19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.10.2023 09:12 | Son Güncelleme: 31.10.2023 23:46

İsrail-Hamas savaşında 25. gün: Dakika dakika yaşananlar

İsrail-Hamas savaşında 25. güne girilirken bölgedeki tansiyon yükselmeye devam ediyor. Gündemde İsrail'deki bir bakanlığın Gazze Şeridi'ndeki 2,3 milyon kişinin Sina Yarımadası'na nakledilmesi ile ilgili bir önerisi bulunuyor. İşte anbean bölgede yaşananlar...
İsrail-Hamas savaşında 25. gün: Dakika dakika yaşananlar

7 Ekim tarihinde Hamas tarafından düzenlenen Aksa Tufanı operasyonu ile başlayan İsrail-Hamas savaşında bugün tam 25. gün. İşte Gazze Şeridi'nde yaşananlara ve olaylara dair dakika dakika, sıcak gelişmeler...

23:41: ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in kuşatması altındaki Gazze Şeridi'ne yardım kamyonlarının erişimi ve ABD vatandaşlarına ulaşılması için Refah Sınır Kapısı'nın açılmasına odaklandıklarını açıkladı.

23:21: Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD'nin, "Filistinlilerin Gazze dışına zorla yerleştirilmesini" desteklemediğini belirtti.

22:48: ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Irak ve Suriye’de bulunan ABD ve koalisyon güçlerine yönelik 17 Ekim’den bu yana toplam 27 farklı saldırı gerçekleştirildiğini açıkladı.

22:45 Refah Sınır Kapısı, Gazzeli ağır yaralılardan 81'inin Mısır’da tedavileri için yarın açılacak. 

21:05 İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi’ndeki kara operasyonlarında İsrail güçlerinin önemli başarı elde ettiğini savunarak, “Maalesef savaşın bir bedeli var. Son günkü bedel oldukça ağırdı." ifadelerini kullandı.

20:52 Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, ellerindeki bazı yabancı uyruklu esirleri Gazze'de tutmak istemedikleri için serbest bırakacaklarını aracılara bildirdiklerini açıkladı.

19:55 Hamas, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne karadan sınırlı girişlerini, "7 Ekim'deki askeri ve güvenlik başarısızlıklarının üstünü örtme çabası" olarak nitelendirdi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları da Gazze'nin doğu tarafından giren dört İsrail askeri aracını pusuya düşürerek imha ettiğini duyurdu.

17:43 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Cebaliye mülteci kampına düzenlenen saldırıda ilk belirlemelere göre 100 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

17:05 İsrail'in Gazze'deki Cebaliye mülteci kampına düzenlediği saldırıda onlarca kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

16:53 Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola, Gazze'nin ciddi bir insani krizle karşı karşıya olduğunu belirtti.

16:02 Dünya Sağlık Örgütü: Gazze'deki kanser tedavi merkezinin (Türk-Filistin Dostluk Hastanesi) etrafındaki hava saldırıları son derece endişe verici. Bu gerçekten ölüm kalım meselesi.

16:00 Gazze'deki İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İyad el-Bezm, İsrail askeri araçlarının Gazze'nin doğusundaki Salahaddin Caddesi'nde olduğunu ve Er-Raşid Caddesi'ne doğru ilerlemeye çalıştığını söyledi.

15:22 İsrail ordusu, kara birliklerinin abluka altındaki Gazze Şeridi’nin iç kesimlerinde, Filistinli gruplarla şiddetli çatışmalara girdiğini duyurdu.

15:03 İsrail ordusu, Kızıldeniz bölgesinden İsrail topraklarına doğru atılan bir füzenin savunma sistemince havada imha edildiğini duyurdu.

14:37 Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail ordusuyla abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki birçok bölgede çatışmaların devam ettiğini duyurdu.

14:12 Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Elizabeth Throssell: Koruma altındaki hastanelerin hedef alınması uluslararası insancıl hukukun ihlali anlamına geliyor.

13:55 Gazze’deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı son 24 saatte 219 artarak 8 bin 525 oldu. Ölenlerin 3 bin 542’si çocuk, 2 bin 187’si kadın.

13:52 BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Throssell: Koruma altındaki hastanelerin hedef alınması uluslararası insancıl hukukun ihlali anlamına geliyor.

13:22 İsrail ordusu Hamas'ın 7 Ekim'de kaçırdığı asker Ori Megidish, kara operasyonuyla kurtarıldı. İsrail Savunma Kuvvetleri Megidish'in ailesiyle olan bir fotoğrafını paylaşarak, "Artık evinde" ifadelerini kullandı.

 12:16 İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik sürdürdüğü saldırılar ve ablukası sonucu yaşanan ciddi su sıkıntısı, Gazze'deki Filistinlileri banyo yapmak ve çamaşır yıkamak için deniz suyunu kullanmaya yöneltti.

12:11 İsrail ordusunun, sınırlı sayıdaki tank ve buldozerlerle abluka altındaki Gazze Şeridi'nin doğusundaki tarım alanlarından Selahaddin Caddesi'ne ulaştığı ancak meskun alanlara giremediği belirtiliyor.

11:55 ABD Temsilciler Meclisi'ne Cumhuriyetçiler tarafından, İsrail için 14,3 milyar dolarlık yardım paketini içeren yasa tasarısı sunuldu.

11:24 ABD’nin İran’dan gelebilecek tehlikelere karşı, İsrail’de varlığını yalanladığı gizli bir askeri üssü olduğu iddia edildi.

11:03 Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Catherine Russell, dün Gazze’deki duruma ilişkin yaptığı açıklamada, “Her gün 420'den fazla çocuk ya yaralanıyor ya öldürülüyor. Bu sayı hepimizi derinden sarsmalıdır" dedi.

10:30 Gazze'deki yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin kimsenin çekmemesi gereken ızdıraba maruz kaldığını belirten Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, "Filistinliler, kuşatıldılar ve bombalanıyorlar" dedi. Mansur, "Gazze, şu anda yeryüzündeki cehennem" diye konuştu.

10:30 İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan ise bundan sonra BMGK toplantılarına, Yahudi Soykırımı'nın (Holokost) göstergesi olan, Yahudilerin tanınmaları için takmaya mecbur edildikleri sarı yıldız takarak katılacağını söyledi. Erdan, "Siz uyanıncaya ve Hamas'ın zulmünü kınayıncaya kadar bu yıldızı takacağız" şeklinde konuştu.

10:24 İsrail ile Filistinli gruplar arasında çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana ölen İsrail askerlerinin sayısının 315'e yükseldiği belirtildi.

10.08 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, işgal altındaki Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik artan şiddeti nedeniyle İsrail'in Filistinlileri korumak için tedbir alması gerektiğini belirtti.

10:03 Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, İsrail Hamas savaşıyla ilgili sert sorularla karşı karşıya kaldı. Singh "İsrail'in hala hukuka uyduğuna inanıyor musunuz?" ve "ABD ahlaki ve hukuki sorumluluk taşıyor mu?" sorularına "Sivillerin canını almak istemeyiz" diyerek cevap verdi.

09:45 İsrail ordusu, son 24 saatte abluka altındaki Gazze Şeridi’nde yaklaşık 300 yeri vurduğunu duyurdu. İsrail, uluslararası kamuoyundan gelen ateşkes çağrılarına rağmen Gazze’ye yönelik 7 Ekim’de başlattığı saldırıları, şiddetlendirerek artırmaya devam ediyor.

09:39 İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli kent ve beldelerine düzenlediği gece baskınlarında, onlarca Filistinliyi gözaltına aldı ve bazılarını yaraladı.

09:18 İsrail ordusu Gazze'ye kara operasyonundan görüntüler yayınladı

08:55 İsrail güçleri, Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri'nin Ramallah'ın kuzeyindeki Arura beldesindeki evini, patlatıcılar kullanarak yıktı.

05:26 Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Gazze’de devam eden saldırılara ilişkin, İsrail ile birçok Batılı ülkenin, BM üyelerinin ezici çoğunluğunun şiddetin sona ermesi gerektiği yönündeki görüşlerini açıkça göz ardı ettiğini belirtti.

05:14 İsrail ordusunun 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne 18 bin ton bomba attığı, bunun İkinci Dünya Savaşı'nda Hiroşima'ya atılan bombanın bir buçuk katı gücünde olduğu belirtildi.

04:27 İsrail savaş uçaklarının, gece boyunca Gazze Şeridi'ndeki hastanelerin çevresini vurmaya devam ettiği belirtildi.

04:08 İsrail savaş uçakları ve topçularının gece boyu Gazze'nin tüm bölgelerini bombalaması sonucu çok sayıda kişinin öldüğü bildirildi.

03:20 Hamas Hareketinin askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, savaşçılarının Gazze'nin güneyinden sızan İsrail güçleriyle çatıştığını duyurdu.

02:51 İsrail ordusu, kısa süre önce Lübnan'daki Hizbullah'a ait bazı noktaları hedef aldığını duyurdu.

01:42 Birleşmiş Milletler (BM), Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze’deki İsrail saldırılarında son üç haftada öldürülenlerin yüzde 70’inin çocuklardan ve kadınlardan oluştuğunu belirtti.

01:28 İsrail hükümetine bağlı bir bakanlığın, Gazze Şeridi'ndeki 2,3 milyon kişinin, Mısır'ın büyük bölümü çöl olan Sina Yarımadası'na nakledilmesini öngören bir savaş önerisi hazırladığı ortaya çıktı.

00:35 Beyaz Saray, "abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik İsrail saldırılarının durmasının doğru cevap olmayacağı, bunun şu an Hamas'a fayda sağlayacağı" görüşünü paylaştı.

00:20 İngiliz siyasetçi, Gazze'de ateşkes çağrısında bulunduğu gerekçesiyle görevinden alındı.

Kaynak: AA