08 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.07.2022 13:38 | Son Güncelleme: 07.07.2022 13:43

Jacinda Ardern: BM ahlaki açıdan iflas etti

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Birleşmiş Milletler’in (BM) Ukrayna savaşına yanıt vermede başarısız olduğunu söyledi
Jacinda Ardern: BM ahlaki açıdan iflas etti

The New Zealand Herald'ın haberine göre; Jacinda Ardern, Sydney’deki Lowy Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada, BM’nin ahlaki açıdan iflas etmiş durumda olduğunu söyledi.

"Yine de çok taraflı örgütlere ihtiyaç var"

Ardern, Rusya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki (BMGK) tutumu nedeniyle BM’nin Ukrayna savaşına gerektiği şekilde yanıt vermede başarısız olduğunu ancak uluslararası sorunların çözümünde yine BM gibi çok taraflı örgütlere başvurulması gerektiğine inandığını vurguladı.

"Bu kurumlara başvurmaya devam edeceğiz"

Başbakan Ardern, "Yeni Zelanda, ister savaş ister anlaşmazlık olsun, sorunlara çözüm ararken arabulucu ve gerektiğinde yargıç olarak hareket edecek bu kurumlara başvuracak" ifadelerini kullandı.

"Daha güçlü kılınmalılar"

Söz konusu uluslararası kuruluşların başarısız olmaları halinde onları daha güçlü kılmanın yollarını bulmak gerektiğini kaydetti. BM’de reform yapılması çağrısında bulunan Ardern, Ukrayna’daki savaş suçlarının soruşturulması için Uluslararası Adalet Divanı'na (UAD) kaynak sağlanmasını istedi.

Kaynak: AA