12 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.08.2023 16:27 | Son Güncelleme: 02.08.2023 16:48

Kaçak laboratuvar baskını: Virüs yaymak üzere geliştirilen 1000 fare bulundu

ABD'de tesadüfen tespit edilen yasadışı laboratuvar büyük tedirginlik yarattı. Bir depo içine gizlenen laboratuvarda virüs yayması için geliştirilen bin fare bulundu. Yetkililer derhal soruşturma başlatırken, işletmeci şirket ''Covid-19 testi üretiyoruz'' diyerek kendini savundu
Kaçak laboratuvar baskını: Virüs yaymak üzere geliştirilen 1000 fare bulundu

ABD’nin California eyaletinde bir depoda koronavirüs kapıp yayması için biyomühendislik yoluyla tasarlanan bin farenin bulunduğu yasadışı bir laboratuvar ortaya çıkarıldı. The Independent’ın San Francisco’dan haberler veren SFist adlı yayın kuruluşundan aktardığı göre; laboratuvarda HIV, Hepatit, E Koli, sıtma, uçuk virüsü ve koronavirüs gibi bulaşıcı ajanslar bulundu. 

'25 yıldır böylesini görmedim'

Laboratuvar Fresno yakınlarındaki Reedley şehrinde bulundu. Reedley Belediye Başkanı Nicole Zieba, yerel yayıncı KRON4’a yaptığı açıklamada, 20 yıllı aşkın kamu hizmetinde böylesi bir keşifle karşılaşmadığını söyledi. Zieba, ‘’Bu olağandışı bir durum. 25 yıldır yönetimdeydim. Bunun gibi bir şey görmedim’’ dedi.

Laboratuvarda yaklaşık 30 buzdolabı ve derin dondurucu bulunuyordu, fakat bazıları keşfedildiğinde çalışır durumda değildi. Hastalık örnekleri ve farelerin yanı sıra, kuluçka makinesi ve test aletleri de laboratuvarda vardı.

Firma derhal tespit edildi

Yetkililer, laboratuvarın Las Vegas merkezli Prestige Biotevh firması tarafından işletildiğini belirledi. Mahkeme belgeleri, şirketin daha önce Fresno’da bir laboratuvara sahip olduğunu fakat laboratuvarın yandığını gösteriyor. Şirket sonrasında Reedley’de tekrar bir laboratuvar açmış. Prestige Biotech, medikal malzeme üreten Universal Meditech Inc. adlı diğer bir şirketi finanse ediyordu. Söz konusu o şirketin merkezi de Fresno’ydu fakat sonunda iflas açıkladı. San Joaquin Valley Sun’ın haberine göre; Prestige Biotech, ruhsata sahip olmamasına rağmen Universal Meditech’in operasyonlarını devraldı.

'Test üretiyoruz' savunması

Prestige Biotech Sözcüsü Wang Zhaolin, müfettişlere verdiği ifadede, tesisin Covid-19 testi üretmek için kullanıldığını ve virüs kapıp yayması için tasarlanan farelerin testleri denemek için olduğunu söyledi. Müfettişler tesiste gebelik testlerinin üretildiği bir oda da keşfetti.  Laboratuvara yönelik soruşturma mayıs ayı başında bir belediye görevlisinin tesisin arka duvarına iliştirilmiş bahçe hortumunu fark etmesiyle başladı. 

NBC News’ün bildirdiğine göre; deponun bazı odalarında çok sayıda sıvı kabı ve muhtelif ekipman bulundu. Fresno Bölge Halk Sağlığı personeli, kan, doku ve başkaca vücut sıvısı örnekleri ve serumlar ile etiketsiz sıvı ve şüpheli biyolojik materyalleri içeren binlerce küçük şişe de tespit etti. 

Kurumlar hemen bilgilendirildi

Yetkililer bir depoda yasadışı faaliyet gösteren bir laboratuvarı fark eder etmez CDC, FBI ve California Halk Sağlığı Departmanı’nı bilgilendirdi. Yaklaşık 800 fareye veteriner tavsiyesi üzerine ötanazi uygulandı. Yaklaşık 175 tanesi ise polis tarafından bulunduklarında ölüydü.