27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.05.2022 15:00 | Son Güncelleme: 06.05.2022 16:06

Putin ile anılan süper yat Şehrazat (Scheherazade) şimdilik yaptırımlardan kurtuldu

Putin’e ait olma ihtimalinin üzerinde durulan ancak sahibi bulunamayan Şehrazat (Scheherazade) demir almaya hazırlanıyor. Uzun süredir İtalya'da incelemede olan süper yatın yaptırımlardan kurtulmak için Avrupa sularından uzaklaşacağı tahmin ediliyor. Olası rotalar arasında Türkiye öne çıkıyor
Marina Di Carrara'daki  Scheherazade aylar sonra suya indirildi (Gaia Pianigiani/The New York Times)
Marina Di Carrara'daki Scheherazade aylar sonra suya indirildi (Gaia Pianigiani/The New York Times)

İtalya’nın Toscana bölgesinde Marina di Carrara’da demirli olan süper yat Şehrazat'ın (Scheherazade) sırrı çözülemedi. Vladimir Putin'e ait olduğu iddia edilen ancak Rusya'ya yönelik yaptırımlardan sonra başlatılan tüm incelemelere rağmen sahibi bulunamayan 500 milyon sterlinlik süper yat 2020 yazından beri ilk kez suya indirildi. Daily Telegraph, mürettebatın yat üzerinde hazırlık yaparken görüldüğünü ve tekrar okyanusa taşındığını yazdı.

 İtalyan sahil güvenliği durduramaz

Yatın sahibi hala belli olmadığı için İtalyan sahil güvenliğinin Şehrazat'ın farklı sulara gidişini engelleyemeyeceği tahmin ediliyor.  Yani Ukrayna savaşı nedeniyle Putin rejimine uygulanan yaptırımlar şimdilik süper yatı durduramayacak.

Türkiye’ye kaçabilir

Şehrazat gerçekten Putin'e aitse mürettebatın; Roman Abramovich ve Alexander Abramov'a ait yatların yaptığı gibi AB sularından Türkiye'nin görece güvenli limanlarına gelmeyi tercih edeceği tahmin ediliyor. Olası senaryoda yatın daha sonra Süveyş Kanalı üzerinden Hint Okyanusu'na, Endonezya'ya hatta binlerce kilometre uzaktaki Rus Vladivostok Limanı'na geçebileceği değerlendiriliyor. Victor Rashnikov, Oleg Deripaska, Alexei Mordashov ve Andrey Kostin gibi kişilere ait tekneler bu yolculuğu çoktan yaptı.

"İstediği zaman gidebilir"

Şehrazat’ın bulunduğu limandaki bir yat kulübünün yöneticisi olan Gabriele, The Telegraph'a verdiği röportajda "Dün gece yatın demir alacağını duyduk sanırım kötü hava nedeniyle ertelendi. Yetkililer tarafından el konulmadı, bildiğim kadarıyla istediği zaman gidebilir” dedi. 

Navalny yatın Putin’e ait olduğunu iddia ediyor

Şehrazat'ın sahibiyle ilgili spekülasyonlar yıllardır sürüyor. Ancak Rus muhalif siyasetçi Alexei Navalny liderliğindeki bir araştırma ekibi mart ayında yaptığı açıklamada yatın sahibinin Putin olduğunu iddia etti.  Mürettebatın neredeyse tamamının Putin'i korumakla görevli Rus gizli servisinde çalıştığının tespit edilmesi de bu iddiaların gerçeklik ihtimalini güçlendirdi.  Mürettebatın gizli servis için çalışmayan tek üyesi, geminin Ruslara ait olduğunu doğrulayan ancak sahibinin kim olduğunu söylemeyi reddeden İngiliz kaptan Guy Bennett Pierce oldu. 

Rus mürettebatın yerine İngilizler geldi

Navalny'nin ekibi tarafından ulaşılan belgeler, yatın resmi sahibinin Marshall Adaları'ndan bir denizaşırı şirket olduğunu gösteriyor. Bu, süper zenginlerin servetlerini gizlemek için yaygın olarak kullandığı bir taktik. Putin’in mülklerinin sahibini ailesinden veya arkadaşlarından gösterdiği biliniyor. Rus liderin ismi resmi belgelerde neredeyse hiç kullanılmadı. Navalny'nin soruşturmasının sonuçları yayınlandıktan kısa bir süre sonra tüm Rus mürettebat ortadan kayboldu ve yerlerini İngilizler aldı. 

Yüzen şehir

Yatın yeniden donatılmasında görev alan işçiler burayı sayısız yüzme havuzu, spa, sauna, tiyatro, balo salonları, spor salonu ve iki helikopter pisti ile tamamlanmış minyatür bir yüzen şehir olarak tanımladı.

“Mürettebat küçük ordu gibiydi”

Yerel CGIL Sendikası'ndan Paolo Gozzani; Rus mürettebatın aniden Şehrazat'tan geri çağrıldığı mart ayı sonlarında MailOnline'a "Duyduğuma göre Rus mürettebatın tamamı son birkaç gün içinde değiştirildi ve şimdi hepsi İngiliz. Bir söylentiye göre askerlik için geri çağrıldılar ve şimdi yatın etrafında silahlı muhafızlar var. Güvenlik seviyesi inanılmaz” demişti. Marinadaki bir kaynak, "Rusların çoğu gece yerel barlarda votka ve bira içtiklerini bir mil (1,609 km) öteden görebilirdiniz. İri görünümlü adamlardı. Bir gün hepsi ortadan kayboldu. Dürüst olmak gerekirse yat mürettebatı gibi görünmüyorlardı, küçük bir ordu ya da güvenlik görevlisi gibilerdi” dedi. 

Şehrazat'ın (Scheherazade) özellikleri

6 katlı Şehrazat, 2 apartman bloğuna eşdeğer alana sahip. Dünyanın en büyük ve en pahalı özel teknelerinden biri olarak kabul ediliyor. 20 kamarada 40 kişilik mürettebatın yanı sıra 9  lüks kamarada 18 misafir kapasitesi olan yatta; iki helikopter pisti, kral süiti, yüzme havuzu, spa ve güzellik salonu bulunuyor.

Putin'in hastalığı ve hastane ayrıntısı

Yatta Putin'in kara kuşaklarının, çerçeveli resimlerinin yer aldığı bir judo spor salonu da dahil olmak üzere Rus lider için kişisel anlamı olan birçok eşyanın bulunduğu biliniyor.  Yat yapımında görev alan bir işçi, The Sun’a “Her yüzey mermer veya altın. Sayısız yüzme havuzu, spa, sauna, tiyatro, balo salonları, spor salonu, iki helikopter pisti var. Putin'in ölümcül hastalığı olduğu söylentilerini duyduğunuzda mantıklı gelen bir hastane bile var. Dünyanın en inanılmaz gemisinin Ukrayna'daki sivilleri bombalamaya niyetli bir adama ait olduğu gerçeğini yutmak zor” dedi. 

Tersane işçileri yatın Putin’in olduğunu düşünüyor

Şu anda İtalya'nın Marina di Carrara kentindeki Italian Sea Group tersanesinde onarım için demirleyen Şehrazat, isim plakasını gizleyen kapaklar ve kısmen tekneye kaynak yapılmış metal bir bariyer ile süper yat dünyasının standartlarına göre bile aşırı önlemlerle korunuyor. MailOnline'a 8 Mart'ta konuşan bir kaynak, tersanedeki işçilerin bir yılı aşkın süredir geminin Putin'e ait olduğunu düşündüğünü belirtti. Şehrazat mürettebatının Rus gibi göründüğünü ve gemide onarım üzerinde çalışan bir Alman ekibinin AB'nin mart ayı başında yaptırımlarını açıklamasının ardından geri çağrıldığını söyledi.

Navalny kanıtlayabileceğini iddia ediyor

Alexei Navalny'nin müttefikleri, dün İtalyan yetkililere Şehrazat'ı ele geçirmeleri gerektiğini, mülkün Putin'e ait olduğunu kanıtlayabileceklerini söyledi. Navalny'nin YouTube kanalında paylaşılan sansasyonel video, kaptanın İngiliz olmasına rağmen mürettebatın geri kalanının iki Rus gizli servisi mensubu olduğunu iddia ediyor. Ancak Kaptan Guy Bennett-Pearce, Putin'in Şehrazat'ın sahibi olduğunu ya da daha önce yatta bulunduğunu yalanladı. New York Times'a "Onu hiç görmedim. Ben onunla hiç buluşmadım” dedi.

Kaptan belgeleri teslim edecek

İtalyan makamları, Yatın Putin'e ait olabileceği yönündeki spekülasyonların ardından, İtalyan makamları Rusya'ya karşı yaptırımlar kapsamında ele konulması gerekip gerekmediğini araştırıyor. Bennett-Pearce, sıkı bir gizlilik anlaşmasını gerekçe göstererek Şehrazat'ın sahibinin kimliğini açıklamayı reddetti. Ancak, sahibinin herhangi bir yaptırım listesinde olmadığı konusunda ısrar etti. Kaptan, İtalyan müfettişlerin 4 Mart'ta yata gelerek bazı sertifika belgelerini incelediğini söyledi. Ayrıca Times'a başka seçeneği olmadığı için gerçek sahibini tanımlayan belgeleri salı günü teslim etmeyi planladığını söyledi.

Maliyeti 700 milyon dolar

SuperYachtFan web sitesi yatın maliyetinin 700 milyon dolar olduğunu tahmin ediyor. Şehrazat, Monaco merkezli Imperial Yachts'ın yönetiminde Alman firması Lürssen tarafından inşa edildi. Bir endüstri kaynağı MailOnline’a, Rus yatlarının yüzde doksanını Imperial Yachts’ın yönettiğini söyledi. Imperial'in bir sözcüsü ise şirketin Şehrazat’tan operasyonel olarak sorumlu olmadığını, sadece inşaatın denetlendiğini açıkladı. Marshall Adaları'nda kayıtlı şirket Bielor Assets Ltd, Şehrazat’ın resmi sahibi. Resmi olarak, Putin'in beyan edilen net değeri yaklaşık 150 bin dolar ve çok az varlığı var. Bazıları Rus liderin gerçek servetinin 100 milyar dolar kadar olduğunu düşünse de hiçbir zaman doğrulanmadı.