05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.03.2024 20:00 | Son Güncelleme: 20.03.2024 20:06

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar istifa etti

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar bugün yaptığı açıklamada istifasını duyurdu. Varadkar, halefi göreve başlar başlamaz hem başbakanlıktan hem de partisi Fine Gael'in liderliğinden istifa edeceğini söyledi
İrlanda Başbakanı Leo Varadkar istifa etti

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, beklenmedik şekilde istifasını açıkladı. Varadkar, "kişisel ve siyasi nedenlerle" İrlanda başbakanlığından ve iktidardaki koalisyonda yer alan Fine Gael partisinin liderliğinden istifa ettiğini duyurdu.

Başkent Dublin'de gazetecilere duygusal bir açıklama yapan Varadkar, "Fine Gael başkanlığından ve liderliğinden istifa ediyorum ve halefim göreve başlar başlamaz Taoiseach görevimden de istifa edeceğim" dedi.

Kişisel ya da siyasi bir planı olmadığınu söyleyen Varadkar, yeni̇ başbakanın ve parti̇ li̇deri̇ni̇n yeni̇den seçi̇me gi̇tmesi̇ni̇n daha i̇yi̇ olacağına inandığını belirtti ve "Umarım bu hükümet yeniden seçilir" dedi. Varadkar, "Başbakan olmak hayatımın en tatmin edici dönemi oldu" diye konuştu. 

Biden ile yaptığı konuşma dikkat çekti

İstifa kararından bir gün önce İrlanda Başbakanı Leo Varadkar'ın, İrlanda asıllı olan ABD Başkanı Joe Biden'ın Beyaz Saray'da Aziz Patrick Günü için verdiği davette, Gazze'de yaşananları İrlanda'nın geçmişine benzettiği konuşması gündeme oturdu.

Varadkar, konuşmasında, Biden'a, İrlandalıların Filistin halkıyla empati kurmasının nedeninin, Gazze halkının kendi yaşadıklarına benzer acılar çekmesi olduğunu hatırlattı. Gazze'deki insanlık dramını, ülkesinin sömürgeleştirildiği dönemde yaşananlara benzeten Varadkar, "Kendi tarihimizi onların gözlerinde görebiliyoruz" ifadesiyle ABD Başkanı'na sitemde bulundu.

Varadkar, "Dünyayı dolaştığımda liderler bana sık sık 'İrlandalıların, Filistin halkına karşı neden bu kadar empati duyduğunu' soruyor. Cevabı basit, onların gözlerinde kendi tarihimizi görüyoruz. Yerlerinden edilmesi, mülklerinin ellerinden alınması, ulusal kimlikliklerinin kabul edilmemesi, zorunlu göç, ayrımcılık ve açlığın hikayesi..." ifadelerini kullandı.