27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.09.2023 10:32 | Son Güncelleme: 06.09.2023 13:39

Çin'den kamu çalışanlarına iPhone yasağı

Wall Street Journal'ın iddiasına göre Çin hükümeti, yabancı teknolojiye bağımlılığı azaltma ve siber güvenliği artırma girişiminin son halkası olarak kamu çalışanlarına iPhone yasağı getirdi. Apple'ın toplam gelirlerinin yüzde 19'unu oluşturan Çin, markanın ülkedeki başarısına zarar verebilir
Çin'den kamu çalışanlarına iPhone yasağı

Çin'den kamuda çalışanlara yönelik iPhone yasağı geldi. Konuya yakın kaynaklara göre Çin, merkezi devlet kurumlarındaki çalışanlara iPhone ve diğer yabancı markalı cihazları iş için kullanmalarını ya da ofise getirmelerini yasakladı. Wall Street Journal'ın haberine göre Pekin hükümetinin bu adımı, yabancı teknolojiye bağımlılığı azaltma, sınırların dışına hassas bilgileri sızdırmama ve siber güvenliği artırma girişiminin son parçası oldu.

Toplam gelirinin yüzde 19'u

Atılan bu adımın ülkedeki üst düzey akıllı telefon pazarına hakim olan Apple ve birçok yabancı marka için olumsuz etkileri olabileceği belirtiliyor. Çin, Apple'ın en büyük pazarlarından biri ve buradaki satışlar Apple'ın toplam gelirlerinin yüzde 19'unu oluşturuyor.

Yakın kaynaklar, Pekin'in yıllardır bazı kurumlardaki hükümet yetkililerinin iş için iPhone kullanmalarını kısıtladığını, ancak şimdi bu yasağın genişletildiğini söyledi. Son yasak aynı zamanda Pekin'in kurallarının sıkı bir şekilde uygulanmasını sağlamak için yoğun bir çaba gösterdiğine işaret ediyor.

Karşılıklı kısıtlamalar

Çin'in kısıtlaması, ABD'de Huawei'ye ve Çin'e ait TikTok'u kullanan yetkililere yönelik benzer yasakları yansıtıyor ve her iki ülkenin de veri sızıntılarından endişe duyduğu bir dönemde ulusal güvenliğe yapılan önem artıyor. Pekin, kurumlarını ve kamu iktisadi teşebbüslerini bilgisayarlar, işletim sistemleri ve yazılımlar dahil olmak üzere yabancı teknolojiyi güvenli ve kontrol edilebilir gördükleri yerli ürünlerle değiştirmeye teşvik ediyor.