Fortune dergisinin Utah Deer Valley’de düzenlediği Fortune Brainstorm Tech konferansına katılan Al Gore, gazeteci Jessica Matthews’un sorularını yanıtladı. İklim değişikliği konusunun masaya yatırıldığı söyleşinin önemli bir kısmı şöyle:
Böyle bir konferansa interneti yaratan adamı, Al Gore’u çağırmamak olmazdı. Şaka bir yana, bilgisayarların devlet yönetimine dahil edilmesinde çok önemli rol oynadınız. Teknolojinin gezegenimizi iyiye götürmekte rol oynayabileceğini onlarca yıldır söylüyorsunuz. Teknoloji iklim kriziyle mücadelede nasıl bir rol oynayabilir?
Şu ana kadar özellikle güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, piller ve elektrikli taşıtlarla öne çıkan, bazıları son derece etkileyici maliyet düşürme eğrileri gördük. Şimdi makine öğrenmesi ve yapay zekayla, üretken yapay zekayla, hatta blokzincirler ve bazı diğer bilişim teknolojileriyle beraber bir sürdürülebilirlik devriminin başlangıcına tanık oluyoruz. Bu değişimin dijital devrim hızında ve Sanayi Devrimi büyüklüğünde olduğuna inanıyoruz.
Gökyüzünü açık bir lağım gibi kullanmayı bırakmak zorundayız. Bu hafta bütün dünyada rekor sıcaklıklar ölçüldü. Kuzey Denizi’ndeki sıcaklıklar tabiri caizse grafiklere sığmaz oldu. Antarktika’daki deniz buzları da öyle.
Seller yüzünden buraya gelecek bazı insanların New York uçuşlarında sorun yaşadığını gördük…
Televizyonda her gece Vahiy Kitabı’ndaki kıyamet tasvirlerine benzer doğa olayları izliyoruz. Gökyüzünün mavi kısmına küresel ısınmaya yol açan 162 milyon ton insan yapımı kirletici bırakıyoruz. Sadece beş ila yedi kilometre kalınlığındaki bu çok ince katmana her gün 162 milyon ton yüklüyoruz. Her parçacık ortalama 100 yıl orada kalıyor. Bunlar birikiyor ve Hiroşima’ya atılan atom bombasına denk 600 bin atom bombasının her gün dünyaya atılmasına denk miktarda ısıyı hapsediyor. Delilikten başka bir şey değil bu. Bunu durdurmalıyız. İyi haber şu: Bilişim teknolojisi başta olmak üzere teknolojideki ilerlemeler sayesinde yeni sürdürülebilir yaklaşımların daha ucuz, daha temiz ve her açıdan daha iyi hale geldiğini görüyoruz.
Yazının tamamını görebilmek için lütfen abone olun. ABONE OL
Aboneyseniz
üye
girişi
yapınız.
Oksijen'e e-gazete aboneliği ile edineceğiniz avantajlar; Oksijen yazarlarının tüm yazılarına erişim Gazeteoksijen.com üzerinden 7/24 güncel haber erişimi Her gün e-posta kutunuza gelen Oksijen bülteni Gazete Oksijen, O2 ve özel yayın arşivine erişim