20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 28.11.2022 21:42 | Son Güncelleme: 28.11.2022 23:11

Çin'de giderek alevlenen protestolardan görüntüler

Çin’de sıfır Covid-19 politikasına karşı protestolar hafta sonu ülke geneline yayıldı. Çeşitli kentlerinde milyonlarca kişinin evlerine kapatılmış halde bulunduğu ülkede protestocular Başkan Şi Jinping'i istifaya davet ederek sloganlar atıyor
Fotoğraf: Instagram/RameshRamachandran
Fotoğraf: Instagram/RameshRamachandran

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'de karantina altında olduğu iddia edilen apartmanda çıkan yangında 10 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından çıkan protestolar üçüncü gününde artarak devam ediyor. Yangında hayatını kaybedenleri anmak için toplanan yaklaşık 300 gösterici, tabelanın önündeki kaldırıma mumlar ve çiçekler bırakmış, hükümetin Covid-19 politikasını ve katı salgın koruma tedbirlerine tepki göstermişti.

Ellerinde boş beyaz kağıtlar taşıyan göstericiler, Özgürlük istiyoruz, Karantinaya hayır, Sağlık koduna hayır, Sincan'a özgürlük, Şi Cinping istifa sloganları atmıştı. Boş beyaz kağıtlar, Şanghay'ın ardından diğer şehirlere ve üniversite kampüslerine yayılan protesto ve anma etkinliklerinin sembolü haline geldi.

Protestolar birçok şehre yayıldı

Pazar günü Wuhan ve Chengdu şehirlerinde milyonlarca kişi, yaklaşık üç yıldır devam eden toplu testlerden, karantinalardan ve ani tecrit uygulamalarına isyan etmek için sokaklara döküldü. Pekin'de protestoları dindirmek için küçük toplantılar düzenlenirken, Çin'deki çok sayıda üniversite kampüsündeki öğrenciler hafta sonu gösteri yapmak için toplandı. 

Toplum üzerinde devlet kontrolünün yoğun olduğu Çin'de nadir görülen bu türden protestolar, halkın, hükümetin Covid-19 politikasına ve katı salgın kontrol tedbirlerine karşı artan hoşnutsuzluğunu dışa vuruyor.