28 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.09.2024 09:55 | Son Güncelleme: 28.09.2024 10:21

İsrail Beyrut'u vuruyor: Savaşın başından bu yana en yoğun bombardıman

İsrail Lübnan'daki Hizbullah hedeflerine yönelik saldırılarını artırırken daha geniş çaplı bir savaş korkusu artıyor. Görgü tanıkları, İsrail'in Hizbullah liderini hedef aldığı anlaşılan saldırıdan saatler sonra Beyrut'un güneyinde 20'den fazla hava saldırısı düzenlendiğini duydu
İsrail Beyrut'u vuruyor: Savaşın başından bu yana en yoğun bombardıman

İsrail, Hizbullah'ın komuta merkezine saldırı düzenledi. Grubunu lideri Hasan Nasrallah'ı hedef aldığı anlaşılan büyük bir saldırının ardından İsrail'in saldırılarını artırmasıyla birlikte sabah erken saatlerde Beyrut'un güney banliyöleri bir hava saldırısı dalgasıyla vuruldu. Reuters görgü tanıkları şafak sökmeden önce 20'den fazla hava saldırısı sesi duydu. Güney banliyölerindeki evlerini terk eden binlerce Lübnanlı, Beyrut şehir merkezindeki ve sahil bölgelerindeki meydanlarda, parklarda ve kaldırımlarda toplandı.

İsrail ordusu cumartesi günü erken saatlerde yaptığı açıklamada yaklaşık 10 merminin Lübnan'dan İsrail topraklarına geçtiğini ve “bazılarının” durdurulduğunu söyledi. Ordudan yapılan açıklamada mermilerin Yukarı Celile bölgesinde sirenlerin çalmasının ardından tespit edildiği belirtildi. Reuters'ın haberine göre, cumartesi günü erken saatlerde beş saat aralıksız süren saldırılar, cuma günkü saldırıyı takip etti. Bu saldırı, İsrail'in Hizbullah'la yaklaşık bir yıldır süren savaşta Beyrut'a düzenlediği en güçlü saldırı oldu ve çatışmanın keskin bir şekilde tırmanmasına neden oldu.

Son tırmanış, çatışmanın kontrolden çıkabileceği ve Hizbullah'ın başlıca destekçisi İran'ın yanı sıra ABD'yi de içine çekebileceği korkularını keskin bir şekilde arttırdı. Cuma günkü ağır saldırıların ardından Nasrallah'ın akıbetine dair henüz resmi bir açıklama gelmedi. Ancak Hizbullah'a yakın bir kaynak Reuters'a Nasrallah'a ulaşılamadığını söyledi. Lübnanlı silahlı grup henüz bir açıklama yapmadı.

"Suriye'nin güneyinde bir Hamas lideri öldürüldü"

İsrail Savunma Kuvvetleri Lübnan'dan ateşlenen yeni mermilerin önlendiğini açıkladı. IDF, X'te yaptığı açıklamada bu olayın kısa bir süre önce ülkenin kuzeyindeki çeşitli bölgelerde, “Samaria bölgesinde ve Menasha bölgesinde” uyarıların etkinleştirilmesinin ardından meydana geldiğini bildirdi. 

İsrail ordusu cuma gecesi Suriye'nin güneyinde Hamas liderini öldürdüğünü açıkladı ve adını Ahmed Muhammed Fahd olarak verdi. İsrail'in Arapça konuşan askeri sözcüsü Avichay Adraee, X'te Arapça olarak “Ahmed Fahd olarak adlandırılan kişinin, Golan Tepeleri bölgesine roket fırlatmak da dahil olmak üzere Suriye'nin güney bölgesinden IDF güçlerine ve İsrail devletine karşı çok sayıda terörist operasyon gerçekleştirmekten sorumlu olduğunu” söyledi. Adraee, İsrail hava kuvvetlerine ait savaş uçaklarının saldırıyı istihbarat servisi ve kuzey komutanlığının rehberliğinde gerçekleştirdiğini belirtti.