19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 30.01.2023 12:34 | Son Güncelleme: 31.01.2023 09:58

Cumhuriyetçi Parti'de adaylık yarışı: Ron DeSantis ve Donald Trump rekabeti kızışıyor

Göçmenleri göndermek için ayrılan bütçenin her kuruşunu harcayacağını söyleyen ABD'nin Florida Valisi Ron DeSantis ve "Ben olmasaydım Ron olmazdı" diyen Donald Trump adaylık yarışına hız kazandırmaya başladı. The Guardian 2024 ABD seçimlerine aday olmak için yarışan Cumhuriyetçileri yazdı
Cumhuriyetçi Parti'de adaylık yarışı: Ron DeSantis ve Donald Trump rekabeti kızışıyor

ABD'nin 2024 başkanlık yarışı, Florida'nın sağcı Cumhuriyetçi valisi Ron DeSantis'in ve Donald Trump'ın seçim kampanyasına başlamasıyla birlikte hız kazanmaya başladı. DeSantis'in hamleleri doğrudan Trump'ın kendisine saldırmasına neden olurken, ABD eski başkanı hafta sonu oy vermedeki kilit eyaletleri New Hampshire ve Güney Carolina'da nispeten daha düşük düzeyde etkinlikler düzenledi. Trump, DeSantis'in Covid-19 salgınıyla mücadele konusunda attığı adımları eleştirmeden önce "Ben olmasaydım Ron vali olamazdı. Aday olabileceğini duyduğumda bunu çok vefasızca buldum" dedi. 

DeSantis'in ekibindeki kaynaklara göre, Florida valisinin şu anki ekibindeki iki mevcut ve deneyimli üye olan Phil Cox ile Generra Peck, 2024 seçimlerinde olası üst düzey roller hakkında yakın görüşmelerde bulunuyor.Cumhuriyetçi Bill Bowen gazeteye yaptığı açıklamada eyaletinin DeSantis'e sıcak bakacağını söyledi. Bowen, "New Hampshire'da çok etkili bir DeSantis kampanyasına sahip olacak iyi bir parti ağı olduğuna inanıyorum" dedi.

Trump ile çatışmaya davetiye çıkardı

DeSantis, Cumhuriyetçi Parti içinde Trump ile çatışmaya davetiye çıkaran bir alan yarattı. Özellikle sosyal konularda aşırı sağa kaymış durumda. Eyaletinde LGBTQ+ haklarını ve kürtajı kısıtladı, liberal gücün bir kalesi olarak eyaletteki yüksek eğitimi şeytanlaştırmaya çalıştı ve bir dizi siyasi gösteriyle göçmenlik konusundaki gerilimleri alevlendirdi.

Trump’tan DeSantis’e tehditler

DeSantis'in olası başkanlık teklifine karşılık olarak Trump, valiye yönelik tehditler savurdu. Kasım ayında Trump, DeSantis'in 2024'teki olası adaylığına karşı siyasi şantaj imasında bulunarak DeSantis'i uyardı. Trump Fox News'e verdiği demeçte "Bence aday olursa kendisine çok zarar verebilir. Kendisine çok zarar verebileceğine gerçekten inanıyorum... Size onun hakkında pek de gurur okşayıcı olmayacak şeyler söyleyebilirim. Onun hakkında herkesten daha fazla şey biliyorum"  dedi. 

Cumhuriyetçilerin içinde adaylık için şu ana kadar açıklanan tek büyük aday olan Trump'ın büyük ölçüde rakipsiz kalması bekleniyordu. Ancak milliyetçilerle buluşma da dahil olmak üzere bir dizi skandal ve kasım ayındaki ara seçimlerde Trump'ın desteklediği yüksek profilli adayların başarısızlığı, Trump'ın parti üzerindeki hakimiyetinin önemli ölçüde gevşemesine neden oldu.

Cumhuriyet yarışa girmeye hazır

Şimdi diğer Cumhuriyetçilerin bir kısmı da yarışa girmeye hazır görünüyor. Hatta Trump, ABD'nin eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Nikki Haley'in 2024'te başkanlık yarışına katılmayı düşündüğünü kendisine bildirmesinin ardından Haley'e onay verdi.

Liderlik yarışında yeni nesiller de var

Haley, Fox News'e verdiği demeçte, Trump'ın aday olması halinde başkanlığa adaylığını koymayacağına ilişkin önceki yorumları sorulduğunda "Amerika'nın bekasının önemli olduğu" yanıtını verdi. Haley "Bu bir kişiden daha büyük bir mesele.  Amerika'nın geleceğine baktığınızda, bence yeni nesil değişimin zamanı geldi. Başkentte lider olmak için 80 yaşında olmanıza gerek olduğunu düşünmüyorum... Bence genç bir neslin gelip öne çıkması ve gerçekten bir şeyleri düzeltmeye başlaması gerekiyor" dedi.

“Trump Cumhuriyetçi parti için bir zehir”

Trump'ın diğer eski kabine üyeleri de başkanlık tekliflerini ima ettiler. Bu hafta başında CBS, eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton'a 2024'te aday olmayı düşünüp düşünmediğini sordu. Yayın kuruluşunun haberine göre Bolton bu nitelemenin doğru olduğunu söyledi. Bolton ayrıca Trump'ın 2024 başkanlık adaylığını eleştirerek Cumhuriyetçi parti için zehir olarak nitelendirdi.

Salı günü eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, başkanlığa aday olup olmayacağına karar vereceğini söyledi. CBS'e konuşan Pompeo "Susan ve ben düşünüyoruz, dua ediyoruz, hizmet edeceğimiz bir sonraki yerin burası olup olmadığını anlamaya çalışıyoruz" dedi. The Guardian’ın haberine göre, Georgia valisi Brian Kemp ve Virginia valisi Glenn Youngkin gibi isimlerin de aralarında bulunduğu bir dizi başka Cumhuriyetçinin de yarışa katılması muhtemel.