30 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.01.2024 10:57 | Son Güncelleme: 26.01.2024 14:17

Güney Kore siyasetini sarsan Dior çanta skandalı

Güney Kore’nin genel seçimlerine birkaç ay kalmışken ülke, Başkan Yoon Suk Yeol’un eşinin Dior marka çantayı hediye olarak kabul etmesiyle krize girdi. Çantanın hediye veren ise Kuzey Kore ile birleşmeyi savunan bir din görevlisiydi
Güney Kore siyasetini sarsan Dior çanta skandalı

Güney Kore'nin First Lady'si Kim Keon Hee, Kuzey Kore ile birleşmeyi savunan bir papazdan Dior marka bir çanta alırken gizlice filme alındı. Bir yıldan daha uzun süre önce almış olan hediye, Güney Kore'nin muhafazakar hükümetini kargaşaya sürükleyen gerçek bir siyasi krize dönüştü. Video, ülkenin genel seçimlerine üç aydan kısa bir süre kala ortaya çıktı.

Kriz, Koreli Amerikalı papaz Choi Jae-young ile Başkan Yoon Suk Yeol'un eşi Kim Keon Hee arasındaki görüşmesiyle başladı. Kuzey Kore ile yakın ilişkileri bulunan Choi'nin Pyongyang'ın devlet tarafından işletilen kiliselerinde ayin yapmak için ülkeyi birkaç kez ziyaret ettiği biliniyor. Choi, Kuzey Kore ile birleşme konularında First Lady Kim'e yaklaşarak onunla bir ilişki geliştirdiğini söyledi.

Kol saatindeki kamerayla görüntüledi

Bu toplantı sırasında Choi, Kim'in hassas devlet meselelerine değinen bir telefon görüşmesine kulak misafiri olduğunu iddia ediyor. Choi, kol saatinin içine gizlenmiş bir casus kamera kullanarak bir sonraki görüşmelerini gizlice kaydetmeye karar verdi.

Choi'nin Kim'le ikinci görüşmesi sırasında kendisine 3 milyon won (2.240 $) değerinde bir Dior çantası hediye ettiği iddia edildi. Hem çanta hem de gizli kamera, Yoon hükümetine karşı sert muhalefetiyle bilinen sol görüşlü haber sitesi Voice of Seul tarafından yayınlandı. Videoda First Lady, Kim'e bir hediye getirdiğini söyleyen Choi ile konuşuyor. Ardından Dior çanta masaya konuyor.

Yolsuzlukla Mücadele Kurumu olayı araştırıyor

Yabancı medyaya konuşan Choi, Kim'e önceden mesaj atarak çantayı getireceğini ve çantayı reddetme veya daha sonra iade etme girişiminde bulunmadığını bildirdiğini iddia ediyor. Yolsuzlukla mücadele yasaları gereği bir kamu görevlisinin eşinin 1 milyon wondan (748 ABD Doları) fazla değerde hediyeler alması yasak. Choi'nin kendisi de, bu hilenin seçimi etkilemeye yönelik bir girişim olduğunu söyleyen başkanın destekçilerinin eleştirileriyle karşı karşıya. Yolsuzlula Mücadele Kurumu şimdi olayı araştırıyor.