28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.01.2023 14:33 | Son Güncelleme: 06.01.2023 16:25

Joe Biden, Kamala Harris'e bu sefer 'Başkan' dedi

ABD Başkanı Joe Biden'nın yardımcısı Kamala Harris'e 'First Lady' demesinden sonra bu sefer de 'Başkan' olarak bahsetmesi demans tartışmalarını tekrar başlattı
Joe Biden, Kamala Harris'e bu sefer 'Başkan' dedi

ABD'de 2024'te gerçekleşecek başkanlık seçimleri öncesi adayların yaşları endişe yaratıyor. Bunda potansiyel aday Donald Trump'ın 76, mevcut başkan Joe Biden'ın ise 80 yaşında olmasının etkisi büyük. Biden'ın, başkanlığı döneminde kırdığı potlarla gündem olan Trump'tan aşağı kalır yanının olması tartışları alevlendiriyor.

Artık gaflarıyla ünlenen ülke tarihinin görevdeki en yaşlı başkanı, tartışılan listeye bir yenisini daha ekledi. Biden, ABD-Meksika sınırı ve göçmenlerle ilgili politikaları hakkında konuşma yaptığı sırada
Yardımcısı Kamala Harris'i bu sefer 'Başkan' olarak nitelendirdi. Hükümetin göç politikalarına ilişkin konuşan Biden, bu esnada "Bu çabaya Başkan Harris öncülük etti" ifadelerini kullandı.

ABD'de hükümet karşıtı medya kuruluşları ve yorumcular ise, 80 yaşındaki Biden'ın bu açıklamalarını demans hastalığının kanıtı olarak yorumladı.

Biden'ın First Lady gafı

ABD'de Eşit Ücret Günü olarak belirlenen 15 Mart'ta yaptığı konuşmanın başlarında Biden, Harris'in neden yanında olmadığı sorusuna "Sahnede kimlerin olacağı, First Lady'nin eşinin koronavirüse yakalanması sebebiyle değişti" diyerek cevap verdi.

 

Demans nedir?

Demans tek bir hastalık ismi olmayıp, bellek ve benzeri zihinsel yeteneklerin bozukluğu ile tarif edilebilecek bir bulgudur. Demans; hafıza ve düşünme yeteneği, dikkat ve karar alma, dil ve konuşma merkezindeki bozulmalarla kendini gösterebilir. Bu hastalıkların hepsi beyinde bir takım değişikliklere neden olarak hastalıklara ait özgü bulguları ortaya çıkarır.

Demans belirtileri nelerdir?

Demans ile seyreden hastalıklar çok farklı belirtiler ile başlayabilir ve her bir hastalığın ilerleyen dönemlerinde birbirine benzer belirtiler ve bulgular olabilir. Demans ile seyreden hastalıkların çoğunda sıklıkla aşağıdaki durumlardan bir veya birkaçı görülebilir:

  • Bellek bozukluğu
  • Lisan (konuşma) bozukluğu
  • Dikkat bozukluğu
  • Bir duruma veya konuya karar verme güçlüğü
  • Görsel algı bozukluğu

 Bellek bozukluğu olarak en sık görülen tip, en son öğrenilen ve yaşanılan bilgilerin hatırlanamaması olarak tanımlanan yakın bellek kusurudur. Kişi, akşam yediklerini, bugünün tarihini, aldıkları için verdiği paranın üstünü almayı, randevularını, yemeğin altını kapatmayı, kapının üzerindeki anahtarı çıkarmayı unutur.