18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 01.08.2022 15:51 | Son Güncelleme: 01.08.2022 17:34

Küresel ısınmayla mücadeleyi savunan yıldızların yarattığı karbon salınımı ortaya çıktı

Dijital pazarlama firması Yard'ın hazırladığı rapor sürekli küresel ısınmaya dair söylemlerde bulunan bazı ünlülerin neden olduğu CO2 salınımını ortaya koydu
Küresel ısınmayla mücadeleyi savunan yıldızların yarattığı karbon salınımı ortaya çıktı

İngiliz bir dijital pazarlama firması olan Yard’ın Cuma günü yayınladığı araştırma, Celebrity Jets adlı bir Twitter hesabının, takip ettiği özel jet uçuşlarının analizi üzerine kurulu. Bu araştırmaya göre Taylor Swift’in jeti diğer ünlülerin arasından en fazla carbon emisyonu yapan jet oldu ve Ocak ayından beri 170 uçuş gerçekleştirdi. 

Taylor Swift, ‘yılın CO2 salınımını en fazla arttıran ünlüsü’ olduğu iddialarına, özel jetinin kullanım fazlalığının sebebinin kendinden ziyade başkaları olduğu cevabını verdi. Swift’in sözcüsü, Rolling Stone’a yaptığı açıklamada "Taylor’ın jeti sıklıkla başkalarına ödünç veriliyor, sorumluluğun hepsini veya çoğunu ona yüklemek bariz bir şekilde doğru değil’ ifadelerini kullandı.

Bu rapor, Temmuz ayında sosyal medya hesabında kendi ve Travis Scott’un bir özel jetlerini "benimkiyle mi gidelim seninkiyle mi" yazarak paylaşan ve bunun üzerine kendisine "iklim suçlusu" lakabı atfedilen, Kylie Jenner için bir af görevi üstlendi.

Jenner ilk 10'a girmedi

Şu ana kadar, şimdi bir uçuş takibi internet sitesine olan ADS B Exchange'e göre jeti Nashville içerisinde sahada duran Taylor Swift, listede olan ve araştırma üzerine yorum yapan tek ünlü. Ancak sosyal medyaya koyduğu fotoğraf ve yaklaşık 42 kilometre araba yolculuğu yapmak yerine yaptığı 12 dakikalık uçuş nedeniyle kendine gelen eleştirilere rağmen Jenner, Yard’ın çevreyi en çok kirleten 10 ünlü listesine girmedi, beklenenden düşük bir derece ile 19. oldu. 

Swift, temsilcisi aracılığıyla sosyal medyadan gelen tepkilere üzerine Yard’ın raporuna öfkeyle karşı çıktı. Sıklıkla başkalarına kendi Falcon 7X jetini dünya etrafında gezintiye çıkmaları için ödünç verdiğini söyledi. Yeni çevre kirliliği derecelendirmelerinde, Swift’in jeti ucu ucuna Floyd Mayweather’in jetini birincilikte geçti. İlk 10’a girmiş listedeki diğer isimlerin içinde Jay Z, country müzisyeni Blake Shelton, yönetmen Steven Spielberg, Kim Kardashian, Mark Wahlberg ve Oprah Winfrey yer alıyor.

Hollywood'un karbon salınımını artıran ünlüleri

1-Taylor Swift: Uçuş Sayısı: 170 / CO2 Tonu: 8,293
2-Floyd Mayweather: Uçuş Sayısı: 177 / CO2 Tonu: 7,076
3-Jay-Z: Uçuş Sayısı: 136 / CO2 Tonu: 6,981
4-Alex Rodriguez: Uçuş Sayısı: 106 / CO2 Tonu: 5,342
5-Blake Shelton: Uçuş Sayısı: 111 / CO2 Tonu: 4,495
6-Steven Spielberg: Uçuş Sayısı: 61 / CO2 Tonu: 4,465
7-Kim Kardashian: Uçuş Sayısı: 57 / CO2 Tonu: 4,268
8-Mark Wahlberg: Uçuş Sayısı: 106 / CO2 Tonu: 5,342
9-Oprah Winfrey Uçuş Sayısı: 101 / CO2 Tonu:3,493
10-Travis Scott: Uçuş Sayısı: 68 / CO2 Tonu: 3,033

Küresel ısınmadan endişelendiğini söylemişti

Kariyerinde uzun bir süre boyunca siyasi ve sosyal meseleler karşısında sessiz kalmış olsa da, Swift son yıllarda sessizliğini bozdu ve 2020’de Variety ile yapmış olduğu bir röportajda kendisini en çok endişelendiren sorunlardan biri olarak küresel ısınmayı öne sürdü. Swift bu yıl turneye çıkmadı ve 2022 de sadece 2 kere, Londra ve New York’ta, tek seferlik performanslar sergiledi. 

Buna rağmen yapılan Yard’ın yaptığı araştırmaya göre yılın başından beri Swift’in jeti 22,923 dakika havada geçirdi ve 15.9 tam uçuş günüyle 170 den fazla uçuş gerçekleştirdi. Bu yıl Swift’in jetinin toplam emisyonları 8,293.54’i buldu yani ortalama bir insanın yıllık emisyonlarından 1,184.8 kat daha fazla emisyona sebep oldu.

Yardın’ın Digital Sürdürülebilirlik Direktörü, Chris Butterworth, "Şan ve şöhrete sahip olanların göz kamaştırıcı hayatları içerisinde kaybolmak kolay bir şey ancak ne yazık ki onlar havacılık sektöründe yaşadığımız CO2 probleminin çok büyük bir parçası" sözlerini kullandı. Butterworth, "Havacılık sektörü, her yıl insanlar tarafından üretilen CO2’in yüzde 2.4’ünden sorumlu ve yapılan araştırmalar çok zengin olanlar ile geri kalanlar arasında uçuşlar, seyahat ve genel emisyonlar bakımından çok büyük bir ayrım gösteriyor’ diye ekledi.,

Diğer ünlülerden daha fazla uçuş gerçekleştirdi

Yard’ın listesinde ikinci sırada boks efsanesi Floyd Mayweather var. Onun jeti ise bu yıl içerisinde 7,076.8 ton CO2 emisyonuna sebep oldu. Ancak Mayweather’in jeti, 177 tane olmak üzere, listedeki herhangi bir ünlüden daha fazla uçuş gerçekleştirdi. Mayweather’in jeti ayda 25, neredeyse günde bir uçuş gerçekleştirdi. Üçüncülük ise rapçi Jay-Z’ye ait. Jay Z’nin jeti ise 136 uçuşla 6,981.3 ton CO2 emisyonu yaptı. 

Emekli beyzbol oyuncusu Alex Rodriguez 5,342.7 ton emisyon ile dördüncü sırada yer aldı. Blake Shelton ve Gwen Stefani'nin eşinin jeti ise 111 uçuş ile 4,495 ton emisyon gerçekleştirerek beş numarada yer aldı.  Yönetmen Steven Spielberg 4,465 ton emisyon ile altıncı oldu, hemen arkasından ise 4268.5 ton ile Kim Kardashian geldi.

Sekizinci sırada 3772.85 ton CO2 emisyonu ile aktör Mark Wahlberg ve dokuzuncu sırada tahmini 3,493.17 ton ile Oprah Winfrey yer almakta. Travis Scott 3033.3 ton emisyon ile onuncu sırada ancak yolculuk başı 7.31 mil ile en az ortalama uçuş mesafesine sahip. Mark Wahlberg, Jay Z ve Steven Spielberg sık sık gezegeni korumakla ilgili söylemlerden bulunuyor ancak rapora göre araba kullanmak yerine kısa yolculuklar için bile özel jetlerini kullanıyorlar.

Steven Spielberg

Steven Spielberg küresel ısınmaya karşı ‘dehşet’ içerisinde olduğunu söyledi ve herkesi küresel ısınmanın ‘çocuklarına ve torunlarına tehlike oluşturabileceği’ düşüncesiyle, itinayla hareket etmeye çağırdı. Ancak bu düşüncesi yönetmen ve yapımcıyı 29 Haziran’da 70 milyon dolarlık Gulfstream G650 jetinde 17 dakikalık bir uçuş yapmaktan alıkoymadı.

36 dakikalık yol için jet kullandı

Spielberg’in Amsterdam Havaalanından Rotterdam Havaalanına yaptığı 28 mil yolculuk arabayla sadece 36 dakika sürecekken, Celebrity Jets’e göre 17 dakikalık uçuş 145 galon jet yakıtı kullandı ve 2 ton CO2 emisyonuna sebep oldu.

Beyonce ve Jay-Z

Ünlü çift Beyonce ve Jay-Z, Greenprint Project adlı projeleriyle toplulukları bitkisel bazlı diyetlere geçmeleri konusunda teşvik etmek adına çalışmalar yürütmekte. İnternet sitelerine göre bu projeyle amaçladıkları ‘bitkisel bazlı diyetler ile dünyaya yapılabilecek pozitif etkiyi’ kitlelerle paylaşmak. Beyonce Green Project ile ilgili yaptığı bir konuşmada, günde tek bir bitkisel bazlı öğünün carbon emisyonlarını azaltmaktan su muhafaza etmeyi sağlamaya kadar yararlarının olacağını belirtti. 

17 Temmuz’da Jay-Z Puma tarafından tasarlanmış bir jetle 47 dakikalık bir yolculukta 353 galon jet yakıtı kullandı ve 0.07 CO2 emisyonuna sebep oldu. Aynı yolculuk için yolcu uçağı kullanılması takdirde varış noktasına bir saat beş dakika içinde ulaşılabilirdi. 

Drake

Rapçi Drake Kanada’da özel uçağı ile John Munro Hamilton International Havaalanı'ndan Toronto Pearson International Havaalanına 18 dakikalık bir uçuş gerçekleştirdi. 

Drake araba ile kırk beş dakika sürecek bir yolculuk için 5 ton CO2 emisyonuna sebep oldu. Ünlü rapçi geçen sene Aspiration ile partnerliğini duyurdu. Projeyle ilgili konuştuğunda ise "Herkese karbon ayak izlerini azaltma şansı vermenin yolunu geliştirmiş bir şirketle partner olmak çok heyecan verici" ifadelerini kullandı. Aynı zamanda Aspiration’ın yenilikçi yaklaşımının küresel ısınma ile savaşma yolunda ilham verici olduğunu, duyarlılık yaratma ve motive etme konusunda onlar ile çalışmayı umduğunu belirtti.

Mark Wahlberg

Hollywood Yıldızı Mark Wahlberg 2020 yılında yeme alışkanlıklarını değiştirerek, yıllar boyunca hayvansal ürünler tükettikten sonra bitkisel bazlı bir diyete geçti. 50 yaşındaki aktör Bombardier BD-700 jetinde, arabayla trafiksiz bir yolda kırk dakika sürecek bir yolculuk yerine sadece dokuz dakikalık bir uçuş gerçekleştirdi ve 1 ton karbon emisyonuna sebep oldu.