06 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.08.2022 23:06 | Son Güncelleme: 10.08.2022 12:05

Carlyle’da yönetim depremi: CEO 300 milyon dolar istedi, kabul edilmeyince istifa etti

Dünyaca ünlü özel sermaye şirketlerinden Carlye'ın CEO'su Kewsong Lee'nin kendisi için sunduğu kontrat, yönetim kurulunca reddedildi. Karar sonrası istifa edeceğini açıklayan Lee'nin koltuğuna ise şirketin kurucularından Bill Conway geçecek
Kewsong Lee (Fotoğraf: Getty Images)
Kewsong Lee (Fotoğraf: Getty Images)

Dünyanın en büyük özel sermaye yönetimi şirketlerinden (private equity) Carlyle’da beklenmedik bir yönetim değişikliği oldu. Carlyle Group CEO’su Kewsong Lee, 5 yılda 300 milyon dolarlık prim içeren bir kontrat hazırlayıp şirketin yönetim kuruluna sundu. Yönetim ret cevabı verince Lee istifa etti.

Genç kuşakları heyecanlandırdı

376 milyar dolarlık fon yöneten Carlyle, kurumsal felsefesi en oturmuş özel sermaye şirketlerinden biri olarak biliniyor. 1987’de kurulan şirketin 70’li yaşlarda olan kurucuları Bill Conway, David Rubinstein ve Daniel D’Aniello halen toplam yüzde 25 hisseyle en büyük söz sahibi.

Kurumsal istikrara büyük önem veren bu üçlü, 2018 yılında Kewsong Lee ve Glenn Youngkin’i eş CEO olarak göreve getirmişti. Bu hamle genç kuşakların şirket yönetimine gelebileceğini göstermiş ve kadroya heyecan vermişti. Ancak Youngkin, 2020’de seçimlere girip Virginia Valisi olunca, kurucuların öngördükleri düzen bozulmuş ve Lee icrada tek başına kalmıştı.

2021’de yıllık resmi maaş olarak 275 bin dolar alan 56 yaşındaki Lee, hisse senedi opsiyonları ve primlerle birlikte 42 milyon dolar kazanmıştı. Lee, şirketin insan kaynakları yöneticisine 2022’den itibaren 5 yıllık 300 milyon dolar gelir içeren bir ücret paketi teklifi sundu. 

Daha fazlasını kazananlar var

Financial Times’ın haberine göre Lee’nin teklifi abartılı değildi. Sektörün önde gelen diğer şirketleri KKR ve Apollo Global CEO’larının ücret paketleri hisse senedi performansına bağlı olarak 1 milyar dolar seviyesine ulaşıyordu. Lee de, hisse senedi fiyatının iki katına çıkması durumunda önümüzdeki 5 yılda 300 milyon dolar kazanacaktı.

Ancak Pazar günü toplanan Carlyle Yönetim Kurulu teklifi kabul etmedi ve Lee’ye sözleşmesinin yıl sonunda biteceğini deklare etti. Bu kararın ardından Lee istifa edeceğini açıkladı, yönetim kurulu da kuruculardan Bill Conway’in geçici olarak CEO’luk görevini devralacağını duyurdu.

Haberin ardından şirketin hisse senetlerinde yüzde 10'a yakın düşüş oldu. Halen 12.3 milyar dolar olan Carlyle'ın değeri son 12 ay içinde 22 milyar dolar seviyesini görmüştü. Bloomberg'in haberine göre yatırımcılara bir not yazan Oppenheimer analisti Chris Kotowski, Star Wars filmine gönderme yapıp, kurucu 3 ortağı kastederek "İmparatorluk saldırıya karşılık verdi" dedi. Bu ifade, Lee'nin çalışanlar arasında çok sevilmesinin "kurucu babaların bu durumdan çok hoşlanmadığı" şeklinde yorumlandı.