17 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.09.2024 13:13 | Son Güncelleme: 08.09.2024 13:24

Forbes yazdı: Alice Walton dünyanın en zengin kadını oldu

Walmart'ın kurucusu Sam Walton'ın tek kızı, bu hafta Fransız varis Francoise Bettencourt Meyers'i geride bırakarak dünyanın en zengin kadını oldu
Fotoğraf: Getty Images
Fotoğraf: Getty Images

Walmart hisseleri tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşırken, perakende devinin kurucusu Sam Walton'ın tek kızı olan Alice Walton, Mayıs 2022'den bu yana ilk kez dünyanın en zengin kadını oldu. Tahmini 89,1 milyar dolarlık servetiyle 74 yaşındaki Walton, haziran ayında kısa süreliğine ilk kadın senti milyarder olan ve şu anda tahmini 88,4 milyar dolar servete sahip olan Fransız L'Oreal varisi Francoise Bettencourt Meyers'i geride bıraktı.

Walton, Forbes'un gerçek zamanlı listesine göre, kardeşi Rob Walton'ın bir sıra gerisinde, dünyanın en zengin 18. kişisi konumunda. Walmart hisseleri bu hafta yüzde 47 artış gösterirken, L'Oreal aynı dönemde yüzde 13 düşüş gösterdi. Son on yılda 22 milyar dolardan fazla Walmart hissesi satmalarına ve perakendecinin 11 milyar dolardan fazla hissesini elden çıkarmalarına rağmen Sam Walton'ın varisleri, ailenin hisselerinin seyrelmesini önleyen önemli hisse geri alımları nedeniyle babalarının kurduğu firmanın hala yaklaşık yüzde 46'sına sahip. Forbes, ailenin hisselerinin dörtte üçünün çarşamba günü Doğu saatiyle 09:15 itibariyle sırasıyla 95.9 milyar dolar ve 94.2 milyar dolar değerinde olan Alice Walton ile kardeşleri Jim ve Rob Walton arasında eşit olarak paylaşıldığını tahmin ediyor. Geri kalan hisselerin çoğu ise kardeşleri John Walton'ın (ö. 2005) mirasçılarına ait: Dul eşi Christy Walton ve oğlu Lukas Walton, sırasıyla 16,4 milyar dolar ve 33,9 milyar dolar servete sahip.

Rob Walton, 2015 yılından bu yana damadı Greg Penner tarafından üstlenilen 20 yılı aşkın başkanlık görevi de dahil olmak üzere kırk yılı aşkın bir süre yöneticilik yaptıktan sonra haziran ayında Walmart yönetim kurulundan emekli oldu. Jim Walton'ın yerine 2016 yılında perakendecinin yönetim kuruluna oğlu Steuart Walton getirildi. 

Hayırserverlik faaliyetlerini artırdı

Alice Walton ise 1971 yılında Teksas'taki Trinity Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra kısa bir süre Walmart'ta çocuk giysileri satın almacısı olarak çalıştı. Bu görevin ardından sanat küratörlüğüne yöneldi. Ailenin memleketi Bentonville, Arkansas'taki Crystal Bridges Amerikan Sanatı Müzesi'ne on yıl boyunca başkanlık ettikten sonra 2021 yılında görevi yeğeni Tom Walton'ın eşi Olivia Walton'a devretti. Alice Walton müzeyi kuran kişi olarak anılsa da, 2011 yılında açılan tesisin 1,6 milyar dolarlık maliyetinin neredeyse tamamı kardeşi John Walton ve annesi Helen Walton adına kurulan vakıflardan geldi.

Alice Walton son on yılda kişisel hayırseverlik faaliyetlerini artırarak, bugüne kadar fonlarının 1,1 milyar dolardan fazlasını dağıtan beş aile yardım vakfına 5,7 milyar dolardan fazla para aktardı. Walton, 2021'de Crystal Bridges'in başkanlığından emekli olacağını duyurduğu basın açıklamasında, “Geçtiğimiz birkaç yıl içinde sanatın yanı sıra sağlık ve esenliğe odaklanan yeni kuruluşlar kurdum. Bu kuruluşlardaki yönetim kurulu başkanlığı görevlerime daha fazla odaklanmak istiyorum" dedi.