18 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.07.2024 10:42 | Son Güncelleme: 23.07.2024 10:51

Reuters yazdı: Macron'un siyasi kumarı Paris Olimpiyatlarına gölge düşürüyor

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Paris Olimpiyatları'nın gurur verici bir etkinlik olmasını umut ediyordu. Ancak erken seçim kararı ülkeyi siyasi krize sürükledikten sonra oyunlara olan talep de gölgede kaldı
Reuters yazdı: Macron'un siyasi kumarı Paris Olimpiyatlarına gölge düşürüyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu yıl Paris Olimpiyatları'nın mirasını sağlamlaştıracağını umuyordu. Ancak erken bir seçime yönelik başarısız bir kumarı, Macron'un uluslararası sahnedeki öne çıkış anına kalıcı bir gölge düşürerek onu hayal kırıklığına uğrattı. Cuma günü Sen Nehri kıyısında yapılacak açılış töreni için 100'den fazla devlet başkanını ve on binlerce seyirciyi ağırlamaya hazırlanan Macron artık, güvenlik endişelerinin arttığı bir ortamda dünyanın en büyük spor etkinliğine ev sahipliği yapan geçici bir hükümete başkanlık eden popüler olmayan bir cumhurbaşkanı.

"Yapılması gerekeni yaptık"

Fransız tarihçi Patrick Weil, “Macron'un Oyunları bir imparator gibi karşılaması bekleniyordu. Ama şimdi o topal bir ördek" dedi. Pazartesi günü Olimpiyat Köyü'nde dolaşan Macron, parlamentoyu feshetme kararını savundu ve ortaya çıkan siyasi istikrarsızlığın Oyunları gölgeleyeceğini reddetti. Oyunlar öncesinde seçime gitme kararlılığına atıfta bulunarak “Kararı veren bendim. Olimpiyatlardan önce yapılması gerekeni yaptık. Artık tamamen oyunlara odaklanabiliriz” dedi. Cumhurbaşkanı, krizi birkaç hafta daha uzak tutmak amacıyla, Oyunlar sona erene kadar bir başbakan belirleme ihtimalinin düşük olduğunu ima etti. 

Macron, geçen ayki AB seçimlerinde aşırı sağcı Ulusal Birlik'in (RN) zaferinin ardından, anketin netlik sağlamasını istediğini söyleyerek yasama oylaması çağrısında bulundu. Bunun yerine, Fransız seçmenler belirsiz parlamento seçti ve şu ana kadar hiçbir blok hükümet kuramadı ve Macron'un önceki kabinesini bekçi sıfatıyla günlük işleri yönetmek zorunda bıraktı.

Gösteri devam edecek

Aşırı sağcı milletvekili Julien Odoul, “Olimpiyatlar büyük bir mola, olağanüstü bir an, ülkemiz için parlak bir vitrin. Ancak yurttaşlarımızın yaşadığı zorluklar Olimpiyat Oyunlarına rağmen devam ediyor. Ve bu Ulusal Meclis şu anda bir yanıt verebilecek durumda değil" diye konuştu. 

Macron'un yardımcıları, Olimpiyat yetkilileri, milletvekilleri ve kamuoyunun önde gelen isimleri Reuters'a yaptıkları açıklamalarda, yıllarca süren güvenlik ve lojistik planlamalarının siyasetten etkilenmeyeceğini ve gösterinin devam edeceğini vurguladılar. Ancak bazıları siyasi krizin etkilerinin Oyunların üzerinde kalacağını kabul etti. Sosyalist milletvekili Christine Pires-Beaune, Macron'un hızlandırılmış oylamasının birçok Fransız'ı şaşkın ve öfkeli bıraktığını söyledi.

Bu şekilde olmaması gerekiyordu. Macron, geçen Aralık ayında yeni yıl dolayısıyla yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, önümüzdeki yıla ilişkin gurur ve iyimserlikle konuştu. Cumhurbaşkanı, “Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarına yüzyılda sadece bir kez ev sahipliği yapılır. 2024 kararlılık, seçimler ve yenilenme yılı olacak" ifadelerini kullandı.

İlgi beklenenin altında kaldı

Ancak aradan altı aydan fazla bir süre geçtikten sonra Macron'un görev süresini yeniden uzatma umutları buharlaşırken, hızlı seçiminin yol açtığı siyasi kriz de turistlerin Oyunlara yönelik iştahının beklenenden daha az olmasına katkıda bulundu. Reuters'in bu ayın başlarında bildirdiğine göre Olimpiyatlar sırasında Paris'e yapılan uçak ve otel rezervasyonları beklenenin altında kaldı ve uzmanlar yüksek seyahat ve konaklama maliyetlerine, güvenlik korkularına ve siyasi çalkantılara işaret etti.

Şu ana kadar Cumhuriyetçi aday Donald Trump'a yönelik bir suikast girişimi ve Başkan Joe Biden'ın yarıştan çekilmesini de içeren ABD seçimlerinin bitmek bilmeyen draması da gözleri Macron'un amiral gemisi etkinliğinden uzaklaştırdı. Fransa Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera son birkaç haftanın “siyasi açıdan zor” geçtiğini kabul etti. Ancak siyasi krizin Oyunları lekelediği fikrini reddetti. Fransa'nın, bazı anketlerin öngördüğü gibi aşırı sağın hükümet kurmaya yetecek kadar sandalye kazanamaması nedeniyle rahat bir nefes alabileceğini söyledi. Reuters'a verdiği demeçte “Oyunların bu yaz ülkenin her zamankinden daha fazla bir araya gelmesini sağlayacağını düşünüyorum” dedi.