19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.04.2023 16:20 | Son Güncelleme: 18.04.2023 17:50

Rus mahkemesi ABD'li gazetecinin tutuklanma itirazını reddetti

Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich bir Rus savunma girişiminin devlet sırrı sayılan faaliyetleri hakkında bilgi toplamakla suçlanarak Rusya'da tutuklandı. Bugün gerçekleşen mahkemede Rus Mahkemesi ABD'li gazetecinin gözaltı itirazını reddetti ve mayıs ayı sonuna kadar tutuklu kalacak
Rus mahkemesi ABD'li gazetecinin tutuklanma itirazını reddetti

Rus mahkemesi casusluk suçlamasıyla tutuklanan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich'in tutukluluğunu onayladı. Avukatlarından Tatiana Nozhkina, Rus haber ajanslarına yaptığı açıklamada, muhabirin 50 milyon ruble yani 614 bin dolar kefaletle serbest bırakılmasını ya da ev hapsine alınmasını talep edildiğini söyledi. Nozhkina mahkemenin her iki öneriyi de reddettiğini ifade etti.

Duruşma sonrasında konuşan Gershkovich'in bir diğer avukatı Maria Korchagina, gazetecinin mücadele ruhunu koruduğunu ve insanların onu desteklediğini bildiğini söyledi. Gershkovich temyiz duruşmasında, Rus devlet televizyonunda gösterilen görüntülere göre şeffaf bir kutunun içinde durdu. 

Gershkovichde 30 Mart'tan beri ilk kez kamuoyunun önüne çıktı

Muhabir şeffaf kutunun içinden Rusya'nın kendisini casuslukla suçlaması ve ABD hükümeti adına gizli savunma bilgilerini ele geçirmeye çalışmakla itham etmesinin ardından gözaltına alınıp tutuklanmasına itiraz etti. Her türlü suçlamayı reddeden muhabir mayıs ayı sonuna kadar tutuklu kalacak.

ABD'nin Rusya Büyükelçisi Lynne Tracy de duruşma salonunda hazır bulundu

Gazeteci suçlu bulunması halinde 20 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Rus avukatlar casusluk davalarına ilişkin geçmişteki soruşturmaların bir yıl ila 18 ay sürdüğünü ve bu süre zarfında dış dünyayla çok az temas kurabildiğini söyledi.

Ne olmuştu?

Rusya Federal Güvenlik Servisi 31 yaşındaki Gershkovich'i 29 Mart'ta Yekaterinburg'da gözaltına aldı ve bir Rus silah fabrikası hakkında gizli bilgiler elde etmeye çalışmakla suçladı. Gershkovich, işvereni ve ABD hükümeti onun casusluk yaptığını reddediyor ve serbest bırakılmasını talep ediyor.