23 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.08.2024 11:51 | Son Güncelleme: 16.08.2024 13:29

Politico yazarı: Prens Selman suikast korkusunu İsrail'e baskı için kullanıyor

Suudi Veliaht Prens Selman son günlerde kendisine yönelik suikast girişimi olacağına dair endişelerini Batılı yetkililerle paylaşıyor. Politico yazarı Nahal Toosi’ne göre Preens bunu bir araç olarak kullanıyor: Gelecekte bir Filistin devleti kurulması için ABD'nin İsrail'e baskı yapmasını sağlamak
Politico yazarı: Prens Selman suikast korkusunu İsrail'e baskı için kullanıyor

Suudi Arabistan'ın fiili yöneticisi Veliaht Prens Muhammed bin Selman son günlerde ABD'li milletvekillerine kendisinin de bir suikast riski altında olduğunu söylüyor. Selman, Kongre üyelerine,ABD ve İsrail ile Suudi-İsrail ilişkilerini normalleştirmeyi de içeren büyük bir pazarlık peşinde koşarak hayatını tehlikeye attığından bahsetti. İsrail ile barış anlaşması yaptıktan sonra öldürülen Mısırlı lider Enver Sedat'a atıfta bulunarak ABD'nin Sedat'ı korumak için ne yaptığını sordu. Ayrıca böyle bir anlaşmanın neden bir Filistin devletine giden gerçek bir yol içermesi gerektiğini açıklarken karşı karşıya olduğu tehditleri de tartıştı.

Anlaşmada Çin'den uzaklaşma da var

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan kişiler Prens’in içerdiği risklere rağmen ABD ve İsrail ile büyük bir anlaşma yapmaya niyetli göründüğünü söyledi. Bunu ülkesinin geleceği için çok önemli görüyor. Anlaşmanın geniş hatları raporlarla ortaya çıktı. Anlaşma güvenlik garantileri, sivil bir nükleer program için yardım ve teknoloji gibi alanlarda ekonomik yatırım da dahil olmak üzere Suudilere yönelik çok sayıda ABD taahhüdünü içeriyor. Bazı haberlere göre bunun karşılığında Suudi Arabistan Çin ile olan ilişkilerini sınırlandıracak. Ayrıca İsrail ile diplomatik ve diğer alanlarda bağlar kuracak ki bu Suudi Arabistan'ın Müslüman ülkeler arasındaki önemi düşünüldüğünde İsrailliler için büyük bir nimet. Ancak Prens’i üzen nokta İsrail hükümetinin anlaşmaya gelecekteki Filistin devletini dahil etmeye isteksiz olması oldu. 

Prens Selman’ın bölgesel ve Amerikalı liderlerle yaptığı görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan bir kişi, Prens’in şu sözlerini aktardı: "Suudiler bu konuyu çok önemsiyor ve Ortadoğu'daki sokaklar da bu konuyu çok önemsiyor ve eğer bölgemizdeki en acil adalet sorununu ele almazsam İslam'ın kutsal mekanlarının koruyucusu olarak görevim güvende olmayacak."