29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 25.12.2022 19:11 | Son Güncelleme: 25.12.2022 20:06

Hollanda Kralı Willem-Alexander: Noel endişelerin gölgesinde geçiyor

Hollanda Kralı Willem-Alexander geleneksel Noel konuşmasında, ekonomik problemler, iklim değişikliği ve Ukrayna'daki savaş sebebiyle bu yıl Noel'in "endişelerin gölgesinde" geçtiğini belirtti
Hollanda Kralı Willem-Alexander: Noel endişelerin gölgesinde geçiyor

Hollanda Kralı Willem-Alexander, güncel meselelerine dair mesajlar verdiği Noel konuşmasını idari başkent Lahey'deki Kraliyet Sarayı'ndan yaptı. Kral Willem-Alexander, ekonomik problemler, iklim değişikliği ve Ukrayna'daki savaşa değinerek, "Noel endişelerin gölgesinde geçiyor" dedi.

İnsanların faturalarını ödeme, ev bulma ve işlerinin geleceği hakkında endişeli olduğunu anlatan Willem-Alexander, "İklim değişikliğinin getirdiği problemler bizi nasıl bir dünyada yaşamak istediğimize ilişkin esaslı tercihler yapmaya itiyor" diye konuştu. Zor zamanlarda Ukrayna halkının örnek alınabileceğini düşündüğünü dile getiren Willem-Alexander, "Ukraynalılar Rusya'nın vahşi savaşına karşı cesaret ve birlik içinde 10 aydır direniyor" ifadelerini kullandı. Kral Willem-Alexander, Noel'in Ukrayna halkına barış getirmesi temennisinde bulundu.

"Uzun bir yolun başlangıcı"

Kral Willem-Alexander hükümetin ülkenin kölelik tarihi nedeniyle 19 Aralık'ta yaptığı resmi özür için uzun bir yolun başlangıcı ifadesini kullandı. Kendisi ve eşinin birçok platformda kölelik mağdurlarının acılarını dile getirdiğini belirten Willem-Alexander, 2023'ün köleliği anma yılı olması sebebiyle buna dikkat çekilmeye devam edileceğini vurguladı.

Hollanda halkının geçmişte yapılan hatalardan dolayı suçlanmaması gerektiğini kaydeden Willem-Alexander, "Tarihimizle yüzleşip köleliğin insanlığa karşı suç olduğunu kabul ederek ortak bir geleceğin zeminini hazırlıyoruz" diye konuştu. Kral Willem-Alexander, konuşmasını yazar şair Marieke Lucas Rijneveld'in bir şiirinden alıntıyla tamamlayarak, Hollandalıların Noel bayramlarını kutladı. 

Kaynak: AA