde kalmasında ısrar etmişti. Kremlin'e yakın çevrelerce Nabiullina'nın istifası hala olası görülmüyor.

Değişime açık olmayan tek bir poziyon var: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin. Kendisine 12 yıl daha iktidarda kalma şansı veren Putin'in potansiyel halefi olarak herhangi bir aday üzerinde çalıştığına dair bir işaret yok.