20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 17.08.2022 12:16 | Son Güncelleme: 17.08.2022 12:28

Z kuşağı çalışanlarının yarattığı yeni akım: Sessiz istifa

Pandemide iş dünyasına katılan Z kuşağı, TikTok'ta yeni bir akım yarattı. Sessiz istifa olarak anılan bu akım koşuşturma kültüründen tamamen çıkmayı ve mesai saati dışında çalışmamayı ifade ediyor
Z kuşağı çalışanlarının yarattığı yeni akım: Sessiz istifa

Artık işinizi çok fazla ciddiye almamanın yeni bir adı var: Sessiz istifa. TikTok’ta birçok genç profesyonel kariyerlerinde daha ileri fikrini reddetmeyi ve heveslerinden vazgeçmeyi bu kalıpla ifade ediyor. 

Çalışanlar bunun tamamen şirketten ayrılmak olmadığını söylüyor. Bu yeni akım işe devam etmeyi gerektiriyor ancak ofis dışında yaptığınız şeyler daha çok odaklanıyorsunuz. TikTok’ta paylaşılan iş-yaşam dengesi üzerine yapılan keskin şakalara dayanan birçok video var. Örneğin bazıları aileleri lehine fazla mesaiye kesin bir şekilde sınır koyuyor. Bazıları da 9’dan 5’e kadar çalışmanın geçinmek yeterli olduğunu ve fazlasına ihtiyaç olmadığını savunuyor. Birçoğu kariyerlerini kimliklerinden kurtarmak istiyor.

Pandemide iş hayatına girdiler

Her nesil işgücünün içine girer ve bir iş sahibi olmanın oyun olmadığını çabucak anlar. Gençken kurumsal merdivenleri tırmanmayı umursamadıklarını söyleyen birçok insan sonunda fikirlerini değiştiriyor. Şimdiki fark, bu grubun TikTok'a ve hashtag'lere sahip olması. Bu akımın içindeki 20’li yaşlar grubu iş ve yaşam arasındaki bulanık sınırların daha yoğun olduğu Covid-19 pandemisi sırasında iş dünyasına katıldı. 

İşe bağlılık azaldı

Araştırma şirketi Gallup'tan gelen son veriler, çalışan bağlılığının azaldığını gösteriyor. Nottingham Üniversitesi'nde örgütsel davranış alanında doçent ve meslekler arası eğitim ve öğrenim merkezinin direktörü Maria Kordowicz, sessiz istifalardaki artışın iş tatmininde gözle görülür bir düşüşle bağlantılı olduğunu söyledi. 

Kordowicz, “Pandemiden bu yana, insanların işle ilişkisi birçok yönden incelenmiştir ve tipik olarak meslekler arasındaki literatür insanların işleriyle ilişki kurma biçimlerinin değiştiğini ortaya koyuyor. Anlam arayışı çok daha belirgin hale geldi. Pandemi sırasında kendi ölümlülüğümüze hatırladık. İnsanların 'Çalışmak benim için ne anlama gelmeli? Değerlerime daha uygun bir rol nasıl edinebilirim?’ gibi sorular sormaya başladı” dedi. 

"Hiçbir şey değişmiyor"

41 yaşındaki Clayton Farris, yakın zamanda sosyal medyada dolaşan yeni terimi duyduğunda, iş endişelerinin onu eskisi gibi yönetmesine izin vermeyi reddederek bunu zaten yaptığını fark ettiğini söyledi. Farris TikTok videosunda, “Bununla ilgili en ilginç kısım, hiçbir şeyin değişmemesi. Hala aynı derecede çalışıyorum. Hala aynı derecede başarılı oluyorum. Sadece stres yapmıyorum” dedi. 

Gallup'un anket verilerine göre nesiller boyunca ABD'de çalışan bağlılığı düşüyor, ancak Z kuşağı ve 1989 ve sonrasında doğan genç Y kuşağı, ilk çeyrekte yüzde 31 ile en düşük bağlılık oranını belirtti. Gallup'un işyeri ve refah araştırmasının baş bilim insanı Jim Harter, işçilerin sessiz bırakma tanımlarının geniş bir anket katılımcısı grubuyla uyumlu olduğunu söyledi. Gallup'un araştırdığı ve 1989'dan sonra doğan işçilerin yüzde 54’ü bu kategoriye giriyor.

Gallup'un bağlılığı ölçmek için kullandığı bir faktör, insanların çalışmalarının bir amacı olup olmadığı. Veriler, genç çalışanların böyle hissetmediklerini gösteriyor. Doktor Harter’ın söylediğine göre bunlar pasif bir şekilde çalışmaya ve işverenlerinden daha çok kendilerine dikkat etmeye daha yatkın olan insanlar.

"Sadece çalışmam gereken saatlerde çalışacağım"

Washington DC'de bir yıldan az bir süredir ulaşım analisti olarak çalışan 24 yaşındaki Paige West, bulunduğu pozisyonda kendini geliştirmeyi bıraktığını söyledi. West, iş stresinin çok arttığını, saçlarının dökülmeye başladığını ve uyuyamadığını anlattı. West, kendisi için yeni bir rol ararken, artık haftada 40 saatten fazla çalışmayı, ek eğitimleri ve iş arkadaşlarıyla sosyalleşmeye çalışmayı bıraktı. West, "Bir adım geri attım. Gerçekten çalışmak için para alıyorum ve sadece çalışmam gereken saatlerde çalışacağım. Bunun yanında, fazladan bir şey yapmayacağım” dedi.

West, çok fazla çabalamayı bıraktığında toplantılar sırasında kendini daha meşgul bulduğunu ve daha olumlu geri bildirimler aldığını söyledi. Geçen yıl işten ayrıldı ve şimdi önceki maaşının yaklaşık yüzde 75'ini kazanan tam zamanlı freelance asistan.

"Koşuşturma kültürüne artık bağlı değilsiniz"

New York'ta yaşayan 24 yaşındaki bir mühendis olan Zaid Khan, iki haftada üç milyon izlenmeye ulaşan bir sessiz istifa videosu yayınladı. Khan TikTok’ta viral olan videosunu, “Daha ileri gitme fikrinden vazgeçiyorsunuz” diye açıkladı. Khan, “Çalışmanın hayatınız olması gerektiğini söyleyen koşuşturma kültürü zihniyetine artık bağlı değilsiniz” dedi. 

Sessiz istifa videolarından oluşan yeni bir akım ortaya çıkıyor. Bazıları ise bu hareketi işyerindeki tükenmişlik veya hoşnutsuzluk için bir çare değil bir kaçış olarak görerek bunu kınıyor. 

(Kaynak: Wall Street Journal, The Guardian)