26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.10.2022 14:54 | Son Güncelleme: 20.10.2022 15:03

İşini kurtarmak için 12 saati var: Liz Truss iktidara sarılırken Britanya Hükümeti çöküşün eşiğinde

İngiltere'de İçişleri Bakanı'nın ardından, dün akşam Parlamento'da kaya gazı sondajı konusunda oylama yapılırken kaos çıktı. Truss'ı destekleyenler ile gitmesini isteyenler birbirine girdi. Yaşanan kargaşanın ardından milletvekili Simon Hoare, "Truss'ın işini kurtarmak için 12 saati var" dedi
İşini kurtarmak için 12 saati var: Liz Truss iktidara sarılırken Britanya Hükümeti çöküşün eşiğinde

İngiltere Başbakanı Liz Truss, kilit bakanlarından birinin istifa etmesi ve dün gece önemli bir hükümet oylamasının Muhafazakar Parti içinde kargaşaya yol açmasının ardından umutsuzca iktidarda kalmak için savaşıyor. Ancak Muhafazakar milletvekilleri, Başbakanın görevden alınması için çağrılarını yinelemeye devam ediyor.

Milletvekili Simon Hoare, Çarşamba günü İçişleri Bakanı Suella Braverman'ın istifasından sonra BBC'ye verdiği demeçte, Liz Truss'un başbakanlığını kurtarmak için sadece 12 saati olduğunu söyledi ve Parlamento'da kaya gazı sondajı konusundaki önemli bir hükümet oylaması aynı gün kaosa dönüştü.

İstifa kaosu

Bu oylamada milletvekilleri, Truss'un yardımcıları politikacılara hükümetin kaya gazı sondajı konusundaki tartışmalı pozisyonunu desteklemeleri için baskı yaptı. Bunun sonucunda Parlamento’da herkesin birbirine bağırdı ve saldırdığı bir kargaşa ortaya çıktı. Bu kargaşanın ortasında Truss müttefiki olan ve disiplini sağlamakla yükümlü parti üyesi Wendy Morton ve Craig Whittaker istifa etti. Ancak daha sonra başbakanlıktan yapılan açıklamada ikisinin de görevlerine devam edeceği belirtildi. 

Dün akşam bu olaydan hemen önce görevinden ayrılan İçişleri Bakanı Braverman ise, istifa mektubunda Truss’ı seçmenlere verdiği temel taahhütleri yerine getirmemekle suçladı.  Braverman’in istifası Truss'ın otoritesine büyük bir darbe oldu. 

Liz Truss, şu an da hem kendi partisi hem de halk arasında anket tarihinde, ülkenin en az sevilen başbakanı rekorunu elinde tutuyor. Çok uzun süre görevde kalması beklenmiyor. Birkaç önemli kabine üyesini kaybettikten sonra milletvekillerinin açık isyanıyla karşı karşıya kaldı.