08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.03.2024 13:31 | Son Güncelleme: 02.03.2024 14:03

Elon Musk’a karşı dava kazanan avukatlar rekor ücret talep etti

Delaware’de açılan davada Musk’ın Tesla’dan almayı hak ettiği 56 milyar dolarlık hisse senedi opsiyon sözleşmesini iptal ettiren avukatlar, 5.8 milyar dolar ücret istiyor
Elon Musk’a karşı dava kazanan avukatlar rekor ücret talep etti

Elon Musk’ın adının geçtiği her şeyde milyar dolarlar havada uçuşuyor. Tesla’nın büyük hissedarı ve CEO’su olan Musk, geçtiğimiz haftalarda Delaware eyaletinde açılan bir davada onlarca milyar dolar kaybetmişti. 2018’de Tesla Genel Kurulu’nun kabul ettiği bir sözleşme uyarınca, Musk Tesla’ya ilişkin satış, karlılık gibi belli kriterleri tutturması halinde 300 milyon adeti aşkın Tesla hissesini “bonus” olarak almaya hak kazanacaktı. 2023 sonlarında Tesla Yönetim Kurulu, sözleşmedeki tüm hedeflerin tutturulduğunu ve Musk’ın hisse senetlerini almaya hak kazandığını açıkladı. Yeni yılın ilk günlerinde Musk’ın almaya hak kazandığı hisselerin değeri 55.8 milyar dolar olarak hesaplanıyordu.

Ancak Tesla hissedarlarından Richard Tornetta sözleşmenin iptali için dava açtı. Tornetta, sözleşmeye onay veren Tesla Yönetim Kurulu’nun şirket hissedarlarına karşı sorumsuzca davrandığını öne sürdü. Davada şikayetçi hissedar grubunu Bernstein Litowitz Berger & Grossmann adlı hukuk şirketi temsil etti. Friedman Oster & Tejtel adlı hukuk şirketi diğer bazı davacıların vekiliydi.

Tesla’nın sicile kayıtlı olduğu Delaware eyaletinde bakılan davada yargıç McCormick sözleşmenin iptaline karar verdi. Oldukça gergin geçen duruşma sonrasında Musk, kararı temyiz edeceğini açıkladı.

Elon Musk’a karşı davayı kazanan avukatlar, geçtiğimiz Cuma günü davayı gören mahkemeye başvurarak, vekalet ücreti olarak 29 milyon adet Tesla hissesi talep etti. Masraflar için de ayrıca 1 milyon dolar istendi. 29 milyon adet Tesla hissesinin değeri 5.8 milyar doları buluyor. Bu rakam, sözleşme iptal edilmeseydi Musk’ın kazanacağı bonus’un yaklaşık 10’una denk geliyor.

Davayı kazanan avukat grubunun lideri Greg Varallo “Pişirdiğimiz yemeği yemeye hazırlanıyoruz. Talep ettiğimiz ücretin alışık olunmayan, beklenmedik bir büyüklükte olduğunun farkındayız. Ancak, Tesla şirketi ve yatırımcılarına kazandırdığımız miktar bundan defalarca daha büyük” dedi. Amerikan hukuk dünyası ve şirketler, Yargıç McCormick’in bu dev vekâlet ücreti talebi konusunda vereceği kararı merakla bekliyor.