26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.11.2022 10:42 | Son Güncelleme: 29.11.2022 11:46

Çin'deki protestoculardan sessiz slogan taktiği: Boş beyaz kağıtlar

Çin'de Covid-19 önlemlerine tepki olarak başlayan ve büyük şehirlere yayılan protestolara boş beyaz kağıtlar damga vurdu. Eylemciler yazılı pankart veya slogan yerine tepkisini bu yolla gösteriyor. Demokrasi çağrısı yapılan protestolarda İran'a destek mesajları da dikkat çekiyor
Çin'deki protestoculardan sessiz slogan taktiği: Boş beyaz kağıtlar

2020 yılındaki Hong Kong protestoları sırasında Çin'de protesto araçlarının geniş ölçüde sınırlandırılması ve çok sayıda sloganın yasak kapsamına alınması bugün Covid-19 protestolarına ilham oldu. Nankin ve Pekin şehirlerinde, aralarında öğrencilerin de bulunduğu Çinliler yasaklardan kaçmak için ellerinde boş kağıtlarla sokaklara döküldü. Göstericiler boş beyaz A4 kağıtlarını ellerinde tutarak protestolarını gerçekleştirdiler. 

Yazı ve slogansız protesto yöntemi

Beyaz boş kağıtlar, getirilen slogan yasaklarına bir tepki çekmek ve üzerinde yazı ya da slogan olmadan da protesto edebileceklerini göstermek anlamına kullanıldı. Ayrıca önemli bir etken olarak tutuklanmalardan ve gözaltına alınmaktan da kaçınmak adına protestocular için bir önlem oldu. Basitçe sansürden ve gözaltından kaçınmak için sessiz protesto taktiğini kullanıyorlar.

 

"İran kadınlarının yanındayız"

Ancak ülkedeki tüm protestolar sessiz ve yazısız değil. Demokrasi çağrısı yapılan yürüyüşlerde "Biz diktatörlük istemiyoruz. Demokrasi istiyoruz. Bir lider istemiyoruz. Oylama istiyoruz. Sincan halkının yanındayız. İranlı kadınların yanındayız" mesajları da dikkat çekiyor.

 

Ne olmuştu?

Çin şu anda Covid-19'a karşı sert kısıtlamalar ve sıfır tolerans politikası uyguluyor. Son günlerdeki öfke, Çin'in en batısında yer alan Urumçi'de bir apartmanda çıkan yangında 10 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından alevlendi. Sakinlerin 100 gün gibi uzun bir süre apartmanda kapalı kalması, kısıtlamaların kaçışlarını engellediği yönündeki spekülasyonları tetikledi.

Cumartesi gecesi Şanghay'da toplanan kalabalık, Urumçi'deki yangında hayatını kaybedenler için gece nöbeti tuttu. Reuters tarafından görüntülenen videolarda bir adam konuşmasında, "Bir gün, bugün yaptığınız her şeyin hesabını vereceksiniz" ifadelerini kullandı. Protestolardaki halk, "Devlet de yaptıklarının bedelini ödemek zorunda kalacak" dedi. Protestocuların daha ne kadar ileri gideceği ve Çin hükümetinin ne kadar daha kısıtlamaları sürdüreceği ise merak konusu.