17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.06.2023 10:55 | Son Güncelleme: 22.06.2023 20:04

Kayıp denizaltı arama çalışmaları: Titanik'in yakınlarında yeni bir enkaz alanı bulundu

Oksijen kaynağının bittiği tahmin ediline kayıp Titan denizaltına dair umutlar tükeniyor. Titanik enkazının yakınlarında ekipler yeni bir enkaz keşfetti. Ancak henüz enkazın denizaltına ait olup olmadığı açıklanmadı
Kayıp denizaltı arama çalışmaları: Titanik'in yakınlarında yeni bir enkaz alanı bulundu

Titanik'in enkazına yapılan dalış sırasında kaybolan bir denizaltıyı arama çalışmaları, beş yolcuyu taşıyan oksijen kaynağının tehlikeli bir şekilde azaldığı endişesiyle dördüncü gününe girdi. ABD, Kanada, İngiltere ve Fransa'dan ekipmanlar, Newfoundland, St John's'un yaklaşık 640 km güneyindeki arama mahalline gidiyor ve pazar günü dalışından yaklaşık iki saat sonra kaybolan Titan için Kuzey Atlantik'in geniş bir alanını tarayan uluslararası kurtarma ekiplerine katılıyor. Kayıp milyarderleri aramak için su robotları nihayet deniz tabanına ulaşırken, ABD Sahil Güvenliği'nin denizaltındaki oksijen kaynağı için verdiği süre TSİ 14.08'de sona erdi. 

Araştırmacılar Titanik'in enkazının bulunduğu yerin yakınlarında bir enkaz alanı keşfettiler ancak Sahil Güvenlik enkaz alanının denizaltına ait olup olmadığını açıklamadı. Ancak bulunan parçalara dair inceleme yapılıyor. ABD Sahil Güvenliği Türkiye saatiyle 22.00'de bir basın açıklaması düzenleyerek Titan denizaltısını arama çalışmalarında elde edilen son bulguları paylaşacak. The Guardian'ın haberine göre bir kurtarma uzmanı, ABD Sahil Güvenlik yetkililerinin denizaltındaki kaşiflerin canlı olarak kurtarılma şansı olmadığı sürece enkaz alanı gibi ifadeler kullanmayacağını söyledi.

"Sesler hala inceleniyor"

Geziyi düzenleyen firmanın kurucu ortağı, kurtarma ekiplerinin düşünülenden daha uzun süreye sahip oldukları konusunda ısrar ederken, ABD Sahil Güvenliği bugün yaptığı açıklamada beş maceracıyı canlı bulmayı umduklarında belirtti. John Mauger, operasyonun aktif bir arama faaliyeti olmaya devam ettiğini ve elverişli hava koşulları sayesinde umutlu olduğunu aktardı. Çarpma sesleriyle ilgili bir soru üzerine, ilk analizlerin bunların arka plandaki okyanus gürültüsü olduğunu gösterdiğini ancak bunun hala incelendiğini söyledi. 

Sahil Güvenlik, Titanic enkazı yakınlarında uzaktan kumandalı bir araç (ROV) tarafından arama alanı içinde bir enkaz alanı keşfedildiğini açıkladı. Sahil Güvenlik, birleşik komutanlık bünyesindeki uzmanların bilgileri değerlendirdiğini söyledi.

"Umudumuzu korumalıyız"

Yetkililer hala kurtarma umudu taşıyor. ABD Sahil Güvenlik kaptanı olan Jamie Frederick dün yaptığı açıklamada, "Bir arama-kurtarma vakasının ortasında olduğunuzda, her zaman umudunuz vardır" dedi. Kanada Sahil Güvenlik Bakanı Joyce Murray da bu düşünceyi yineledi. Murray, "Kaşifleri bulmak ve onları güvenli bir yere götürmek için topluluk olarak umudumuzu korumalıyız" ifadelerini kullandı.

Ses gelen bölgeye odaklanıldı

Arama çalışmaları, su altı seslerinin duyulduğu ancak kaynağının gizemini koruduğu bir bölgeye odaklanmış durumda. Kayıtların donanmanın yeraltı akustiği uzmanları tarafından analiz edildiğini belirten Frederick, "Seslerin ne olduğunu size söyleyemem. Size söyleyebileceğim şey, seslerin olduğu yeri aradığımız" dedi. 

ABD Sahil Güvenliği, yerel saatle çarşamba gecesi itibariyle, uzaktan kumandalı derin deniz araçlarının (ROV) Kanada, İngiltere ve Fransa'dan bölgeye doğru yola çıktığını söyledi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: Halihazırda olay yerinde bulunan gemilerin yanı sıra Magellan da ROV'larından birini sağlayacak

Titanik enkazının tam 3D taramasını yapan ilk şirket olan Magellan, Titan'ın işletmecisi OceanGate'in kendisinden harekete geçmesini ve zamanın çok önemli olduğunu belirterek gerekli ekipman ve mürettebatı mümkün olan en kısa sürede St John's, Newfoundland'a uçurmak için gerekli araçları kullanmasını istediğini söyledi.

6 kilometre derinlikte çalışabiliyor

Fransız ROV'u Victor 6000, 6 km'ye kadar derinlikte çalışabiliyor. Bu da Titanik'in 3.8 km altına ulaşmaya yeter de artar bile. Fotoğraf ve video verilerini ve hatta gördüklerinin 3 boyutlu rekonstrüksiyonlarını bir göbek bağı aracılığıyla fırlatma gemisine gönderebilir. 

Titan denizaltısının destek gemisi Polar Prince'in ortak sahibi olan Horizon Maritime şirketine göre, bir ABD ROV'u Kanada gemisine yüklenmişti ve o da yoldaydı ancak ABD Sahil Güvenliğinin bahsettiği ROV'un bu olup olmadığı net değil. ABD donanması ayrıca çarşamba gecesi gelmesi beklenen Fadoss adlı bir ağır kaldırma sistemi de gönderiyor. Fadoss sistemi uçak veya küçük gemiler gibi büyük, hacimli ve ağır batık nesnelerin kurtarılması için 27 bin 200 kilograma kadar güvenilir derin okyanus kaldırma kapasitesi sağlamak üzere tasarlandı. Titan denizaltı 10 bin 432 kg ağırlığında. Buraya ulaştığında bir destek gemisine kaynak yapılması 24 saat sürüyor.

Kurtarma sistemi daha önce Curv-21 adı verilen ve 6 km derinde çalışabilen 2,4 metrelik bir araç olan Kablo Kontrollü Denizaltı Kurtarma Aracı denilen ABD Donanması'na ait uzaktan kumandalı bir araçla birlikte konuşlandırıldı. Ancak bu aracın bu arama için kullanılıp kullanılmayacağı bilinmiyor.

96 saatlik oksijenle dalış yaptı

Titan dalgıç aracının 96 saatlik oksijen kaynağı bulunuyor ve bu da kaynağın perşembe günü tükenebileceği tahminlerine yol açıyor ancak kaynağın gerçek kapsamı, içeridekilerin faaliyet ve nefes alma oranları gibi değişkenlere bağlı. ABD merkezli OceanGate Expeditions tarafından işletilen 6,7 metrelik Titan, Pazar günü yerel saatle sabah 8'de inişe başladı. 

Turistik keşif gezisi için Titan'da bulunanlar 58 yaşındaki İngiliz kaşif Hamish Harding, her ikisi de İngiliz vatandaşı olan 19 yaşındaki oğluyla birlikte 48 yaşındaki Pakistan doğumlu Dawood, 77 yaşındaki Fransız kaşif Paul-Henri Nargeolet ve OceanGate Expeditions'ın kurucusu Stockton Rush. Yetkililer herhangi bir yolcunun kimliğini resmi olarak doğrulamadı.

"Henüz o noktada değiliz"

Frederick çarşamba günü mürettebatın hayatta kalma şansı hakkında bir açıklama yapmadı ancak "Bazen zor bir karar vermeniz gereken bir konumda olursunuz, ancak henüz o noktada değiliz. Eğer aramaya devam edersek, potansiyel olarak o noktaya gelebiliriz. Bu, ben bunu kamuoyu önünde tartışmadan çok önce ailelerle yapacağımız bir görüşme olacak" ifadelerini kullandı. 

8 saat sonra uyarıldı

Denizaltının yeri tespit edilse bile, yüzeyin binlerce metre altındaki zorlu koşullar göz önüne alındığında, onu çıkarmak büyük lojistik zorluklar içeriyor. Pazar günü Titan'la irtibat kesildiğinde ne gibi önlemler alındığına da dikkat çekilirken, ABD Sahil Güvenliği'nin iletişimin kesilmesinden sekiz saat sonra uyarıldığı ortaya çıktı.

"Sağ kurtulmaları mucize olur"

Destek gemisi Polar Prince'in ortak sahibi olan Horizon Denizcilik Hizmetleri'nin başında bulunan Sean Leet çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada tüm protokollere uyulduğunu söyledi ancak iletişimin nasıl kesildiğine dair ayrıntılı bir açıklama yapmayı reddetti. Leet, "Dalgıçta hala yaşam desteği mevcut ve sonuna kadar umudumuzu korumaya devam edeceğiz" dedi.

Kayıp İngiliz Harding'in arkadaşı olan ve İngiliz girişimciye başka keşif gezilerinde de eşlik eden Jannicke Mikkelsen, Reuters'a yaptığı açıklamada iyi haberler almayı umduğunu ancak iyimser olmadığını söyledi. Mikkelsen, "Sağ olarak kurtarılmaları bir mucize olur" dedi.