Financial Times (FT) Avrupa Editörü Tony Barber, Wagner lideri Prigojin’le ilgili önemli bir analize imza atmıştı. Prigojin'in Moskova’ya başkaldırmasından önce yazılan makalede, bu tartışmalı ismin Ukrayna savaşında ön plana çıktığı ve iş siyasete karıştığı değerlendirmesi yer almıştı. Barber yazısında Prigojin'in basına yansıyan siciliyle ilgili de önemli hatırlatmalar yapmıştı. İşte FT'de yayınlanan dikkat çekici o makaleden öne çıkan noktalar:
Gasptan yattı, sosisli sattı
1961 yılında St. Petersburg'da yoksul bir ailenin çocuğu olarak doğan Yevgeni Prigojin kayak bursuyla yatılı okudu ancak spor kariyeri iyi gitmedi. Sovyetler döneminde yolda bir kadının boğazına bıçak dayayıp çantasını gasp etmek suçundan hapse atıldı, 10 yıla yakın süre yattı. Daha sonra sokaklarda sosisli sandviç satmaya başladı. İşini restoran zincirleri açacak kadar büyüttü, Putin'in gözdeleri arasına girdi. Önemli davetlere yemek taşıdı. Bu yüzden lakaplarından biri de "Putin'in aşçısı." Wagner Grubu'nu 2014'te kurdu.
Cinayet videoları
Wagner paralı askerlerinin ortaya çıktığı her savaş bölgesinde yargısız infazlar, işkence, tecavüz ve gazeteci cinayetleri gibi insan hakları ihlallerine ilişkin iddialar hızla su yüzüne çıktı. Beyaz Saray Wagner’i “uluslar ötesi bir suç örgütü” olarak tanımlayacağını ve gruba daha fazla yaptırım uygulayacağını söyledi.
İki yıl önce Rusça konuşan paralı askerlerin Suriyeli bir erkeği balyozla dövüp kafasını ve kollarını kestiğini, sonra da ateşe attığını gösteren bir video ortaya çıktı. Daha sonra Rus bağımsız haber kuruluşu Novaya Gazeta tarafından Wagner çetesinden oldukları tespit edilen şahıslar kurbanın kafasını futbol topu gibi yere tekmeliyordu.
Geçen kasım ayında Wagner’e bağlı bir Telegram kanalında, Ukrayna’daki çatışmalardan kaçan bir asker kaçağının balyozla öldürüldüğünü gösteren yeni bir video yayınlandı. Prigojin daha sonra dalga geçerek videoyu “tek oturuşta izlenebilen mükemmel bir yönetmenlik çalışması” olarak nitelendirdi. Prigojin faaliyetlerinin karşılığını da alıyor. ABD hükümetine göre uluslararası madencilik yapan Prigojin Suriye, Sudan ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki altın, elmas, petrol ve kereste şirketlerini yönetiyor.
Prigojin’in trol ordusu
Prigojin’in kariyerinde atlanmaması gereken bir konu ise trol fabrikası. Tamamen aldatıcı bir ismi olan “İnternet Araştırma Kurumu” dahilinde faaliyete başlayan fabrika St. Petersburg’daki merkezinden komplo teorileri ve dezenformasyon yayıyor. Amacı Batı demokrasilerine zarar vermek. FBI bu yüzden 2021 yılında Prigojin’i arananlar listesine aldı ve tutuklanmasını sağlayacak bilgileri verecek kişiye 250 bin dolar ödül vereceğini açıkladı.
Wagner üyeleri siyasete!
Peki Prigojin’in ciddi siyasi emelleri var mı? Bu ay başında Rus parlamentosu savunma komitesinden bir üye eski hükümlüler de dahil olmak üzere Wagner’de savaşmış kişilerin siyasete girerek Rusya’ya hizmet edebileceğini söyledi. Ukrayna işgali Rus kamusal hayatını gerçekten de karanlığa sürüklüyor.