21 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.10.2023 09:04 | Son Güncelleme: 23.10.2023 23:54

İsrail-Hamas savaşında 17. gün: Dakika dakika yaşananlar

İsrail ve Hamas arasındaki savaşta 17. güne girildi. İşte Hamas'ın İsrail tarafına 7 Ekim'de düzenlediği Aksa Tufanı operasyonu sonrası başlayan çatışmalardan dakika dakika gelişmeler...
İsrail-Hamas savaşında 17. gün: Dakika dakika yaşananlar

İsrail-Hamas savaşı 17. gününde de kara harekatı gündemiyle devam ediyor. Dün İsrail tarafı, düzenlenmesi beklenen kara harekatı için Gazze Şeridi'ne yapılan bombardımanın artırıldığını duyurdu. İşte bölgeden an be an gelişmeler...

23:54: Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının, serbest bıraktığı İsrailli esirlerin, Refah Sınır Kapısı'nda Mısır'a teslim edildiği duyuruldu.

23:30: İsrail ordusu, Lübnan sınırında “roket saldırısı hazırlığında olan bir hücreyi“ silahlı insansız hava aracıyla (SİHA) vurduğunu duyurdu.

23:18: Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, İran'ın Orta Doğu'daki ABD üslerine yönelik son saldırıları "aktif bir şekilde kolaylaştırdığını" belirtildi.

22:43: Birleşmiş Milletler (BM), İsrail-Lübnan sınırındaki durumdan derin endişe duyulduğunu söyledi.

21:30: Birleşmiş Milletler (BM), 21 Ekim'den bu yana Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye giriş yapan insani yardım taşıyan tır sayısının 54'e ulaştığını bildirdi. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazze'ye henüz yakıt yardımı yapılmadığına dikkat çeken Dujarric, BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'ndaki (UNRWA) meslektaşlarının "yakıt tankerinin dibini görüyoruz" şeklinde uyarı yaptığını ve sadece bir kaç günlük yakıt kaldığını dile getirdi.

21:10: Hamas'ın Mısır'daki sözcüsü, örgütün Mısır ve Katar'ın arabuluculuğuyla iki rehineyi serbest bıraktığını iddia etti. Haaretz'in haberine göre; Sözcü, Hamas'ın iki kişiyi "insani nedenlerle" serbest bırakmaya karar verdiğini de sözlerine ekledi. Serbest bırakılan rehinelerin İsrail vatandaşı 79 yaşındaki Nurit Cooper ve 85 yaşındaki Yocheved Lifshitz olduğu açıklandı.

20:58: İsrail Başbakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Genelkurmayı, taraflar arasında "yakın ve tam uyum olduğunu" belirterek, abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki "savaşın ortasında devletin zirvesinde güven krizi olduğu" iddialarını yalanladı.

18:40: Refah Sınır Kapısı Basın Ofisi Müdürü Vail Ebu Muhsin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır'dan 20 araçlık insani yardım konvoyunun Gazze'ye girdiğini söyledi. Mısır resmi haber ajansı MENA'da yer alan habere göre üçüncü insani yardım konvoyu da Filistin halkına ulaştırıldı.

17.54 Bangladeş, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılar nedeniyle insani krizle karşı karşıya kalan Filistinliler için yardım malzemeleri gönderdi.

17.30 İsrail ordusu, Lübnan sınırında “roket saldırısı hazırlığında olan bir hücreyi“ silahlı insansız hava aracıyla (SİHA) vurduğunu duyurdu.

16:52 İsrail basını, Başbakan Binyamin Netanyahu’yu, Gazze savaşını kötü yönetmekle ve Gazze’den İsrail’e düzenlenen beklenmedik saldırılardaki başarısızlıkta sorumluluk üstlenmemekle eleştiriyor.

16.29 İsrail basınında, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya 7 Ekim'de Gazze Şeridi sınırında yaşananların sorumluluğunu üstlenmesi için baskı yapmak amacıyla 3 bakanın istifa etmeyi düşündüğü yönünde haberler yer aldı.

16.29 Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine düzenlediği son saldırıda 18 kişinin öldüğünü duyurdu.

16.19 İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden havalanan Kassam Tugaylarına ait iki insansız hava aracını (İHA) önlediğini duyurdu.

15.07 İsrail'in 17 gündür bombaladığı Gazze Şeridi'nde ölenlerin sayısı 387 artarak 5 bin 87'ye, yaralananların sayısı da 15 bin 273'e yükseldi.

15.09 Türkiye'den, Gazze'ye ilaç ve tıbbi malzeme taşıyan askeri kargo uçağı Mısır'a ulaştı.

14.43 İsrail'de yapılan bir ankete göre, katılımcıların yüzde 66'sı 7 Ekim'de yaşanan hatalardan dolayı Başbakan Binyamin Netanyahu'nun savaşın ardından istifasını istiyor.

14.30 Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri, İsrail ordusuna danışmanlık yapan tüm avukatlara savaş suçu teşkil edebilecek eylemlere yasal izin vermemeleri ve bunu reddetmeleri çağrısında bulundu.

14.20 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında 57 sağlık personeli hayatını kaybetti, 12 hastane ile 32 sağlık merkezi hizmet dışı kaldı. 14.10 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail saldırılarında ölenlerin sayısı 387 artarak 5 bin 87'ye yükseldi. Ölenlerden 2 bin 55'i çocuk, 1119'u kadın.

14.02 Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), İsrail-Hamas çatışmasının başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 23 gazetecinin yaşamını yitirdiğini, 8 gazetecinin yaralandığını, 3'ünden de haber alınamadığını duyurdu.

12.54 Gazze'deki hükümet, İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye hiç yakıt girişi olmadığını, sağlık sisteminin sürdürülebilirliği için acil yakıt tedariki gerektiğini açıkladı.

12.49 Gazze'de yaşayan sivil halka yardım çabalarının koordine edilmesi gerektiğini belirten Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen: Bugünkü toplantıda en azından Gazze'deki durum için insani koridorlar ve insani yardım çağrısında bulunmayı dört gözle bekliyoruz. Tabii ki geleceğe yönelik barışçıl bir çözüme yönelik güçlü desteğimizi de ifade etmek isteriz.

12.26 Lübnan'daki Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, 8 Ekim'den bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında şiddeti giderek artan çatışmalara rağmen herhangi bir açıklama yapmayarak sessizliğini koruyor.

12.12 Türk Kızılay tarafından yapılan açıklamada, kaynakların tükenme noktasına geldiği Gazze'de yardım çalışmalarına yereldeki personelleri ve gönüllüleriyle devam ettiği belirtildi. Açıklamada, "Türk Kızılay, çatışmaların artmasıyla hizmet veremez hale gelen mevcut aşevini de tekrar faaliyete geçirdi. Gazze'de bulunan Kızılay aşevi, İsrail'in saldırılarında aldığı hasarın ardından kısmen onarılarak yeniden sıcak yemek çıkarmaya başladı. Türk Kızılayın Gazze içindeki aşeviyle her gün 500 aile için sıcak yemek desteği veriliyor" bilgisi paylaşıldı.

14.20 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında 57 sağlık personeli hayatını kaybetti, 12 hastane ile 32 sağlık merkezi hizmet dışı kaldı.

12.09 İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, İsrail-Filistin çatışmasının bölgeye yayılma riski olduğunu ve bunun gerçekleşmemesi için çalıştıklarını söyledi.

12.02 İsrail basını, Başbakan Binyamin Netanyahu ile İsrail ordusu arasında güven krizi bulunduğunu, bu durumun Gazze savaşında ortak karar almayı zorlaştırdığını söyledi.

11.48 İsrail ordu radyosu, Tel Aviv'in bölgeye takviye ABD kuvvetleri gelene kadar Gazze Şeridi'ne yönelik kara savaşını ertelemeye karar verdiğini açıkladı.

11.14 Yeryüzü Doktorları Derneği, saldırılar nedeniyle hasar gören Gazze'deki sağlık merkezinde bulunan tıbbi malzemelerini Şifa Hastanesi'ne teslim etti.

11.13 İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın birçok kentinde gece başlayan baskınlarında gözaltına alınan Filistinlilerin sayısı 85'e yükseldi.

11.07 Kuzey Kore, İsrail-Hamas arasında yaşanan savaşın başlamasıyla birlikte ABD'nin derhal İsrail'i desteklediğini söyleyerek bölgedeki trajediye tamamen ABD'nin sebep olduğunu öne sürdü.

10.55 İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamaya göre 7 Ekim'den bu yana süren Hamas-İsrail savaşında ilk kara harekatları yapılmaya başlandı. İsrail ordusu, Hamas güçlerinin elindeki rehineleri kurtarmak için gece boyunca kısıtlı operasyonlar düzenlediğini açıkladı.

10.53 Milli Savunma Bakanlığı, Gazze için hazırlanan ve çoğunlukla sağlık malzemelerinin yer aldığı yardım paketlerini taşıyan Türk Hava Kuvvetlerine ait uçağın Mısır'a hareket ettiğini açıkladı.

10.45 Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları, Filistin-İsrail çatışması ve Gazze'ye insani yardımların ulaştırılmasının yanı sıra Ukrayna ve Karabağ gibi konuları görüşmek üzere bir araya geldi.

10.13 İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne bu sabah düzenlediği saldırılarda 27 Filistinlinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı duyuruldu.

09.59 İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın birçok kentinde gece başlayan baskınlarında gözaltına alınan Filistinlilerin sayısı 70'e yükseldi.

09.20 İsrail ordusu bir günde Gazze Şeridi'nde 320 noktayı vurdu; 400 Filistinli hayatını kaybetti.

08.50 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla hazırlanan ve içerisinde çoğunlukla sağlık malzemelerinin yer aldığı yardım paketleri, Hava Kuvvetlerine ait uçakla Gazze'ye ulaştırılmak üzere Mısır'a gönderilecek.

08.41 Filistin Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, İsrail güçleri, Ramallah'ın kuzeyindeki El-Celezun Mülteci Kampı'na saldırı düzenledi. İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 2 Filistinli hayatını kaybederken, 4 Filistinli ise ağır şekilde yaralandı.

07.03 El-Aksa Kanalı'nın Telegram sayfasında aktardığı habere göre, İsrail güçleri, Batı Şeria'da birçok kente düzenlediği baskınlar sırasında silahlı direnişle karşılaştı. Batı Şeria'nın Nablus, Tul Kerim ve Cenin kentlerindeki baskınlara, Filistinliler, silah atışlarıyla karşılık verdi. Tul Kerim kentindeki baskın sırasında İsrail askerlerine yönelik el yapımı bir patlayıcı kullanıldı.

06.12 İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne havadan ve karadan saldırıları sürdürürken, işgal altındaki Batı Şeria'daki birçok beldeye düzenlediği baskınlarda çok sayıda Filistinliyi gözaltına aldı.

05.06 İsrail ordusunun dün Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılar sonucu 400'den fazla Filistinlinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın kentteki tıp kaynaklarından aktardığı bilgilere göre, ölenlerin yüzde 70'ini çocuklar, kadınlar ve yaşlılar oluşturuyor.

03.47 Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, savaş uçakları tarafından fırlatılan füze saldırısının ardından Gazze'nin kuzeydoğusundaki bölgelerden yoğun alev ve duman yükseldi.

03.13 İsrail savaş uçaklarının, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait olduğunu öne sürdüğü bir hücreyi, gözetleme noktasını ve Aytarun köyü çevresini bombaladığı belirtildi.

01.35 İran ve Mısır dışişleri bakanları, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin zorunlu göç politikasına "kesin olarak" karşı olduklarını belirtti.

01.15 İsrail uçaklarının, Gazze'nin farklı bölgelerine düzenlediği hava saldırılarında en az 30 kişinin öldüğü, onlarcasının yaralandığı belirtildi.

00.27 Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths: Yardım taşıyan 14 tır Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye girdi.

00.19 İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant: İsrail ordusunu durdurabilecek hiçbir şey yok. Manevranın (İsrail'in Gazze saldırılarına verdiği isim) operasyonel yönü, hava kabiliyeti ve kara harekatından oluşuyor. Gazze'deki kara harekatı, oradaki son savaş olmalı çünkü sonrasında Hamas olmayacak. Bu, bir ay, 2 ay, 3 ay sürebilir ama sonunda orada Hamas kalmayacak.

00.11 ABD, vatandaşlarına "Lübnan'a seyahat etmeyin" uyarısı yaparak, ülkeden ayrılmak isteyenlerin "öngörülemeyen güvenlik durumu" nedeniyle hemen ayrılması gerektiğini söyledi.