27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.04.2023 07:18 | Son Güncelleme: 05.04.2023 10:28

Donald Trump: Seçim müdahalesi olan bu sahte dava derhal düşürülmeli

ABD tarihinde ilk kez hakim karşısına çıkan eski başkan Trump, soruşturmayı seçim müdahalesi olarak yorumladı. Trump "Biz düşüşte olan bir milletiz ve şimdi bu radikal sol kaçıklar, kolluk kuvvetlerini kullanarak seçimlere müdahale etmek istiyorlar, buna izin veremeyiz” dedi
Donald Trump: Seçim müdahalesi olan bu sahte dava derhal düşürülmeli

ABD eski Başkanı Donald Trump, New York'ta sus payı davasında duruşmaya çıktıktan sonra döndüğü Florida’daki malikanesinde kameraların önüne geçerek değerlendirmelerde bulundu. Yöneltilen suçlamaları eleştiren ve konuşmasının büyük bir bölümünü kendisine karşı yürütülen çok sayıda soruşturmayı eleştirmek için kullanan Trump, “Böyle bir şeyin Amerika’da olabileceğini asla düşünemezdim. Benim işlediğim tek suç, ulusumuzu onu yok etmeye çalışanlara karşı şiddetle savunmaktır” ifadelerini kullandı.

Trump, savcıların hakkındaki suçlamaları aşırı solcuların, ülkede daha önce görülmemiş bir ölçekte kitlesel seçim müdahalesi şeklinde tanımlayarak "Bu sahte dava sadece yaklaşan 2024 seçimlerine müdahale etmek için açıldı ve derhal düşürülmelidir” dedi. Konuşmasında, hakkında devam eden Georgia’da seçimlere müdahale soruşturması ile Florida’da malikanesindeki gizli belgeler soruşturmasına da eleştiriler yönelten Trump, Joe Biden yönetimi altında adalet sisteminin kanunsuz haline geldiğini savundu.

Duruşmadan önce merak konusuydu. 34 suçlamaya rağmen Trump'a kelepçe takılmadı ve sabıka fotoğrafı çekilmedi

Trump, ülkede ekonominin çöktüğünü, enflasyonun kontrolden çıktığını, dış politikada Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore’nin birlikte tehditkar ve yıkıcı bir koalisyon oluşturduklarını savunarak “ABD tarihinin en kötü beş başkanını alıp ekleseydiniz, ülkemizdeki Joe Biden ve yönetiminin yıkıntısının yakınından bile geçemezdi” ifadelerini kullandı.

Trump, Bölge Savcısı Alvin Bragg'in asılsız iddiaları nedeniyle istifa etmesi gerektiğini söylerken, Yargıç Juan Merchan ve tüm ailesini kendisine karşı siyasi önyargı beslemekle suçladı

Biden’in oğlu Hunter Biden’in dizüstü bilgisayarı

Biden’in oğlu Hunter Biden’in dizüstü bilgisayarından çıkan suç kapsamındaki belgelere de değinen Trump, Adalet Bakanlığı ve FBI tarafından sosyal medyada bunların paylaşımının engellenmesini de seçimlere müdahale olarak değerlendirdi ve "Biden ailesinin suçlu olduğunu ifşa eden Hunter Biden'ın dizüstü bilgisayarı hakkında kötü bir şey söylenmemesi için uğraşıldı" dedi.

Trump, yaklaşık 30 dakika süren konuşmasında “Biz düşüşte olan bir milletiz. Ve şimdi bu radikal sol kaçıklar, kolluk kuvvetlerini kullanarak seçimlerimize müdahale etmek istiyorlar, bunun olmasına izin veremeyiz” diyerek Amerika'yı yeniden büyük yapacakları vaadinde bulundu.

Ankete göre, iddianameden önce Cumhuriyetçilerin yüzde 93'ü ve bağımsız seçmenlerin yüzde 70'i New York'taki davanın temelde siyasi nedenlere dayandığını söylerken, Demokratların yüzde 66'sı davanın temelde hukuki nedenlere dayandığını söylüyordu

Melania Trump eşinin yanında değildi

Eski başkanın eşi Melania Trump eski başkanın konuşmasını yaptığı sırada Mar-A-Lago'da görünmedi ve New York'ta suçlamalarla yüzleşmek üzere kocasına eşlik etmedi. Trump, konuşmasında çocuklarının her birinin adını verdi ancak eşinden hiç bahsetmedi.

Trump, 34 ağır suçlamadan herhangi birinden suçlu bulunsaydı en fazla dört yıl hapis cezasına çarptırılabilirdi

Ne olmuştu?

ABD'de 2024 başkanlık seçimlerine aday olan Trump, 18 Mart'ta Manhattan Bölge Savcısı'nca, yetişkin filmleri yıldızı Stormy Daniels'e 2016 Başkanlık seçimleri sırasında sus payı ödemesiyle ilgili yürütülen soruşturma sonucunda büyük jüri tarafından suçlandı. Suçlamalara siyasi cadı avı şeklinde tepki gösteren Trump, New York'ta hakim karşısına çıkarak kendisine yöneltilen hakkındaki 34 suçlamayı da reddetti. Trump, Amerikan tarihinde kendisine yöneltilen suçlamalar nedeniyle hakim karşısına çıkan ilk eski başkan olarak kayıtlara geçti.