19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 21.05.2022 21:39 | Son Güncelleme: 21.05.2022 21:47

Mehmet Öz’ün seçim yarışı: Oyların yeniden sayılması gündemde

ABD Senatosuna Cumhuriyetçi Partiden aday olan dünyaca ünlü doktor Mehmet Öz, Pennsylvania'daki yarışı yüzde 0.08 puanla önde götürüyor. Kazananın hala belli olmadığı yarışta oyların yeniden sayılacağı tahmin ediliyor
Mehmet Öz’ün seçim yarışı: Oyların yeniden sayılması gündemde

ABD’nin Pensilvanya eyaletinde Cumhuriyetçilerin senato adaylığı için yarışan kalp cerrahı doktor Mehmet Öz ve iş insanı David McCormick’in oylarında yeniden sayıma gidilecek. Yeniden sayım yapılması demek  yarışın sonucunun, ilçelerin sonuçlarını eyalete bildirmesi için son tarih olan 8 Haziran’a kadar belli olmayacağı anlamına geliyor. 

Cuma günü yayınlanan son oylama verilerine göre ABD eski başkanı Donald Trump tarafından desteklenen Mehmet Öz, sayılan bir milyon 340 bin 247 oy pusulasında McCormick’i yüzde 0.08 puan farkla geçti. Eyalet yasalarına göre iki aday arasındaki oy farkının yüzde 0,5 veya daha az olması durumunda sandıkların tekrar sayılması gerekiyor. Oz ve McCornik arasındaki fark yeniden sayım yasasını tetikleyecek kadar yakın. 

Kazanan Fetterman ile yarışacak

Eğer Çarşamba günü öğlene kadar McCormick, Öz’ün kazandığını belirtip çekilmezse Pensilvanya eyalet yetkililerinin 1 Haziran’dan önce yeniden sayım emri vermesi gerekiyor. Associated Press, olası yeniden sayım tamamlanana kadar yarışta bir kazanan ilan edilmeyeceğini bildirdi.  

Kazanan Senato'da koltuk almak için Kasım ayında yapılacak ara seçimlerde Demokrat John Fetterman ile karşılaşacak. Fetterman, seçimden dört gün önce geçirdiği felç nedeniyle hastanede tedavi gördüğü sırada Demokrat adaylığını kazandı. McCormick'in seçim kampanyası sözcüsü yeniden sayımı reddetme planı olmadığını söyledi. Öz tarafından ise yorum yapılmadı.

Kaynaklar: (The Washington Post, AP)