01 Nisan 2025, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.03.2025 16:01 | Son Güncelleme: 20.03.2025 16:24

Fransa'da 'Güzel ve Çirkin' kavgası: Hükümet içeriği 'uygunsuz' buldu

Fransa Eğitim Bakanlığı, "Güzel ve Çirkin"in 10 yaşındaki çocuklara yönelik modernize edilmiş resimli versiyonu için verdiği siparişi, içeriğin "uygunsuz bulunması" üzerine iptal etti
Fotoğraf: Shutterstock
Fotoğraf: Shutterstock
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Kült masallardan olan Güzel ve Çirkin'in yeni versiyonu Fransa'da tartışmalara neden oldu. Hükümet, popüler masalın yeni yorumunu, "Tatil için bir kitap" kampanyasının bir parçası olarak sipariş etmişti. Yaz boyunca yaklaşık 10 yaşındaki 800 bin öğrencinin okuması için güncellenen kitap, tartışma konusu oldu. 

Kitabın güncellenmiş versiyonu üzerine çalışacak olan kişi bu yıl, animasyon TV dizisi Silex and the City ve Red Kit çizgi romanlarının son yazarı olarak yaptığı çalışmalarla tanınan karikatürist Jul olmuştu. Kitap ilk baskıya hazırdı ve hatta Eğitim Bakanı Elisabeth Borne'un ön sözünü de içeriyordu.

Öğrencilere yazdığı mektupta, "Sizin için özel olarak hazırlanan bu versiyonda, Jul'un bu masala modern bir soluk getiren muzip tarzını ve keskin bakışını keşfedeceksiniz" dedi.

'Bağımsız okuma için uygun değil'

Ancak bakanlık pazartesi günü yazara gönderdiği bir mektupla geri adım attı. Mektupta, "tamamlanan kitabın 10-11 yaş arası öğrenciler için evde, aile ile birlikte ve öğretmenlerin rehberliği olmadan bağımsız okuma için uygun olmadığı" ve "öğrenciler arasında uygun şekilde yanıtlanması gerekmeyen bir dizi soruyu gündeme getirebileceği" belirtildi.

Euronews'te yer alan habere göre bakanlık kitapta özellikle sosyal medya ve alkolden bahsedilmesinden rahatsız oldu. Jul'un 1796 tarihli masala getirdiği yorumda, prensesin babası elinde bir şişeyle temsil ediliyor. Görünür bir şekilde sarhoş olan baba, Michel Sardou'nun popüler Fransız hiti 'Les Lacs du Connemara'yı söylüyor. Borne "Jul'un çok büyük bir yeteneği var. İroni ve mizahı çok etkili bir şekilde kullanıyor. Ancak rehberlik olmadan, bunun 10 yaşındaki çocuklar için uygun olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Jul'den 'sansür' tepkisi

Jul ise iptal kararının "bahanelerden" ibaret olduğunu belirterek, "sansürü" kınadı. Jul'e göre bu iptal kararının temel nedeni, onun hazırladığı versiyonda Beauty karakterinin kahverengi tenli ve siyah kıvırcık saçlı olması ve ailesinin köklerinin Cezayir'e dayanması. 

Yazar, "Tek açıklama, günümüz okul çocuklarının günümüzdekine benzer prens ve prenses görmesinden duyulan tiksinti gibi görünüyor. Sarışın prenseslerin genç Akdenizli kızlarla olan 'büyük değişimi', bakanlığın Versailles merkezli yönetiminin geçmemesi gereken sınır olabilir mi?" dedi. 

2017 yılında başlatılan "Tatil için bir kitap" projesi kapsamında daha önce öğrencilere La Fontaine'in "Fabl", Homeros'un "Odysseia" ve Jean Giono'nun "Ağaç Diken Adam" adlı eserlerinin güncellenmiş versiyonları dağıtılmıştı.