20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 05.12.2022 20:59 | Son Güncelleme: 05.12.2022 21:23

Oxford sözlüğü yılın kelimesini açıkladı: Goblin modu ne anlama geliyor?

Oxford Sözlüğü bu yıl, yılın kelimesine halk oylamasıyla karar verdi. Üç seçeneğin verildiği ankette 318 bin 956 kişi yılın kelimesi olarak goblin modunu seçti
Oxford sözlüğü yılın kelimesini açıkladı: Goblin modu ne anlama geliyor?

Goblin modu, halk tarafından Oxford Sözlüğü’nde 2022 yılının kelimesi seçildi. Tipik olarak sosyal normları veya beklentileri reddedecek şekilde, kendini beğenmiş, tembel, şımarık veya açgözlü bir davranış türü anlamına gelen terim, yılın halk oylamasıyla seçilen ilk kelimesi oldu. 

Oxford University Press'ten (OUP) sözlükbilimciler tarafından üç kelime (cümleler, terimler ya da etiketler de denilebilir) seçeneği sunulduğunda dünya çapında 340 binden fazla İngilizce konuşan insan oy kullandı. Diğer seçenekler de Metaverse ve #IStandWith (Yanındayım) yer alıyordu. Goblin modu 318 bin 956 kişiden oy alarak ezici bir zafer ilan etti. Kelime, genel oyların yüzde 93’ünü aldı. 

Oxford Languages'in başkanı Casper Grathwohl, kendisinin ve meslektaşlarının halkın sürece dahil edilmekten hoşlanacağını umduklarını ancak katılım düzeyinin onları tamamen şaşırttığını söyledi. Gratwohl, “Yaşadığımız yıl göz önüne alındığında goblin modu, biraz bunalmış hisseden hepimizin aklından geçiyor” diye ekledi. 

Instagram ve TikTok’ta paylaşılmaya teşvik edildiği gibi her zaman idealize edilmiş benlikler olmadığımız kabul etmek rahatlatıcı” diyen Gratwohl, bunun BeReal gibi düzenlenmemiş görüntülerin paylaşıldığı uygulamaların yükseleşiyle kanıtlandığını ve genelde bu uygulamalarda goblin modunda fotoğraflar paylaşıldığını belirtti. 

O kız trendini reddediyor

Kazanan terim ilk olarak 2009'da Twitter'da kullanıldı ancak esprili başlıkla tweet atıldıktan sonra Şubat 2022'de sosyal medyada viral oldu. Mart ayında The Guardian teknoloji muhabiri Kari Paul, goblin modunun ahlaksızlığın rahatlığını kucakladığını yazdı ve bu ifadenin kullanımındaki artışı pandeminin üçüncü yılına ve Üçüncü Dünya Savaşı'nın korkulan başlangıcına bağladı. 

TikTok'taki #goblinmode hashtag'i, egzersiz yapmak için erken kalkmak, ayrıntılı cilt bakımı rutinleri gerçekleştirmek ve organik yeşil smoothie'ler içmek gibi tamamen kendinizin en iyi versiyonu olmakla ilgili olan o kız trendinin bir reddi olarak kullanılıyor. 

OUP, birçok ülkede Covid kısıtlamalarının hafifletildiği 2022'nin ilk yarısında goblin modunun kullanımının arttığını kaydetti. Açıklamada,  "Görünüşe göre, normal yaşama dönme fikrini reddeden veya sosyal medyada sergilenen giderek ulaşılamaz hale gelen estetik standartlara ve sürdürülemez yaşam tarzlarına isyan eden bireylerin hakim ruh halini yansıtıyor” denildi. 

2021’de yılın kelimesi vax (aşı-aşılama), 2019’da iklim acil durumu, 2013’te ise selfie olmuştu. Diğer sözlükler de 2022’nin kelimelerini seçti. Collins permacrisis (kalıcı kriz) seçerken Cambridge Sözlükleri, Wordle oyunu sayesinde Mayıs ayında viral olan homer kelimesini seçti.