2020 yılındaki Hong Kong protestoları sırasında Çin'de protesto araçlarının geniş ölçüde sınırlandırılması ve çok sayıda sloganın yasak kapsamına alınması bugün Covid-19 protestolarına ilham oldu. Nankin ve Pekin şehirlerinde, aralarında öğrencilerin de bulunduğu Çinliler yasaklardan kaçmak için ellerinde boş kağıtlarla sokaklara döküldü. Göstericiler boş beyaz A4 kağıtlarını ellerinde tutarak protestolarını gerçekleştirdiler.
Yazı ve slogansız protesto yöntemi
Beyaz boş kağıtlar, getirilen slogan yasaklarına bir tepki çekmek ve üzerinde yazı ya da slogan olmadan da protesto edebileceklerini göstermek anlamına kullanıldı. Ayrıca önemli bir etken olarak tutuklanmalardan ve gözaltına alınmaktan da kaçınmak adına protestocular için bir önlem oldu. Basitçe sansürden ve gözaltından kaçınmak için sessiz protesto taktiğini kullanıyorlar.
This anti-#ZeroCovid protest is said to have happened today at Tsinghua University in #Beijing. For young people in #China, a large chunk of this crucial part of their lives has been dominated by the #Covid crisis and all its restrictions. pic.twitter.com/ikq68dSt9A
— Stephen McDonell (@StephenMcDonell) November 27, 2022
"İran kadınlarının yanındayız"
Ancak ülkedeki tüm protestolar sessiz ve yazısız değil. Demokrasi çağrısı yapılan yürüyüşlerde "Biz diktatörlük istemiyoruz. Demokrasi istiyoruz. Bir lider istemiyoruz. Oylama istiyoruz. Sincan halkının yanındayız. İranlı kadınların yanındayız" mesajları da dikkat çekiyor.
Protesters in China now calling for democracy. "We don't want a dictatorship. We want democracy. We don't want a leader. We want voting. We stand with the people of Xinjiang. We stand with the women of Iran.”
— Frida Ghitis (@FridaGhitis) November 27, 2022
pic.twitter.com/GRrElKyMdI
Ne olmuştu?
Çin şu anda Covid-19'a karşı sert kısıtlamalar ve sıfır tolerans politikası uyguluyor. Son günlerdeki öfke, Çin'in en batısında yer alan Urumçi'de bir apartmanda çıkan yangında 10 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından alevlendi. Sakinlerin 100 gün gibi uzun bir süre apartmanda kapalı kalması, kısıtlamaların kaçışlarını engellediği yönündeki spekülasyonları tetikledi.
Cumartesi gecesi Şanghay'da toplanan kalabalık, Urumçi'deki yangında hayatını kaybedenler için gece nöbeti tuttu. Reuters tarafından görüntülenen videolarda bir adam konuşmasında, "Bir gün, bugün yaptığınız her şeyin hesabını vereceksiniz" ifadelerini kullandı. Protestolardaki halk, "Devlet de yaptıklarının bedelini ödemek zorunda kalacak" dedi. Protestocuların daha ne kadar ileri gideceği ve Çin hükümetinin ne kadar daha kısıtlamaları sürdüreceği ise merak konusu.