13 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.11.2022 22:48 | Son Güncelleme: 09.11.2022 23:30

Cumhuriyetçi Parti onu suçluyor: Trump destekli adayların başarısızlığı

ABD ara seçimlerinde eski başkan Donald Trump, desteklediği Cumhuriyetçi adayların başarısızlıkları nedeniyle suçlu görülüyor. Bazıları bunun onun 2024 seçimlerinde aday olmaması gerektiğinin en büyük göstergesi olduğunu düşünüyor
Cumhuriyetçi Parti onu suçluyor: Trump destekli adayların başarısızlığı

ABD’deki ara seçimlerde bazı Cumhuriyetçiler, partinin beklenenden daha kötü sonuçlar elde etmesinden dolayı eski Başkan Donald Trump’ı suçluyor. Trump destekli adaylar Ohio’da J.D. Vance ile ve Utah’ta Mike Lee ile senato yarışlarını kazandı. 

Michigan, Wisconsin ve Pennsylvania'da yakından izlenen valilik yarışlarında Trump müttefikleri Demokrat adaylara kaybetti ve Trump’ın büyük destek verdiği Pennsylvania Senatosu adayı Mehmet Öz Demokrat John Fetterman'a yenildi.

"Herkese bağrıyor"

Hala öne çıkan başlıca yarışlar arasında Arizona ve Nevada'daki Senato ve valilik yarışları ve ikinci tura kalan Georgia Senatosu yarışı yer alıyor. Trump çarşamba sabahı Truth Social’daki hesabında salı gecesinin, harika adaylar tarafından harika bir iş çıkartılan büyük bir akşam olduğunu söyledi. Ancak CNN’in yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre eski başkan korkunç bir durumda ve herkese bağırıyor. 

Eski başkanın Salı gecesi bir Mar-A-Lago etkinliğinde kasıtlı olarak susturulduğu öne sürüldü. New York Times Trump’ın bir konuşma yapmakla özellikle ilgilenmediğini ve The Guardian da Trump’ın yalnızca ilginç bir akşam olduğunu söylediğini bildirdi. 

"Kaybederlerse suçlanmamalıyım"

Trump, seçimden önce NewsNation'da, “Bence onayladığım adaylar kazanırsa, tüm övgüyü almalıyım ve kaybederlerse, hiç suçlanmamalıyım” dedi. Fox News'in haberine göre, National Review yazarı Michael Brendan Dougherty Twitter'da, “Muhafazakar ve Cumhuriyetçi Parti kaynaklarım Trump’a hiç görmediğim kadar öfkeli” dedi. 

"Aday olmaması gerektiğinin göstergesi"

Trump'ın eski basın sekreteri yardımcısı Sarah Matthews Çarşamba sabahı CNN'e yaptığı açıklamada, seçim gecesinin "Donald Trump'ın 2024'te Cumhuriyetçi aday olmaması gerektiğinin en büyük göstergesi olduğunu" söyledi. Matthews, “Düşük kaliteli adayların sayısını artırarak Cumhuriyetçilere kazanılabilir koltuklara mal oldu” dedi. 

Trump, 2024 başkanlık kampanyasını başlatması beklenen 15 Kasım'da çok büyük bir duyuru yapmayı planladığını söyledi. Trump’a yakın kaynaklar seçim sonuçlarına rağmen duyurunun yine de yapılacağını söylese de bu durumdan etkilenileceği düşünülüyor. 

ABD medyasında seçimler

The Washington Post (WP), “Demokratlar beklentilere meydan okudukça Kongre dengede duruyor” manşetine yer verirken, New York Times (NYT), Cumhuriyetçilerin hayal kırıklığına uğradığına işaret ederek, “Kongre'nin kontrolü hala çekişmeli geçen birbirine çok yakın yarışlara bağlı” başlığını attı.

NYT’nin alt manşetlerinde ise seçim sonuçlarında, Cumhuriyetçilerin sandıklarda beklediği “kırmızı dalga” belirtisinin görülmediğine işaret edilerek,"Cumhuriyetçi dalga nasıl dalgacık oldu" başlığı ile verilen analiz haberde ise Cumhuriyetçi rotanın neden yetersiz kaldığı tartışıldı.

Ülkede Cumhuriyetçilere destek veren medyanın başında gelen Fox Haber Kanalı’ndan Dana Perino da, seçim sonuçları için “Cumhuriyetçiler, burada kendilerini arayacaklar" yorumunu yaptı.

Sonuçlar baş başa

Associated Press'in açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, şu an Cumhuriyetçilerin elinde 49, Demokratların elinde 48 sandalye bulunuyor. Georgia, Nevada, Arizona eyaletlerinde ise sonuçlar henüz netleşmedi.

Mevcut düzende Senato'da 50 Cumhuriyetçi ve 50 Demokrat senatör bulunuyor. 51 senatör sayısına ulaşan taraf, Kongre'nin bu kanadında çoğunluğun da sahibi olacak. Kongre’nin Temsilciler Meclisi kanadında da şu ana kadar Demokratlar 176, Cumhuriyetçiler de 204 koltuğa ulaşmış bulunuyor. Temsilciler Meclisi’nde 218 rakamına ulaşan çoğunluğu elde ediyor.