11 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.09.2022 04:30 | Son Güncelleme: 17.09.2022 11:54

Bu dünyaya büyüme değil küçülme gerek

Marksist çevreci Kohei Saito bir anda çok satanlar arasına girdi. Çünkü mevcut sistemin pandemi sonrasında büyüttüğü hayal kırıklığının sesi oldu
“Antroposen Çağında Kapital”kitabının yazarı Kohei Saito.
“Antroposen Çağında Kapital”kitabının yazarı Kohei Saito.

Büyük Alman düşünür Karl Marx'ın çevre yazılarından ilham alan Japon akademisyen Kohei Saito'nın “Antroposen Çağında Kapital” kitabı şimdiden kendi dilinde yarım milyon kopya sattı. The Guardian gazetesine göre yazarın yakında çıkacak olan İngilizce kitabı da merakla bekleniyor çünkü Saito’nun eseri çok doğru bir zamanda geldi.

İnsanların doğa üzerindeki etkisinin en üst seviyeye çıktığı ve Sanayi Devrimi’nden bugüne gelen ve tema eden Antroposen Çağı’nı anlatan yazara göre “dünya kapitalizme bir acil fren yapıp yeni bir yaşam tarzı tasarlamazsa” iklim krizi kontrolden çıkacak.

Serveti paylaşmak

Tokyo Üniversitesi'nden doçent Saito'nun mesajı basit: Kapitalizmin sınırsız kâr talebi gezegeni mahvediyor, ortaya çıkan hasarı gidermek için de büyüme değil, toplumsal üretimi yavaşlatıp serveti paylaşarak “küçülme” gerekli.

Daha az çalışmanın insanlara iyi geldiğini kanıtladık ama şimdi kapitalizm bizi ‘normal’ bir yaşama döndürmeye çalışıyor

Saito küçülmeyle kapitalizmi eskiye götürmeyi değil kapitalizmin ötesine geçmeyi savunuyor.
Önerileri arasında seri üretime son vermek, mesai sürelerini kısaltmak ve bakıcılık gibi temel “emek yoğun” işlere öncelik vererek karbon salımını azaltmak da var.
Saito’nun post-kapitalist bir dünya vizyonunu aktardığı ikinci çalışması Cambridge Üniversitesi Yayınları tarafından İngilizce olarak piyasaya çıkacak.
“Karl Marx’ın Ekososyalizmi” kitabı daha önce Efil Yayınevi tarafından Türkçe basılmıştı. Bu kitabında da Marx ve çevre referansları var.

Statükoya karşı okur

Yazarla görüşen The Guardian’a göre dünya pandemiden çıkış döneminde mevcut ekonomik statükoya yönelik hayal kırıklığı, Saito'nun “radikal söylemine” kulak kabartacak bir okur kitlesi yarattı. Pandemi gelişmiş ekonomilerdeki ve küresel kuzey ile güney arasındaki eşitsizlikleri büyüttü.
Saito “Birçok insan işini ve evini kaybetti ve Japonya'da bile insanlar gıda bankası gibi yardım organizasyonlarına bel bağladı. Bu durum şok edici. Düşük ücretli işlerde uzun saatler çalışmak zorunda kalan işçilerimiz var. Temel işlerde çalışan bu işçilerin marjinalleştirilmesi ciddi bir sorun haline geliyor.”
Covid-19'a verilen yanıt ise hızlı değişimin mümkün olduğunu da gösterdi.
Saito “Daha az çalışmanın çevre dostu olduğunu ve insanlara daha iyi bir yaşam sağladığını kanıtladık. Ama şimdi kapitalizm bizi 'normal' bir yaşam biçimine döndürmeye çalışıyor. Ekonomik politikalar 30 yıldır başarısız oluyorsa neden yeni bir yaşam tarzı icat etmiyoruz?” diye soruyor.