27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.02.2024 16:25 | Son Güncelleme: 13.02.2024 16:32

OpenAI CEO'su Altman: BAE yapay zeka düzenlemeleri için test alanı olabilir

OpenAI CEO'su Sam Altman, BAE'yi dünyanın yapay zeka düzenlemeleri için bir test alanı olarak görüyor. Altman, yasal düzenlemeler yapılmadan önce kontrollü deneyler yapılması gerektiğini söyledi
OpenAI CEO'su Altman: BAE yapay zeka düzenlemeleri için test alanı olabilir

OpenAI'den Sam Altman, Birleşik Arap Emirlikleri'nin yapay zeka teknolojilerini test etmek ve daha sonra kullanımlarını sınırlayan küresel kurallara öncülük etmek için dünyanın 'kum havuzu' olarak hizmet edebileceğini söyledi. Dünya Hükümetler Zirvesi'ne canlı bağlantıyla katılan Altman BAE'nin Yapay Zeka Bakanı'na, "Tüm düzenleyici fikirleri doğru bir şekilde elde etmek çok zor. İnsanların bunu denemelerine izin verebileceğim ve sonra neyin mantıklı olduğunu, neyin yanlış gittiğini, neyin doğru gittiğini görebileceğim bir yol olsaydı eğer bu ilginç bir deney olurdu" dedi.

ChatGPT ile teknolojiyi ana akım haline getiren OpenAI lideri, dünyanın gelecekte yapay zeka alanındaki gelişmeleri dizginlemek için birleşik bir politikaya ihtiyaç duyacağını söyledi. Altman, "Bence, bir dizi nedenden dolayı, BAE bu konudaki tartışmalarda lider olabilir" dedi.

Bu açıklamalar, Altman'ın yapay zekâyı ilerletecek bir yarı iletken girişimi için Orta Doğu'daki yatırımcıları mahkemeye verdiği sırada geldi. Birleşik Arap Emirlikleri yapay zekaya büyük yatırımlar yaptı ve bunu önemli bir politika konusu haline getirdi, ancak Çin ile olan bağları ABD'de bazı endişelere yol açtı. Pazartesi günü, BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoon bin Zayed Al Nahyan tarafından kontrol edilen Emirlik yapay zeka şirketi G42'nin CEO'su Bloomberg'e yaptığı açıklamada, şirketin Washington'ın taleplerini karşılamak için Çin'deki varlığını azaltacağını söyledi. G42'nin OpenAI, Microsoft ve Cerebras Systems ile ortaklıkları bulunuyor.

"Yoksul ülkeler için yeni araçlar geliştireceğiz"

Altman, OpenAI'ın şirketi tarafından geliştirilen bazı ek büyük dil modellerini de açık kaynaklı hale getirmeyi planladığını ancak hangileri olduğuna henüz karar vermediğini söyledi. Ayrıca şirketin, kendi yapay zeka sistemlerini geliştirmenin büyük maliyetlerini karşılayamayan yoksul ülkeler için araçlar geliştireceğini ekledi. CEO, "Yapay zeka hizmetleri sunmak isteyen ülkeler için mantıklı bir teklif sunmak istiyoruz" dedi.