14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.10.2023 10:02 | Son Güncelleme: 18.10.2023 21:58

İsrail-Hamas savaşında 12. gün: Dakika dakika yaşananlar

İsrail dün gece Gazze’deki Baptist Hastanesi’ni (Al Ahli Arab Hastanesi) bombaladı. Savaşın 12. gününde dünya ayağa kalktı, sivillerin katledilmesine tepki yağdı. İşte en az 500 kişinin hayatını kaybettiği saldırı sonrası an be an yaşananlar...
Arşiv
Arşiv

İsrail-Hamas savaşının 12. gününde İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesi'ni (Al Ahli Arab Hastanesi) bombalaması bölgesel gerilimi tırmandırdı. İşte savaşın 12. gününde yaşananlar...

21:46: Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, İsrail'in, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırısına ilişkin, "El-Ehli Baptist Hastanesine yapılan saldırı, bağışlanamaz bir trajedidir. Savaşların hiçbir anlamı yok" dedi.

21:29: Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, İsrail’in Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, hastanenin İsrailli yetkililerin "boşaltın" çağrısından hemen bir gün sonra vurulduğuna dikkati çekti.

19:20: İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen Ordu Radyosu'na verdiği demeçte "Bu savaşın sonunda sadece Hamas Gazze'de olmayacak, Gazze'nin toprakları da azalacak" dedi.

21:00: Hizbullah, Lübnan'ın güney sınırındaki İsrail yerleşim birimi Metula'ya saldırı düzenlediğini duyurdu. Hizbullah'tan yapılan açıklama İsrail’e ait Metula yerleşim birime uygun silahlarla saldırı düzenlendiği ifade edildi. Açıklamada başka detay paylaşılmadı.

19:03: İsrail ordusu, Lübnan sınırında 1 saatte, 3 çatışmanın yaşandığını açıkladı. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail ordusunun Lübnan sınırındaki 3 mevzisine bir saat içinde hafif silahlarla ateş açıldı" ifadesi kullanıldı.

18:50: Cumhurbaşkanı Erdoğan, İŞT'nın Filistin'e desteğini takdirle karşıladığını açıklarken, Gazze'deki hastane katliamını bir kez daha lanetledi. Erdoğan, "Yüreklerimizi dağlayan dünkü katliamdan failler kadar 7 Ekim’den bu yana yaptıkları açıklamalarla ateşe benzin dökenler de sorumludur" dedi.

18:25: Gazze'deki İçişleri Bakanlığı: Nusayrat Mülteci Kampı'nda bulunan bir camiye saldırı düzenlendi. Ölü ve yaralılar var.

18:10: İsrail Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Gazze Şeridi’nin güneyindeki sivil nüfusa yalnızca yiyecek, su ve ilaç sağladığı sürece Mısır’dan gelen insani yardımları engellemeyeceğiz" ifadeleri kullanılarak, “Rehinelerimiz iade edilmediği sürece kendi topraklarımızdan Gazze Şeridi’ne hiçbir insani yardım yapılmasına izin vermeyeceğiz” denildi.

18.05: Çin, İsrail'in, Gazze'deki hastane katliamını kınadı. Dışişleri Bakanlığı, olayla ilgili sorulan soruya verdiği yazılı yanıtta, İsrail-Filistin çatışmasında sivillerin korunması ve insani felaketin önlenmesi için acil ateşkes çağrısında bulundu. Açıklamada, "Çin, olay nedeniyle şok içindedir. Gazze'deki hastaneye yönelik ağır can kaybına yol açan saldırıyı kınıyoruz. Kurbanlar için taziyemizi sunuyor, yaralılara şifa diliyoruz. Savaşa son vermek için acil ateşkes yapılması, sivillerin korunması ve insani felaketin önlenmesi çağrısı yapıyoruz" ifadelerine yer verildi.

18.00: Lübnan'daki Hizbullah Hareketi, ülkenin güneyinden, İsrail'e ait askeri hedefleri vurduğunu duyurdu. Saldırı nedeniyle İsrail tarafında ölü ve yaralı olduğu iddia edildi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise Lübnan'dan füze saldırısı gerçekleştirildiği, bunu karşılık verildiği belirtildi. İsrail ordusunun Lübnan'daki 2 askeri hedefi vurduğu aktarılan açıklamada, Lübnan'dan hafif silahlarla da Şebaa Çiftlikleri'ndeki İsrail askerlerine yönelik ateş açıldığı ve karşılık verildiği kaydedildi.

17:40: ABD, BM Güvenlik Konseyinde Gazze'ye insani yardım sağlanması için çatışmalara "ara verme" çağrısında bulunan karar tasarısını veto etti.

17:17 İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi: Siyonist rejime silah desteği veren ABD, İsrail'in suç ortağıdır. Gazze'deki hastane saldırısı, İsrail için sonun başlangıcı olacaktır.

16:59 Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, İslami dayanışmaya bağlı olduklarını ve Filistin halkının devlet olma mücadelesini desteklediklerini açıkladı.

16:56 İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki El-Ehli Baptist Hastanesine saldırısı üzerine Fas ve Mısır'da düzenlenen yoğun gösteriler sonrasında İsrail Dışişleri Bakanlığının, bu ülkelerdeki büyükelçilik çalışanlarını tahliye ettiği öne sürüldü.

16:08 Gazze Şeridi'nde Hamas'a bağlı hükümet, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana bölgeye düzenlediği saldırılarda 400 Filistinli ailenin yok edildiğini duyurdu.

16:00 Filistin Gözlemevi Tahaqaq, İsrail’in Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlediği ve 500’den fazla kişinin ölümüne yol açan saldırıya ilişkin İsrail ordusunun öne sürdüğü iddiayı çürüten bir analiz yayımladı.

15:51 AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Gazze'de 500 kişinin hayatını kaybettiği hastane saldırısı nedeniyle 3 gün süreyle milli yas ilan edileceğini açıkladı.

15:27 Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Filistin'deki durumla ilgili soruşturma yürüttüğünü belirterek, bu kapsamda İsrail ve Filistin'deki güncel olaylarla ilgili bilgi sahibi olanların UCM Savcılık Ofisi'ne (OTP) bildirimde bulunabileceği belirtti.

15:27 Mısır, İsrail'in Gazze Şeridi’nde 500 Filistinlinin öldüğü hastane saldırısı nedeniyle ülke genelinde 3 günlük yas ilan etti.

14:27 İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İsrail'in Gazze Şeridi'nde 500'den fazla Filistinlinin ölümüne neden olan hastane saldırısının failleri ve destekçilerinin yargılanması gerektiğini söyledi.

14:19 Türk Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısını kınayarak, "IFRC üyesi bir insani yardım kuruluşu olarak, dünyayı bu saldırılara karşı sesini yükseltmeye davet ediyoruz. Gazze'deki insanlara yardım, gıda, hastalara ilaç ulaştırmamız lazım" dedi.

13:56 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesini ziyaret eden ABD Başkanı Joe Biden ile birlikte düzenlediği basın toplantısında medeni dünyanın kendilerine destek vermesi gerektiğini savundu.

13:46 Politico'da yer alan bir habere göre Hamas'ın Lübnan, Beyrut'taki Siyasi Büro Başkanı Ahmed Abdülhadi ikinci bir cephe ihtimalini gündeme getirerek Hizbullah'ın "büyük bir savaşa hazırlandığını" söyledi.

13:37 İsrail ordusu, Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'nin İslami Cihad tarafından vurulduğunu iddia ederek bunu kanıtladığını ileri sürdüğü bir radar haritası grafiği paylaştı.

12:23 Filistin Sağlık Bakanlığı: İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 3 bin 300 kişi öldü, en az 13 bin kişi yaralandı.

12.10 Filistin Dışişleri Bakanlığı "İsrail, Gazze Şeridi'ne yönelik savaşı uluslararası baskılara maruz kalmadan sürdürmek için Gazze kentindeki El-Ehli Baptist Hastanesi'nde işlediği vahşice katliamın sorumluluğundan kaçmaya çalışıyor. Böylece Gazze Şeridi'nde yıkım yapma ve halkını tehcir etme yönündeki stratejik planını hayata geçirme çabalarını sürdürmeyi hedefliyor" açıklamasında bulundu.

12:02 Baptist Hastanesini'nin katliamının gölgesinde İsrail'e destek ziyaretine giden ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu ile düzenlediği basın toplantısında hastane saldırısının "diğer taraf" tarafından düzenlendiğini" söyleyerek İsrail'in iddialarına destek verdi. 

11:54 Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, İsrail'in Gazze'de bir hastaneye düzenlediği saldırının ardından Gazze'deki durumun umutsuz olduğunu belirterek insani felaketin önlenmesi çağrısında bulundu.

11:49 İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) İslami Cihad’ın hedefine ulaşamayan roketinden kaynaklı olduğunu ileri sürdüğü El-Ehli Arab Hastanesi'ndeki katliama ilişkin Hamas, saldırıdan İsrail'in sorumlu olduğunu söyleyerek dezenformasyon yapmakla suçladı.

11:03 Mısır Cumhurbaşkanı Sisi: Gazze'de şu an yaşanan, sivilleri Mısır'a göçe sürükleme girişimidir. Filistinlilerin topraklarından sürülmesini reddediyoruz.

10:53 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'de sağlıkla ilgili durumun kontrolden çıktığını ve tıbbi yardımları ulaştırmak için beklenilen her saniye kayıplar verildiğini belirterek yardım için yolladıkları tıbbi malzemelerin 4 gündür sınırda beklediğini söyledi.

09:37 Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yapılan saldırının kapsamlı şekilde soruşturulması gerektiğini belirtti.

Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin sayısı giderek artıyor. Bazı mezarlıklarda boş yer kalmadı

09:32 İsrail ordusu, Lübnan topraklarından düzenlenen tanksavar füzesi saldırısında 4 askerinin hafif şekilde yaralandığını açıkladı. Öte yandan saldırının sorumluluğunu Lübnan'daki Hizbullah üstlendi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü: İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombalaması sonucu ölü sayısı 500'e yükseldi. Saldırı sonucu çok sayıda yarılı, Gazze kentindeki Şifa hastanesine kaldırıldı.

08:57 Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına karışmadığını kanıtlamak için uydu görüntüleri sunması gerektiğini söyledi.

08:45 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Türkiye olarak, bölgeye gemi hastane göndermeye, Gazze'de ya da Refah Sınır Kapısı'na yakın noktalarda sahra hastaneleri kurmaya, Filistinli kardeşlerimize sağlık hizmeti sunmaya hazırız.

08:25 "Baptist Hastanesi katliamı benzersiz ve tarif edilemez" değerlendirmesini yapan Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü el-Kudra: Yüzlerce kurban hastaneye ulaştı ve acil yardım ekipleri halen ceset parçalarını çıkarmaya çalışıyor. Kurbanların çoğu, çocuklar ve kadınlardı. Kurbanların bir kısmı kafaları kopuk, parçalanmış vücutları ve iç organları dışarı çıkmış şekilde geldi.

02:40 İsrail'in abluka altındaki Gazze'de bombaladığı ve 500 kişinin hayatını kaybettiği El-Ehli Baptist Hastanesi'nde cenazelerin arasında basın toplantısı düzenlendi.

02:46 Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen saldırıyı "korkunç bir suç" şeklinde niteleyerek, "İşgal hükümeti tüm kırmızı çizgileri aştı" dedi.

02:15 Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlenen ve yüzlerce kişinin öldüğü saldırının kabul edilemez olduğunu belirtti.

01:52 Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNCEF) Başkanı Catherine Russel, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırı karşısında dehşete düştüğünü belirtti.

01:33 Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yaptığı saldırıyı "açıkça savaş suçu" olarak nitelendirerek, nihai sorumlunun ABD olduğunu söyledi.

01:31 Birleşmiş Milletlere (BM) üye Arap ülkelerinin oluşturduğu Arap Grubu, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırısıyla ilgili, "Eğer BM Güvenlik Konseyi görevini yerine getirip dün çatışmayı durdurabilseydi, halkımıza yönelik bu suç işlenemezdi ve 500 kişi halen bizimle olurdu" ifadelerini kullandı.

01:24 İsrail sonrası yapacağı Ürdün ziyaretini erteleyen ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'deki hastane saldırısında hayatını kaybedenler için başsağlığında bulundu, yaralılara acil şifalar diledi.

01:13 Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi saldırısından ABD'yi sorumlu tuttu.

01:07 Amman'daki 4'lü zirvenin iptalinin ardından açıklamada bulunan Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi: Zirve yapılacaksa bundan ikincisi değil tek sonucun çıkmasını istiyoruz o da savaşın sonlandırılması, Filistinlilerin insanlığına saygı ve gerekli yardımların ulaştırılması

01:00 Danimarka, İsrail-Filistin çatışması nedeniyle insani durumun kötüleştiği Gazze ve Batı Şeria'daki siviller için 7,1 milyon dolarlık ek yardım taahhüt etti.

00:58 ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris: İsraillilerin de Filistinlilerin de barış, kendi kaderini tayin hakkı ve güvenliği hak ettiğini düşünüyorum.

00:36 Ürdün, başkent Amman'da bugün Kral 2.Abdullah, Biden, Sisi ve Abbas arasında yapılması planlanan dörtlü zirveyi iptal etti.

00:33 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Küresel Acil Durum Direktörü Mike Ryan, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine saldırısıyla ilgili, sağlık hizmetlerine ve çalışanlarına yönelik her saldırının, uluslararası hukukun ihlali olduğunu belirtti.

00:21 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İsrail’e Hamas ile mücadele etmesi için güvenlik sistemleri sağladığını belirterek, bunun masum sivilleri öldürmek anlamına gelmediğini söyledi.

00:15 Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Muhammed: "İsrail'in Gazze'deki hastaneyi bombalayarak yüzlerce insanı öldürmesi, insanlık suçudur. Uluslararası toplum harekete geçmeli."