25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.05.2022 19:26 | Son Güncelleme: 28.05.2022 19:43

Oligarkların yatları yaptırımlardan kaçmak için karartılıyor

Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle birçok oligarkın süper yatına el konuldu. Oligarklar da bu yaptırımlardan kaçmak için çareyi gemileri karartmakta buldu. Böylelikle yatların uluslararası takip sistemlerinde yerleri tespit edilemiyor
Oligarkların yatları yaptırımlardan kaçmak için karartılıyor

Rusya bağlantılı süper yatların takip sistemlerinden kaçmak için karartıldığı ortaya çıktı. Antigua’nın masmavi sularında 95 milyon sterlinlik süper yat Alfa Nero’yu birçok turist demirlenmiş halde gördü. Ancak çok azı bunun bir keşif olduğunun farkındaydı. The Guardian’ın haberine göre Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasından bu yana Rus milyarder Andrey Guryev ile bağlantılı olan süper yat deniz trafiğini tespit etmek için kullanılan küresel izleme haritalarından kayboldu. 

13 yata el konuldu

Observer tarafından bu hafta sonu yapılan bir araştırmaya göre bu yat okyanus izleme sistemlerinde karartılmış olan en az altı süper yattan sadece biri.  Ukrayna’nın işgalinden bu yana, güney Fransa’dan Fijiye kadar toplam değeri yaklaşık 2 milyar sterlin olan bu tür en az 13 yata el konuldu. Ayrıca milyarder Süleyman Kerimov’un olduğu iddia edilen süper yat Amadea’ya da ABD adına el konuldu.

Tespit edilmekten kaçıyorlar

Analistler, büyük gemileri izlemek için kullanılan otomatik tanımlama sistemi (AIS) ekipmanını kapatan Rus bağlantılı yatlarda bir artış olduğunu bildirdi. Sistem meşru nedenlerle kapatılabiliyor, ancak uzmanlar bazı gemilerin tespit edilmekten kaçınmak istediğine inanıyor. 

Denizcilik ve havacılık istihbarat şirketi VesselsValue tarafından derlenen AIS verilerinin gözlemcisinin yaptığı bir analizde bir aydan fazla süredir karartılan yatlar şöyle sıralandı:

  • Oleg Deripaska ile bağlantılı olduğu bilinen 72 metrelik süper yat Clio'nun işgalden sonra Hint Okyanusu'ndan Türkiye'ye gittiği biliniyor. Yatın en son iletilin konumu 18 Nisan’da Karadeniz’de, Rusya’nın Soçi ve Novorossiysk limanlarının menzili içindeydi.
  • Lukoil’in eski başkanı, oligark Vagit Alekperov ile bağlantılı olduğu düşünülen 70 metrelik Galactica Super Nova yatının son iletilen konumu da 2 Mart’ta Hırvat kıyılarındaydı.

  • Oligark Viktor Rashnikov’a ait olduğu tahmin edilen 140 metrelik Ocean Victory’i ise en son 1 Mart’ta Maldivler’e demir atarak yerini bildirdi

İngiltere tarafından yaptırım uygulanan bir oligarka ait süper yattaki mürettebattan biri geçen hafta Observer’a “Bize AIS’i kapatmamız söylendi. Elektrik prizlerindeki vidalar dair her şeyi söktük” dedi. Sektör verilerine göre denizlerde değeri 50 milyar sterlinin üzerinde olan yaklaşık 9 bin 300 süper yat bulunuyor. Tahminlere göre bunların yaklaşık yüzde 10’u Ruslara ait.

El konulan ilk süper yatlardan biri, 2 Mart'ta Marsilya yakınlarındaki La Ciotat'taki bir tersanede gümrük memurları tarafından ele geçirilen petrol kralı Igor Sechin ile bağlantılı 86 metrelik Amore Vero oldu. İtalyan makamları ayrıca 143 metrelik Yelkenli Yat A'ya 12 Mart’ta Trieste'de el koydu. Yatın milyarder girişimci Andrey Melnichenko'ya ait olduğuna inanılıyor. 

Melnichenko'nun diğer süper yatı olan 240 milyon sterlinlik Motor Yacht A, küresel takip sisteminden kayboldu. Son teyit edilen yeri 10 Mart'ta Maldivler'deydi.