27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.06.2024 19:16 | Son Güncelleme: 10.06.2024 19:23

Netflix'teki Fauda dizisindeki gibi sahneler yaşanmış, kadın İsrail askerleri Hamaslı kılığında operasyon yapmış

Times of Israel gazetesi İsrail’in 4 rehineyi kurtarmasına ilişkin Gazze’li kaynaklara dayanarak operasyonun perde arkasındaki detaylarını yayınladı ve İsrail özel kuvvetlerinin rehinelere yaklaşmak için aynı Netflix’teki Fauda dizisindeki gibi sivil ve Hamas savaşçısı kılığına girdiği iddia edildi
Netflix'teki Fauda dizisindeki gibi sahneler yaşanmış, kadın İsrail askerleri Hamaslı kılığında operasyon yapmış

Arap basınında yer alan görgü tanıklarına göre, dört rehineyi kurtarmak için geniş çaplı bir operasyon düzenlemek üzere Cumartesi günü Gazze'deki Nuseirat kampına giren İsrail özel kuvvetlerinden bazıları yerlerinden edilmiş Gazzeliler ya da Hamas savaşçıları gibi davrandı.

Suudi Arabistan'a ait Asharq haber kanalının yerel sakinlerden aktardığına göre, aralarında kadınların da bulunduğu bir özel kuvvet birimi, yatak yüklü beyaz bir arabayla kılık değiştirerek kampa girdi.

Mista'aravim birimi

Habere göre, özel kuvvetler kendilerini yerel halka İsrail Savunma Güçlerinin Refah'taki operasyonundan kaçan Filistinliler olarak tanıttı ve rehine Noa Argamani'nin tutulduğu binayı işaret ederek Nuseirat'taki pazarın etrafındaki bölgede bir yer kiraladıklarını söyledi. Operasyonda kurtarılan üç erkek rehine - Andrey Kozlov, Shlomi Ziv ve Almog Meir Jan - 200 metre uzaklıktaki başka bir binada tutuluyordu.

İsrail'in Ynet haber sitesi, birimin yerel Arapların arasına karışarak ve akıcı bir dil konuşarak Filistin bölgelerinde faaliyet gösteren özel kuvvetler olan mista'aravim'den oluştuğunu söyledi. Bu terim "Araplar gibi olanlar" olarak tercüme ediliyor.

274 Filistinli öldü iddiası

Kılık değiştirmiş güçlerin araçlarından inerek iki gruba ayrıldıkları ve her birinin operasyona hazırlanmak üzere iki binadan birine yöneldikleri bildirildi.

Başlangıçta "Yaz Tohumları" olarak bilinen kurtarma operasyonunun adı, olaydan sonra "Arnon Operasyonu" olarak değiştirildi. Ordu, operasyon sırasında bölgede Hamas mevzilerine yönelik ve kara birliklerine destek amaçlı ağır hava saldırıları düzenlendiğini söyledi.

Hamas sağlık yetkilileri başlangıçta en az 50 Filistinlinin öldüğünü bildirdi. Hamas'ın sağlık bakanlığı Pazar günü ölü sayısını 274 olarak güncelledi.