19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 09.10.2022 15:35 | Son Güncelleme: 09.10.2022 15:50

Hem işverenler hem de çalışanlar için bir avantaj: Sessiz işe alma

Sessiz istifa ve sessiz işten çıkarma ile birlikte konuşulan bir kavram daha var: Sessiz işe alma. Bir işe alma stratejisi olan bu kavram, açık pozisyonlar için önceliğin daha fazla sorumluluk alan çalışanlara verilmesi anlamına geliyor
Hem işverenler hem de çalışanlar için bir avantaj: Sessiz işe alma

Son birkaç aydır sessiz istifa kavramı sosyal medyaya hakim oldu. Her şey ABD’de bir TikTok kullanıcısının, sessiz istifa fikrini bir videoyla açıklamasıyla başladı. Çalışanların, fazladan iş yapmayı reddettiği bu akımı duymayan kalmadı. 

Sessiz istifanın hemen ardından başka bir kavram daha tartışılmaya başlandı: Sessiz işten çıkarma. Bu kavram da işten ayrılması istenen çalışanlara daha az sorumluluk vererek, onları işlere eskisi kadar dahil etmeyerek hatta belki de kötü davranarak istifa etmelerini sağlamayı ifade ediyor. 

Google da uyguluyor

Ancak bunların dışında yeni bir kavram daha var: Sessiz işe alma (Quite hiring)Inc. dergisine göre sessiz işe alma, Google tarafından da uygulanan, az bilinen ancak son derece etkili olan bir işe alım stratejisi. Ancak kariyerlerinde yol kat etmeye istekli olmayan sessiz istifacılara göre değil. 

Sessiz işe alma, işinde iyi olan ve kariyerinde ilerleyen çalışanlara odaklanan bir kavram. Bu stratejiyle, çalışanlara hedefledikleri rol için gereken özelliklere sahip olduklarını kanıtlayabilecekleri ek sorumluluklar veriliyor. Google bu yöntemle en iyi adayları açık pozisyonlara yerleştiriyor. Aslında sadece Google değil, büyük ve küçük birçok işletme bu denenmiş yöntemi kullanıyor. 

Değerlendirilmek için önce işi yapmaya başlayın

Sessiz işe alım sürecinde önce şirket içi adaylara bakılır. Özellikle de iş tanımlarının üzerinde görev ve sorumluluk almaya başlayan personel incelenir. Bu çalışanlar, istedikleri pozisyonda etkin bir şekilde çalışmaya başlarlar veya en azından işi gerçekten almadan önce gerektirdiği şeylerin bir kısmını yaparlar. 

Buna karşılık, çalışanlar işverenlere işi iyi yapmak için gereken özelliklere sahip olduklarını kanıtlar. Genellikle bu kişiler, zam ve terfi alan çalışanlar olurlar. Bu method hem işverenler için riski hem de işe alım ve eğitim gibi maliyetleri azaltır.

Sessiz istifa edenler kaybeder

Sessiz işe almada kazanan taraf daha fazla sorumluluk alan çalışanlar olduğu için sessiz istifa edenler bu stratejiye dahil olamaz. Sonuçta şirket içi işe alımlarda, sessizce istifa edenler terfiler için görmezden gelinir ve sonunda daha az kazanırlar. 

Birçok insan sessiz istifanın işletmelere zarar verdiğine inanıyor. Ancak bu sadece bireylere ve kariyerlerinde ilerleme hedeflerine zarar veriyor. Bu da kurumsal merdivende sürekli bir üst basamağa çıkmak istemeyenler düşünüldüğünde çok da kötü bir şey değil.

Sessiz işe alma herkes için avantajlı

Sessiz işe alma stratejisi kulağa işverenlere yardımcı olmak için tasarlanmış gibi gelebilir ancak kariyerlerini ilerletmek ve daha fazla para kazanmak isteyen çalışanlar için eşit derecede avantajlıdır. Önce ek sorumluluklar ve görevler üstlenenlere bakarak, çalışanlara tanınmaya giden bir yol sunar. Başka bir deyişle, çalışanlara kariyerleri üzerinde daha fazla güç vererek daha değerli görünebilmelerine ve daha fazla para kazanmalarına yardımcı olur. 

İşverenler için sessiz işe alıma genellikle normalde zorlu olan işe alım sürecinde büyük ölçüde zaman ve para tasarrufu sağlar. Daha da önemlisi çalışanlar arasındaki bağlılığı artırarak gelecek yıllarda daha yetenekli ve daha hırslı bir ekibe sahip olmanızı sağlar.