19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 26.03.2021 23:26 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

New York'ta marihuana yasağı kaldırılıyor

ABD, New York’ta marihuana satışı, yetiştirilmesi ve keyif amaçlı kullanımı serbest bırakılıyor
New York'ta marihuana yasağı kaldırılıyor

New York Valisi Andrew Cuomo, New York Senato Çoğunluk Lideri Andrea Stewart-Cousins ve Meclis Başkanı Carl Heastie'nin yaptığı ortak açıklamada, yetişkinlerin keyif amacıyla marihuana kullanmasının suç olmaktan çıkartıldığını duyurdu. New York Eyaleti resmi internet sitesi üzerinden paylaşılan yazılı açıklamada, marihuana yasağının eyalet sınırları içinde tamamen kaldırıldığı belirtildi. Böylece ABD’de, marihuana kullanımını serbest bırakan eyalet sayısı 15’e çıktı.

21 yaş üstüne serbest

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, yeni karar ile birlikte 21 yaşın üstündeki New Yorklular marihuana satın alıp keyif amacıyla kullanabilecekler. Marihuana satışı yasal izin alan tüm perakende dükkanlarında yapılabilecek ve yüzde 13 vergi ödeyen herkes, beyanda bulunmak şartıyla, evlerinde de yetiştirebilecek. Açıklamada ayrıca, New York’un marihuana satışlarından her yıl 350 milyon dolar gelir elde edeceği ve oluşacak sektör ile 30 ila 60 bin arasında yeni istihdam oluşacağı kaydedildi.

"Yıllardır süren haksızlık sona eriyor”

Karar hakkında konuşan New York Valisi Cuomo, şunları ifade etti: "Nesillerdir, pek çok New Yorklu yetişkin tarafından kullanılan ve satışı yapılan marihuana yüzünden insanlar haksız bir şekilde cezalandırıldı, keyfi olarak tutuklandı. Marihuana kullanan ve satanlar en sert şekilde cezalandırıldı. Bu kişilere asgari cezalar verilerek hapsedildi. Yıllardır süren bu durum artık sona eriyor. Yetişkinlerin marihuana kullanımını yasallaştırmak istihdam sağlayacak ve ekonomiye fayda getirecek. Geçmişte haksız bir şekilde cezalandırılanlara af getirilecek.”

Üretim teşvik edilecek

‘New York Eyaleti Kenevir-Esrar Yönetmeliği’ne göre, New York eyaleti marihuana sektöründe yetiştiriciliğe katılımı teşvik edecek. Azınlıklara ve hizmet engelli gazilere öncelik tanınacak. Ayrıca eski yasaya göre marihuana kullanmak ve satma suçuyla cezalandırılanlarının suçları da sicillerinden silinecek.