29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.09.2022 16:24 | Son Güncelleme: 26.09.2022 18:24

İtalya’da Giorgia Meloni'nin zaferine AB sessiz kalırken aşırı sağcı liderler tebrik yağdırıyor

Aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri Partisi (FdI) lideri Giorgia Meloni, ülkenin 'ilk kadın' ve Benito Mussolini'den bu yana yönetime gelen 'ilk aşırı sağcı' başbakanı olacak. AB yönetimi İtalya'daki sonuçlara sessiz kalırken Avrupa'nın aşırı sağcı liderleri ise tebrik kuyruğuna girdi
İtalya’da Giorgia Meloni'nin zaferine AB sessiz kalırken aşırı sağcı liderler tebrik yağdırıyor

İtalya, dün yapılan genel seçimlerde 9. yasama döneminde parlamentonun üst kanadı Senato (200 sandalye) ve alt kanat Temsilciler Meclisi'nde (400 sandalye) kendilerini temsil edecek parlamenterler için oy kullandı. 50,8 milyon seçmenin oy kullanma hakkına sahip olduğu seçimde, aşırı sağcı lider Giorgia Meloni'nin İtalya'nın Kardeşleri Partisi (FdI) en çok oyu alan parti oldu. Bu zaferle birlikte Meloni, Avrupa'nın ana gündem maddesi haline geldi. 

Giorgia Meloni kimdir?

Meloni, henüz 1 yaşındayken anne ve babasının ayrılmasının ardından annesiyle Roma'nın işçi semti Garbatella'da büyüdü.

Annesinin etkisiyle siyasi görüşlerinin sağa kaydığı, bunda sol görüşlü babasına tepki duymasının da etkili olduğu belirtilen Meloni, 15 yaşında siyasete adım atarak İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Mussolini'nin destekçilerince kurulan İtalyan Sosyal Hareketi'nin (MSI) gençlik kanadına katıldı.

Mussolini'yi övdü

Meloni, 19 yaşında aşırı sağ Ulusal İttifak (AN) için kampanya yürütürken Fransız televizyonuna söylediği "Mussolini'nin iyi bir siyasetçi olduğunu düşünüyorum. O ne yaptıysa İtalya için yaptı" ifadeleriyle dikkati çekti.

Siyasetteki yükselişi devam eden ve 2006'da 29 yaşındayken AN'den girdiği Temsilciler Meclisinde Meclis Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Meloni, 2008 seçimlerinden sonra kurulan 4. Berlusconi hükümetinde Gençlik Bakanı olarak görev yaptı. 31 yaşında en genç bakan olan Meloni, 2011'de hükümet çökene dek bu görevde kaldı. 2012'de İtalya’nın Kardeşleri Partisini kuran Meloni, bu dönemden sonra genelde muhalefette kalarak oylarını kademeli olarak artırdı.

2013'te yüzde 2 oy aldı

Meloni, 2013 seçimlerinde yüzde 2'lik oy alırken, bunu 2014 Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yüzde 3,70'e, 2018 seçimlerinde yüzde 4,30'a çıkardı. Bu seçimlerden sonra Meloni, söylemlerini "Tanrı, Hristiyanlık, vatanseverlik, aile" temaları üzerinden de sertleştirmeye başladı.

Sert çıkışlarıyla biliniyor

Özellikle ilk kez 2019’da söylediği ve tekrar ettiği "Ben Giorgia'yım, ben bir kadınım, ben bir anneyim, ben İtalyanım, ben Hristiyanım" sloganıyla iz bırakmış durumda olan Meloni, bu ve bunun gibi sert çıkışlarıyla hep tepki çekti, eleştiri yağmuruna tutuldu. Meloni, sık sık İtalya'nın nüfusunun azalmasına ve doğum azlığı sıkıntısını gündeme getirirken, eşcinsellere ve cinsiyet kimliğine yönelik karşıt söylemleriyle de gündem oluyor.

İki farklı kitleye hitap ediyor

Eleştirmenler, seçim kampanyasında Meloni'nin iki farklı kitleye hitap ettiğini, bir tarafta Ukrayna'yı ve NATO yanlısı sağlam yaklaşımını savunmak için verdiği desteği yenilemeye çabalayan uluslararası müttefiklere diğer yandan da kendi halkına göçmen ve LGBTQ karşıtlığını ele aldığını belirtiyor.

Kürtaj, göçmenler ve LGBT konularındaki görüşleri

Dünkü genel seçimlerden birinci parti çıkan aşırı sağcı FdI lideri Meloni, kürtajın yasaklanmamasına ısrar etmesine rağmen her zaman uyuşturucu ve kürtaj karşıtı olmasıyla biliniyor. ​​​​​​​Meloni, açıklamalarında, Avrupa Birliği'nden, kitlesel göçü, Kuzey Afrika'dan gelen tekneleri durdurmak için bir deniz ablukası istiyor, kürtaj ve "LGBT'ye" karşı sert ve mücadeleci tavır gösteriyor.

45 yaşındaki Meloni, Twitter hesabında İslam karşıtı mesajlarıyla da öne çıkıyor. Meloni, "Biz (muhafazakarlar) kimliklerimizle, neyi temsil ettiğimizle gurur duyuyoruz. Temsil ettiğimiz her şeyin saldırı altında olduğu bir çağda yaşıyoruz. Bireysel özgürlüğümüz saldırı altında, haklarımız saldırı altında, milletlerimizin egemenliği saldırı altında. Ailelerimizin refahı saldırı altında, çocuklarımızın eğitimi saldırı altında" ifadelerini kullanıyor.

Türkiye'nin AB üyeliğine karşı

Hristiyan geleneklerine sıkı sıkıya bağlı olan Meloni, Hristiyanların korunması konusunda da hassas. Meloni, bu hassasiyetini Twitter'daki profilinin yanına koyduğu Arapça "nun" harfiyle halen göstermeye de devam ediyor. FdI liderinin, bu harfin Hristiyanları sembolize etmesi ve bunun da IŞİD tarafından Hristiyanları belirlemek için ve zulmederken kullanıldığı için bir anlamda Hristiyanlara dayanışmasını göstermeye yönelik koyduğu belirtiliyor. Meloni, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliğine de karşı duruşunu gizlemiyor.

Fransa'yı sert sözlerle eleştiriyor

Meloni, Aralık 2018'de yaptığı açıklamada, "Emmanuel Macron'un sorumsuzluğuna yazıklar olsun. Libya'yı bombalayanlar onlar oldu çünkü İtalya'nın Kaddafi ile enerji alanında özel ilişkilerinin olması onları endişelendiriyor" ifadelerini kullandı.

Ülkesinin göç dalgalarıyla karşı karşıya kalmasından Emmanuel Macron'u sorumlu tutan Meloni, Fransa'nın Afrika'yı sömürmeye devam ettiğini, 14 ülkede para birimi bastırıp üzerine damgaladığını ve çocuk işçilerin madende çalıştırılmasına dikkati çekti. Meloni, Fransa'nın nükleer reaktörleri kullandığı uranyumun yüzde 30'unu Nijer'den çıkardığını ancak Nijer nüfusunun yüzde 90'ının elektriksiz yaşadığını belirtti.

Konuşmasında, "Bize ders vermeye kalkma Macron çünkü Afrikalılar senin politikaların yüzünden kıtalarını terk etmek zorunda kalıyor. Çözüm Afrikalıların göç etmeleri değil aksine Afrika'nın Avrupalılardan kurtulmasıdır. Sizden ders almayı kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Partisi yüzde 26,2'lik oyla seçimlerde birinci

İtalyanlar dünkü seçimde, 19. yasama döneminde parlamentonun üst kanadı Senato (200 sandalye) ve alt kanat Temsilciler Meclisinde (400 sandalye) kendilerini temsil edecek parlamenterler için oy kullandı. 50,8 milyon seçmenin oy kullanma hakkına sahip olduğu seçime katılım yüzde 63,9 oldu. Bu, "İtalya'daki genel seçimler tarihindeki en düşük katılım oranı" olarak kayıtlara geçti.

İlk kadın başbakan olacak

İçişleri Bakanlığının paylaştığı sonuçlara göre, Giorgia Meloni liderliğindeki aşırı sağcı FdI, yüzde 26,2'lik oyla seçimlerden birinci parti çıktı. FdI liderinin, cumhurbaşkanından hükümeti kurma görevini almasının ardından başbakan olmasıyla "İtalya tarihinde ilk kez bir kadın" bu göreve gelmiş olacak.

Aşırı sağcı liderlerden tebrik yağdı

Meloni'ye Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin aşırı sağcı liderlerinden tebrik mesajları geldi. Almanya’da göçmen ve İslam karşıtı olarak bilinen Almanya için Alternatif (AfD) Partisi'nin üst yönetimi İtalya'nın Kardeşleri Partisi (FdI) lideri Giorgia Meloni’yi kutladı.

AfD eş başkanları Alice Weidel ve Tino Chrupalla yaptıkları ortak açıklamada, "Meloni'yi seçilmesinden dolayı kutluyor ve bir İtalyan hükümetinin başına geçen ilk kadın olmasını diliyoruz. FdI'nin seçim başarısı, aklın başka bir zaferidir. Almanya, 'trafik ışığı koalisyonuyla' Avrupa'da oldukça yalnız duruyor" ifadesini kullandı.

AfD Federal Meclis Milletvekili Beatrix von Storch da Twitter’dan İtalya ile sevindiklerini belirterek "Tüm orta-sağ ittifakına tebrikler. Salvini etrafındaki dostlarımızla Giorgia Meloni güçlü bir hükümet kurabilir. Kuzeyde İsveç, güneyde İtalya. Sol hükümetler dünde kaldı" paylaşımında bulundu.

Bir kutlama da Avusturya'dan

Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ), İtalya'daki aşırı sağcı birliğin seçim zaferini memnuniyetle karşıladı. Partinin Avrupa Parlamentosu (AP) Grubu Başkanı Harald Vilimsky, seçimin yalnız İtalya için değil AB için de olumlu neticelendiğini ileri sürdü.

"İtalyanların dünkü tercihleriyle Brüksel merkezli 'Avrupa Birleşik Devletleri' anlayışına karşı çıktığını" kaydeden Vilimsky, halklardan ve ana vatanlardan oluşan bir Avrupa anlayışını desteklediklerine ilişkin güçlü bir işaret ortaya koyduklarını savundu.

İspanyol liderden 'umut' mesajı

İspanya'da 3. büyük siyasi parti olan aşırı sağcı Vox Partisi'nin lideri Santiago Abascal, "Milyonlarca Avrupalı umudunu İtalya'ya bağladı. Meloni, herkesin güvenliği ve refahı için iş birliği yapabilen, gururlu, özgür ve egemen uluslardan oluşan bir Avrupa için yol gösterdi" açıklamasını yaptı.

Chega: Değişiklik Portekiz'e de gelecek

Portekiz'deki 3. büyük siyasi parti aşırı sağcı Chega da Meloni'nin liderliğindeki İtalya'nın Kardeşleri ve Matteo Salvini'nin başkanlığındaki Lig partilerini seçim galibiyeti dolayısıyla kutladı. Chega, yayımladığı mesajında, "İtalya, gerçek bir politika değişikliğinin ve aynı zamanda Avrupa'nın politik olarak yeniden yapılandırılmasının yolunu açıyor. Değişiklik Portekiz'e de gelecek" tespitinde bulundu.

Hollandalı liderler de tebrik edenler arasında

Hollanda'da İslam ve yabancı karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders ve aşırı sağcı Demokrasi için Forum Partisi (FvD) lideri Thierry Baudet da Meloni’yi tebrik etti. Wilders, Meloni’ye Twitter üzerinden atıfta bulunarak "Yaşasın İtalya" ifadesini kullanırken, Baudet, "Giorgia Meloni’ye harika zaferinden dolayı tebrikler" şeklinde mesaj paylaştı.

Orban: Hak edilenden daha fazla bir zafer

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Facebook'tan yaptığı paylaşımda, "Bravo Giorgia. Hak edilenden daha fazla bir zafer. Tebrikler" ifadelerini kullandı. AB'den seçimlere yönelik verilen tepkiler ise bazı etkili parlamenterlerle sınırlı kaldı, vekiller endişe içerikli mesajlar paylaştı.

AB yönetimi sessiz kaldı

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in geçen hafta, İtalya'da seçime 3 gün kala yaptığı "işlerin zor bir yöne gitmesi durumunda, Macaristan ve Polonya örneklerinde olduğu gibi araçlara başvurabilecekleri" yönünde yaptığı açıklama ülkede epey tepki çekmişti. Seçimin galibinin sağcı ittifak olmasının ardından gözler yine von der Leyen ve AB'nin diğer liderlerine çevrildi. Ancak ne von der Leyen ne AB Konseyi Başkanı Charles Michel ne de AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'den açıklama geldi.

Kısa süredeki kutlamaları

Birliği yöneten liderler, genellikle AB ülkelerinde yapılan seçimlere kısa süre içinde tepki veriyor, tebrik mesajları yayınlıyordu. Son olarak her üç lider de AB'den ayrılmış İngiltere'yi, Liz Truss'un seçim zaferiyle aynı gün Twitter üzerinden tebrik etmişti. Liderler, 24 Nisan'da Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçiminde galip gelen Emmanuel Macron'u da kısa süre içerisinde kutlamıştı. AB liderleri, 29 Ocak'ta İtalya'da ikinci kez cumhurbaşkanı seçilen Sergio Mattarella'yı da aynı şekilde tebrik etmişti.

"İtalya ve Avrupa için karanlık gün"

AB'den seçimlere yönelik verilen tepkiler ise bazı etkili parlamenterlerle sınırlı kaldı, vekiller endişe içerikli mesajlar paylaştı. Avrupa Parlamentosu'nun (AP) ikinci büyük siyasi grubu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Başkanı Iratxe Garcia Perez, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Meloni'nin post-fascism'i İtalya'ya, EPP'den Forza Italia ve ID'den Lega ile el ele ve ittifak içinde geliyor. İtalya ve Avrupa için karanlık gün. Partito Democratico muhalefete liderlik edecek ve biz onların yanındayız!" ifadelerini kullandı.

"Endişe verici"

AP Başkan Yardımcısı ve Alman Sosyal Demokrat Partisi üyesi Katarina Barley de Meloni'nin zaferinin "endişe verici" olduğunu belirterek, Meloni'nin Macaristan Başbakanı Victor Orban ve eski ABD Başkanı Donald Trump'ı rol model alacağını söyledi.

"Avrupa için felaket"

AP Yeşiller Grubu Eş Başkanı Thomas Waitz, AB'nin enerji, Rusya'ya yaptırımlar, salgınlar gibi krizleri aşmada birlik olması gerektiğini, Meloni'nin seçilmesinin "Avrupa için bir felaket olabileceğini" kaydetti. AP'nin en büyük siyasi grubu Avrupa Halk Partisi (EPP) Lideri Manfred Weber ise sessiz kalmayı seçti.

Öte yandan AB Komisyonu sözcülerinden Eric Mamer, günlük basın toplantısında bir gazetecinin sorusuna verdiği cevapta, Komisyon Başkanı'nın her üye ülkenin seçilmiş hükümetiyle birlikte çalıştığını, İtalya ile de yapıcı ilişki kurmaya hazır olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA