15 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.11.2024 13:45 | Son Güncelleme: 14.11.2024 13:50

Doğu kanadı endişeyle bekliyor: Duraklayan Ukrayna Savaşı NATO için ne anlama geliyor?

Ukrayna'daki savaşı durdurabilecek bir barış anlaşması yapılacağına dair söylentiler yayılırken, NATO'nun Rusya'ya sınırı olan Avrupa ülkeleri, Rus lider Vladimir Putin'in ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın aracılık ettiği bir anlaşmayı kendi lehine kullanabileceğinden endişe ediyor
Doğu kanadı endişeyle bekliyor: Duraklayan Ukrayna Savaşı NATO için ne anlama geliyor?

Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur, Çek Cumhuriyeti'nde düzenlenen IISS Prag Savunma Zirvesi çerçevesinde Newsweek'e verdiği demeçte, çatışmaların durması ve Ukrayna'nın doğusunda sıkışıp kalan Rus askerlerine artık ihtiyaç duyulmaması halinde, Putin'in başka yerlerde kullanabileceği “yüz binlerce askerin” hazır olacağını söyledi. Pevkur'un endişesi bu birliklerin ülkesinin ve NATO'nun doğu kanadındaki diğer komşu ülkelerin sınırına dayanması.

İngiltere merkezli düşünce kuruluşu Council on Geostrategy'de ulusal güvenlik alanında araştırma görevlisi olan William Freer, “Şu anda yapılacak bir ateşkes, Rusya'yı kuvvetlerini yeniden inşa etme ve gelecekte bir noktada Ukrayna'ya yeni bir saldırı başlatma ya da Rusya'nın NATO sınırlarına geri dönmek için söz konusu kuvvetleri serbest bırakma fırsatını değerlendirmek için güçlü bir konumda bırakacaktır. Artık yüksek yoğunluklu bir çatışmanın bataklığına saplanmamış bir Rusya, NATO'nun doğu kanadındaki üyeleri sindirme ya da parçalama çabalarına odaklanabilir" dedi.

Trump ateşkes için bastırabilir

Seçilmiş Başkan Trump Oval Ofis'e geri döndüğünde, Ukrayna'da iki buçuk yıldır devam eden zorlu savaşın ateşkesle sonuçlanması için bastırabilir. Trump savaşı bir günde sona erdirebileceğini söyledi ancak bunu nasıl yapacağına dair bir yol haritası sunmadı. Wall Street Journal'ın bu ayın başlarında bildirdiğine göre Cumhuriyetçi Parti, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Putin'i aynı müzakere masasına nasıl oturtacağına henüz karar vermedi. Çatışma donmuş hale gelecek ve Rusya Ukrayna'nın yaklaşık beşte birini kontrol altında tutacaktır. Askerden arındırılmış bir bölge, Kiev ve Moskova'nın mevcut cephe hatlarının aşağısında ve iki ülke arasındaki uluslararası sınır boyunca kontrolünü belirleyecek ve muhtemelen Avrupa güçleri tarafından denetlenecek. Ancak Pevkur'a göre savaşa katılmaları için aylık binlerce dolar ödenen Rus askerleri, bu ücretin bir kısmını kazanmak için Rusya'nın uzak bölgelerine dönmek istemeyecektir. Rusya halihazırda 76. Muhafız Hava Saldırı Tümeni adında bir tümeni Estonya'ya yakın Pskov'daki üssünde konuşlandırıyor. Pevkur, yeni planlara göre Rusya'nın Baltık ülkesi ile NATO sınırı yakınındaki asker sayısını üç katına çıkaracağını söyledi. Pevkur, "Açıkçası komşularımızda daha fazla ekipman, daha fazla asker göreceğiz. Bu da riskin çok daha yüksek olacağı anlamına geliyor, çünkü erken uyarı süresi temelde minimuma inecek" dedi. Pevkur caydırıcılık mesajının son derece güçlü olması gerektiğini söyledi.

NATO hazırlıklı mı?

Moskova sadece Baltıklara yakın kara kuvvetlerine değil, aynı zamanda NATO kuvvetlerinin sorumluluk alanı olarak bilinen ve Kuzeydoğu Çokuluslu Kolordusu için Estonya, Letonya, Litvanya ve kuzey Polonya'yı kapsayan bölgeye erişimini engelleyecek sistemler gibi tüm alanlarda yeteneklere sahip. Rusya bu diğer yeteneklerini NATO üyeleri Litvanya ve Polonya arasında sıkışmış olan Kaliningrad eksklavında etkin bir şekilde kullanacaktır.

Hibrit savaş taktiklerini artırabilir

Baltık Denizi Filosunu Kaliningrad'da üslendiren Rusya'nın etrafı NATO üyeleriyle çevrili ve halk arasında “NATO gölü” olarak adlandırılıyor. Ukrayna'nın kıyı şeridine yakın Karadeniz Filosu Şubat 2022'den bu yana darbe almış olsa da, Rusya'nın müthiş donanmasının geri kalanı büyük ölçüde zarar görmedi. Moskova'nın “gri bölgede” hibrit savaş ve diğer taktiklerini artırmayı tercih edebilir. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde kara savaşları konusunda kıdemli araştırmacı olan emekli İngiliz Tuğgeneral Ben Barry Newsweek'e verdiği demeçte, Kremlin'in bu birlikleri NATO'nun küçük bir parçasını ısırmak için kullanabileceğini ve böylece ittifakın buna nasıl karşılık vereceğini test edebileceğini söyledi. NATO'nun, Rusya'nın Ukrayna'daki yıpratıcı çabalarından sonra toparlanabileceğinden daha hızlı bir şekilde gücünü arttırdığından emin olmak için hızlanması gerekiyor.

Diğer seçenek

Başka bir senaryo daha var. Hem Ukrayna hem de Rus birliklerinin büyük bir kısmı, Moskova'nın tüm yıl boyunca istikrarlı bir şekilde kazanım elde ettiği cephe hatları boyunca şu anda konuşlandıkları yere nispeten yakın kalabilir. Moskova ve Ukrayna'nın ne kadar askeri yerinde tutacağı net değil. Barry, Rusya'nın, Ukrayna'nın ABD tarafından ateşkese zorlandığını hissetmesi halinde, çatışmaların durmasını daha sonra daha iyi bir zeminde yeniden başlatmak için kullanacağından korkabileceğini söyledi. Barry, Rusya'nın da savaşı yeniden başlatmayı ve kendi şartlarına göre bitirmeyi umması halinde elinde belirli sayıda asker bulundurmak isteyebileceğini sözlerine ekledi.