20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.08.2024 15:21 | Son Güncelleme: 13.08.2024 16:51

Çin'in ABD'ye karşı yeni güç göstergesi: Olimpiyat madalyaları

ABD ile eşit sayıda altın madalya kazanan Çin, bu beraberliği yeni bir güç göstergesi olarak sunuyor. Devlet medyası olimpiyat performansının Çin'in süper güç statüsünü gösterdiğini söylüyor
Çin'in ABD'ye karşı yeni güç göstergesi: Olimpiyat madalyaları

Çin'in devlet medyası için ülkenin 2024 Paris Olimpiyatları'nda kazandığı 40 altın madalya, küresel sahnede Amerika'ya karşı kullandığı son güç göstergesi oldu. Olimpiyatların ardından ABD ve Çin (her ikisi de 40 altın madalya kazandı), altın madalya sayısında tüm ülkeleri geride bıraktı. Bu, Çin'in denizaşırı bir olimpiyattaki en iyi performansı ve 2008'den bu yana ABD'ye karşı en güçlü gösterisiydi.

Kaçınılmaz olarak, sonuçlar hızla siyasi bir tartışma konusu haline geldi. Çin'in milliyetçi gazetesi Global Times başyazısında "Çin ve ABD'nin Olimpiyat başarılarındaki değişiklikler tek başına değerlendirilmemeli. Bu değişimin kendisi durdurulamaz bir tarihsel eğilimin yansımasıdır" dedi.

'Artan çatışmayı derinden yansıtıyor'

Bir başka milliyetçi Çin sitesi olan Guancha.cn, Fransa'dan gelen nihai sonuçlar üzerine seçkin bir üniversite profesörünün görüş yazısını yayınladı. Şanghay'daki Fudan Üniversitesi'nde uluslararası politika profesörü olan Shen Yi, "Paris Olimpiyatları'nın Çin ve ABD arasında yeni bir rekabet alanı haline gelmesi, iki ülke arasında uluslararası arenada artan çatışmayı derinden yansıtıyor. Atletizm artık sadece bir beceri ve fiziksel güç yarışması değil, ulusal gücü sergilemek ve uluslararası imajı korumak için önemli bir araç haline geldi" diye yazdı.